Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinEl tudják-e törölni a Kormányok a Bitcoint?
02
nov

El tudják-e törölni a Kormányok a Bitcoint?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    2 hozzászólás
  • Kategória

Az alábbiakban közöljük a bitcoin.com Jeffrey Tucker-rel anarcho-kapitalista közgazdásszal folytatott interjúját.

 Azzal, hogy a Bitcoin piaci kapitalizációja átlépte a 100 milliárd dolláros határt, bekerült az ún. mainstream (nagy) befektetők látókörébe is, akik azért alapvetően elég szkeptikusak a digitális pénzekkel szemben. Kérdésként merülhet fel, hogy mi miatt került mégis a digitális pénzek világa az érdeklődési körükbe?

A Foundation of Economic Education (FEE) alapítója Jeffrey Tucker szerint mindenféleképpen örvendetes, hogy a „mainstream” nagy befektetők is elkezdtek érdeklődni a kripto pénzek iránt, hiszen ők képviselik azt a gazdasági és pénzügyi tudást, ami a kripto pénz közösségnek szüksége van. A bitcoin 2008 és 2014 között inkább volt a programozói/kódolói geek-ek világa, akik nem igazán ismerik a monetáris alapjait a gazdaságnak. Most ez megváltozni látszik azzal, hogy az „új belépők” hozzák magukkal az ilyenfajta tudásukat.

Az arany és ezüst már időtlen idők óta funkcionál értékmérőként a különböző társadalmakban, mint végső fizetőeszköz, ahova a fiat pénzből menekülni lehet. Elég sok kifejezés és metafóra származik az arany sztenderd világából a kripto pénzek világában is (pl.: bányászat, munkabizonyíték (proof of work), stb.) Ha megérted, hogy hogyan működött az arany sztenderd, akkor megérted a bitcoin működését is pénzügyileg.

Ahogy terjed a Satoshi-forradalom úgy nő a különböző figyelmeztetések száma is, hogy nem árt vigyázni a különböző szereplőkkel (és az általuk irányított médiával sem).

Wendy McElroy szerint az államok fenyegetve érzik magukat a pénzkibocsátási monopóliumaik elvesztése miatt. Éppen ezért egy „kevert” stratégiával harcolnak ellenük: tiltják, akadályozzák, büntetik és megpróbálják adoptálni őket.

Vajon sikerrel járhatnak-e a Kormányok az ilyen irányú törekvéseikben?

Jeffrey Tucker szerint nem igazán. 

A bitcoin magán viseli a szabad piac összes jegyét, csak éppen digitális formába van ültetve. Ez egy valódi XXI. századi technológia, ami a XXI. századi igényekre reflektál a világ minden táján. Késleltetni talán lehet a terjedését, de visszatartani? Hosszú távon ez esélytelen.

Ott van például Ukrajna és Oroszország, akik fej-fej mellett küzdenek azért, hogy ki fog először életképes és jogilag is megfelelő  szabályozást lefektetni a kripto pénzekkel kapcsolatosan. Vagy ott van Szingapúr, aki nem kívánja akadályozni a digitális pénz fejlődését.

Az elosztott főkönyvi rendszer színtiszta matematika, ami globális és megváltoztathatatlan. Korábban valóban képesek voltak a különböző kormányok a partvonalra szorítani az ún. magánpénzeket, na, de hogyan tudsz bármit is kiszorítani, ami színtisztán a matematikán alapul?

A modern peer-to-peer rendszerek már lassan 2 évtizede léteznek. Gondoljunk csak a Limewire-re, Bittorrent-re az mp3 és a videó fájlok kapcsán. A legtöbbjük elvérzett a jogi csatározásokban, de aztán a változott a technikai tájkép és a felhasználók megtalálták maguknak a youtube-ot és az egyéb hasonló szolgáltatásokat

Tucker szerint a bitcoin rendszere sokkalta ellenállóbb a fentieknél és a Kormányok nem fognak tudni vele mit kezdeni. Sőt! Ez a technológia akkor fejlődik leginkább, amikor a legnagyobb erőkkel támadnak rá. Párszor már „szájon csapták”, de még mindig felállt belőle. Ez az, amit a kritikusai nem akarnak látni.

Persze a Kormányok lassíthatják az elterjedését például azzal, hogy szabályozzák a tőzsdéket vagy megadóztatják a digitális devizákból származó profitot, de magát a kripto rendszert és technikát nem tudják szabályozni, csupán az adott országban élő felhasználóira írhatnak elő szabályokat.

Miközben a Kormányok topognak a téma (digitális pénz) kapcsán, addig a Bitcoin közösség napról-napra nő. Infláció és gazdasági turbulenciák, ezek azok a dolgok, amiket a Bitcoin nem ismer, a bürokraták viszont nagyon is. Éppen ezért nem fogják felemelt kézzel elhagyni a terepet, elvégre nekik is meg kell élniük valamiből. Annyi bizonyos, hogy a Satoshi vízió, az elmúlt évtizedek legfontosabb víziója. 

Fordította: dr. Varsányi Károly 

Ps: A fordító/szerkesztő megjegyzése: a fenti interjúja alapján Jeffrey Tucker annyira anarcho-kapitalista, mint amennyire én vagyok.

 

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu