Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapICOOrosz ICO szabályozás: That’s the way, I like it…
20
júl

Orosz ICO szabályozás: That’s the way, I like it…

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    4 hozzászólás
  • Kategória

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? Alább találod meg a tárcáink címét. Előre is köszi!

Két dolgot szeretnénk leszögezni mai posztunk előtt.

Az egyik az, hogy tekintettel arra, hogy nem kereskedők vagyunk (vagyis a csapat egyik része igen , de az más tészta) ezért nem különösebben érintenek meg a bitcoin fork-ról szóló hírek. Persze figyelemmel kísérjük az eseményeket, de 2013 óta  vannak digitális devizáink (pl. anno a Litecoinba is sikerült 30 dolláron beszállni és végignézni egy kemény árzuhanást és mégis ki/megtartani), de mi magunkat inkább tartjuk befektetőknek, mintsem aktív tradereknek. Mi „tartunk” és 2020-ra tekintünk.  Ahogy szokták mondani reméljük, hogy addigra a jelen történések – csak egy „blip ont he radar” szintű – emlékké válnakJ

A másik pedig az, hogy – bár lassan már ruszofiliával vádolnak meg minket 🙂 befektetőként sokkalta fontosabbnak tartjuk azt, hogy 2020-ra milyen jogi környezet fog létezni, mintsem azt, hogy most 2017-ben mi a bitcoin ára. Ez már másik 2 alapvetésünket is feltételez miszerint:

 

a.)  2020-ra simán magasabb árfolyammal számolunk a jelentősebb digitális devizák kapcsán

b.)  addigra jó eséllyel elkészülhet egy – reményeink szerint – progresszív magyar szabályozás is

 

(A 3. alapvetést, hogy a digitális devizák és a blokklánc technológia velünk marad, nem megy sehova, nem fejtjük ki, mert az véleményünk szerint evidens.)

Elmélkedjünk tehát ma inkább azon, hogy az oroszok a fülünknek oly kedves muzsikát (Kis Balázs nevű olvasónktól itt kérünk elnézést! 😉  játszanak.

A korábbi hírekhez képest, most az látott napvilágot, hogy az orosz törvényhozás nem csak a digitális devizák kapcsán, hanem az ICO-k kapcsán is pozitív irányba kíván lépni a szabályozás területén.

Vedomosti (ismert orosz nyelvű lap) állítása szerint  egy csoport az állami Duma (ti: orosz törvényhozás) belül már aktívan foglalkozik a digitális devizák, ICO-k előnyeinek és veszélyeinek kiértékelésével, azért, hogy „legalizálni” tudják ezeket a digitális/kripto eszközöket.

A csoport vezetője Elina Sidorenko büntetőjog professzor, aki a legendás MGIMO-n, a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézetében dolgozik.

(Igen, ez az a MGIMO amire gondoltok, szóval a kommentekben jöhetnek a vadabbnál-vadabb konteó elméletek is.:-)

A csoport reprezentánsai a törvényhozás és a pénzügyi szabályozás prominens személyei, a Sidorenko Asszonnyal készült interjút itt tudjátok elolvasni , mi most a szabályozás alap pilléreit szeretnénk Veletek közölni.

Maga a szabályozás (mi várhatóan szeptember-októberben kerül majd megvitatásra a törvényhozók részéről) az általunk is jó iránynak (vagy egyetlen járható útnak?) tartott megengedőbb irányvonalat hozza. Nem akar szigorú szabályokat, inkább csak keretet adni a digitális devizáknak, ICO-nak és DAO-nak azzal, hogy a piacra bízza az új eszközök/technológia értékének „beárazását”. Ehhez bizonyos fogalmakat – nyilván kiterjesztően – muszáj meghatároznia jogi nyelven is.

Először csak a jogbiztonságot szeretnék garantálni a részvevőknek, majd a piaci folyamatokat elemezve kívánják „finom hangolni” a szabályozást. Jelenleg a jogi „űrt” kell kitölteniük a gazdaság élénkítésének szándéka miatt. A jövőben szeretnének egyfajta híd lenni ezen a téren is a Nyugat (pl: U.S.A.) és a Kelet (pl. Japán, Kína) között.

Tegnapi posztunkban írtunk az ún. a FATF ajánlásokról, melyeknek Oroszország is meg kíván felelni az ügyfél azonosítás kapcsán.

(Jelenleg Oroszországban az azonosítás határa az e- walleteknél 15.000 rubel (255 dollár), amit mi (digitalcash.hu) rendkívül alacsonynak tartunk. Bár mi a magunk részéről ugyanígy alacsonynak tartjuk a dél koreai (link) értéket is)

Éppen ezért szeretnék azonosítani a piaci magán, de még inkább a társasági  szereplőit. A piaci résztvevők – amennyiben igénylik a vitás vagy bűncselekményi helyzetekre a segítségnyújtást az állam részéről – kénytelenek lesznek megbarátkozni ezen gondolattal. Egy ICO szabályozás szintén jól jöhet bonyodalmak esetén, az oda befektetőknek ( lásd még: Coin Dash). További jó hír, hogy – egyelőre? – nincsen a tervek között a digitális devizák megadóztatása! Tervek között van viszont a különböző digitális deviza tőzsdék létrehozása vagy támogatása.

Érdekes, de Sidorenko azt nyilatkozta, hogy per pillanat nincsen napirenden egy orosz nemzeti digitális deviza létrehozása. A professzor szerint ebben a kérdésben nincsen összhang a különböző irányzatok között, ez a magyarázata a napvilágot látott különféle cikkeknek, vagyis, hogy azok egy-egy rétegálláspontot képviselnek.

Végezetül hadd adjunk hangot a digitalcah.hu  szerkesztősége részéről, hogy a tervezett orosz szabályozás (reméljük az ősszel bővebben is tudunk majd róla írni) nem a „riogatós lengyel utat”  járja. Szakmai álláspontunk szerint ugyanis ez az egyetlen járható út, azaz a jogi szabályozásnak először valóban a kereteket kell (megengedően) felvázolnia és majd csak a lezajlott piaci történések után lehet látni a részletes szabályozás útját. Magyarországon (is) jelenleg a legfontosabb: kitölteni a most meg lévő jogi űrt, ami azt eredményezi jelenleg, hogy a valós életviszonyok és jogi szabályozottságuk csak messziről integetnek egymásnak.

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? Alább találod meg a tárcáink címét. Előre is köszi!

BTC: 18Z2LGDFKFJrPrFkm4oXi3kCggGEAYXYaT

LTC: LVddRoA3XE6vYUoM4ZTDq8rCz4xF4Fczje

DASH: XsxNHGP635dnnf1Watk2JP7zPZcMuckDz5

ETH: 0x718c385e93c1de153dc0ecb953035d007fd0e6a6

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
4 hozzászólás
  • Kis Balázs Válasz

    “nincsen a tervek között a digitális devizák megadóztatása!” – Oroszország csődbe fog menni ;]

    Ígéretes ígéretek, követendő példa. A tőzsdék létrehozásának (elméleti) támogatása már csak hab a tortán.

    Bárcsak már mi nálunk (én márminálok, te márminálsz, …) is lennének hivatalos, országos, állami, politikai törekvések ilyen irányokban. Ezzel szemben ott tartunk, hogy az OTP belépett az EF-be, és egy itthon is jelenlévő bank már fejleszt egy saját digi pénzt.

    Szép kilátások, mondhatni. Legalább ti megteszitek, amit tudtok. Respect.

    2017-07-20 at 18:25
    • Carlo, Digicash, Jofkov Válasz

      Muszáj lesz foglalkozniuk vele, ezt úgysem úszhatják meg.

      Jelenleg – jogi szempontból – egy űr tátong (és ez veszélyes tud lenni).

      Egy jó kezdeményezéssel (jogszabály-kerettel) kaput tudnánk nyitni jó pár cégnek, velünk meg madarat lehetne akkor fogatni 😀

      2017-07-20 at 18:28
  • Az MNB és a Bitcoin: kilóg a lóláb I. – Digitalcash.hu Válasz

    […] (onecoin, btc.-e, stb.), annál kevesebb bevétele lehet  az államkasszának. Ellenben egy jól átgondolt szabályozással komoly cégeket lehetne az országba csábítani  és akár fel is lehetne mérni a […]

    2017-07-30 at 15:57
  • Az MNB és a Bitcoin: kilóg a lóláb II. – Digitalcash.hu Válasz

    […] mert nemsokára  szükség is lesz erre a nyomon követésre, másrészt az amerikaik és az oroszok sem lazsálnak ám a téma […]

    2017-07-31 at 18:32

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu