Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerMit tanulhat a kripto-világ a bankoktól?
07
jan

Mit tanulhat a kripto-világ a bankoktól?

Tekintettel arra, hogy minden nap több levelet kapok, amelyben a bitcoin és egyéb digitális devizák adózásáról és az adózáshoz szükséges nyilatkozatok, bizonylatok, igazolások és adatszolgáltatások módjáról és mikéntjéről (pl: printscreen jó lesz?) érdeklődtök, valamint azért, mert a közelmúltban bekövetkezett kripto kártya események és kripto tőzsdei (új) ügyfél korlátozások is felvetettek jó pár kérdést, ezért úgy gondoltam, hogy előbbre hozom azt a cikket, amit amúgy is időszerű lett volna már megírnom.

Annak idején elég rendesen megkaptuk a magunkét, amikor a magyországi bitcoin szcéna tagjaként – talán először – szabályozásért kiáltottunk. Lehet, hogy jelen posztunkkal sem leszünk túl népszerűek.

Akkor sem és most sem azért szólaltunk fel a szabályozásért, mert meg akartuk fojtani a decentralizált pénzeket és szolgáltatásokat, hanem mert már akkor is világos volt, hogy a meglévő sztenderdek a kripto tőzsdéken és más (pl: wallet) szolgáltatóknál sok szempontból nem elégségesek és nem is ügyfélbarátok a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatóknál meglévőekkel összevetve.

Ahogy emelkedik mondjuk a bitcoin árfolyama, egyre többen eszmélnek rá, hogy – tekintettel arra, hogy azért még nem széles körben elterjedt fizetési eszköz – bizony hagyományos pénzre kell váltaniuk a BTC-t a profit realizálása érdekében. Ahhoz meg elég sok minden kell, mert, ha vesszük a mostani lehetőségeket, akkor a digitális devizák hagyományos pénzre váltása nem is olyan egyszerű. Elég, ha csak 3-4 BTC-d van és az árfolyam mondjuk 50.000 dollár/BTC. Ha ezt bitcoin automatából (pl: 300.000Ft-s limittel) akarod kivenni, akkor csak annyit mondok Neked, hogy good luck. Localbitcoins? Jó ötlet, de ki fog Neked 40 millió kp-val megjelenni, hogy megvegye a BTC-idet? Bankszámlára utalás? Szuper! Biztos nem lesz feltűnő a napi tételek között egy ekkora lóvé beesése. Meg a bizonylatok/igazolások is rendben lesznek az adózáshoz, ha végre valahára adózásra adod a fejed. Biztos.

Szóval bőven van itt pár kérdés, ami azért nincsen leszabályozva, hogy az olyan úri huncutságokról, mint az ICO-zás veszélyei ne is beszéljünk. Mert azt ugye senki nem szereti, ha lenyúlják a pénzét és aztán nem tud kihez fordulni.

Persze mondhatod azt, hogy majd “porlasztod” a hasznot, igen ez lehetséges, csak aztán tényleg megbízható embereket találj! Olyanokat, akik egy esetleges NAV “kérdezősködésnél” is megállják majd a helyüket és nem tesznek egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat. Láttam én már egész ügyes kis terveket “füstbe menni” egy-egy komolyabb vizsgálódásnál.

A mi véleményünk az, hogy mindenkinek jobb, ha a folyamatok úgy en bloc szabályozva vannak és elkezdődhet végre a digitális jogrendszer kiépülése is.

Egy dolog biztosnak tűnik: a digitalizálódás ezen szakaszában a kripto pénzeknek szüksége van a hagyományos bankokra.

Nézzük meg együtt, hogy miért és hogy mit tanulhat a kripto világ a bankoktól?:

“A kripto pénzek világa szörnyen bankellenes. A központosított, nyereség orientált és gyakran csaló banki világ a kifejezett antizézise mindannak, amit a kripto pénzek képviselnek.

Míg a központosított struktúrák elutasításában lehet valami, a valóság azért az, hogy a régi banki modellek többnyire olyan szolgáltatásokat kínálnak, amik kapcsán a felhasználók biztonságban érzik magukat és a tranzakciók általában simák és gyorsak, a várt eredmény pedig igen nagy valószínűséggel be is következik. A nagymamád – éppen ezért – valószínűleg soha nem fog Bitcoint vásárolni, mert teljesen ismeretlen terület ez neki. Pedig lehet megérné neki is.

A kripto tőzsdék azonban arról ismeretesek, hogy nem egységesek, azaz különféle díjstruktúráik vannak, pénzügyi korlátokat alkalmaznak (kiutalás, befizetés) és nem igazán áttekinthetőek azok a jelentéseik/adatszolgáltatásaik sem, amit a felhasználóiknak adnak. Valljuk csak be nyugofdtan, hogy a tranzakcióis szolgáltatásaik nem csak lassúak, de fárasztóak is az ügyfeleik számára.

Leckék az ún. tradícionális bankoktól:

A kripto világnak legalább három terület – az egyszerűség, a méretezhetőség (skálázhatóság) és a jelentés(tétel)ek módszertana – kapcsán kellene tanulnia a tradícionális banki modellektől.

Egyszerűség.

Először is, az, hogy az átlag felhasználónak 2-3 kripto tőzsdén kell felhasználói fiókot nyitnia, ahhoz hogy kripto pénzeket vehessen és kereskedhessen velük, nos, nem igazán használ a kripto pénzek széles körő elterjedésének a kereskedés kapcsán. Az, hogy a kripto pénzek tőzsdei adása és vétele nem azonos körű kripto pénz kínálat mellett valósul meg nem igazán kedvező befektetési szempontból.

Képzeld el, hogy nem tudod átutalni a pénzedet a a helyi banknál vezetett megtakarítási számládról az ugyanott lévő folyószámládra. Ehelyett  kénytelen vagy kivenni a pénzed a megtakarítási számládról, fizetni ennek a díját, majd újra betenni a pénzt – természetesen – díj ellenében. Az ilyen rendszer kényszeríti a befektetőket és csökkenti a mainstream elterjedés poteciálját.

A digitalis deviza tőzsdéknek nagymértékben egyszerűsíteniük kellene ezeket a folyamatokat. Talán a legegyszerűbb tőzsde mind közül a Coinbase, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kripto pénzeket vásároljanak törvényes fizetőeszközzel vásároljanak és nagyon felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik. Sajnos azonban a díjai magasak és a kereszt váltások nem megoldottak.

Más tőzsdék, mint például a Bittrex, megkísérelték egyszerűsíteni ügyfeleik számára a Bitcoin vásárlási folyamatot annak érdekében, hogy új ügyfeleket nyerjenek meg. A Kraken is tesz hasonló lépéseket, felismervén azt, hogy a tőzsdéjükön történő regisztrációnak egyszerűnek, gyorsnak és ingyenesnek kell lennie, a beutalásnak mind kripto, mind hagyományos pénzben zökkenőmentesen kell megtörténnie, hogy a felhasználó minnél előbb elkezdhessen kereskedni a kripto pénzekkel.

A betéti kártyák és más szolgáltatások nyújtása már elindult, de maga a beszerzésük még viszonylag bonyolult, és az elterjedésükhöz nagyobb egyszerűség kell azon felhasználók számára, akik nem rendelkeznek technikai hozzáértéssel.

Méretezhetőség (skálázhatóság).

A tradícionális banki módszerek jelentős rugalmasságot nyújtanak az intézményi ügyfelek számára. A nagy volumenű tranzakciók általában jól kezelhetők, és az ügyfelek gyorsan képesek jelentős összegeket mozgatni a számláik és más intézmények között.

A jelenlegi kripto tőzsdékből sajnos ez a méretezhetőség hiányzik, és a tranzakciók számát is korlátozzák (max. pár tízezerre) Ezek a korlátozások a pénzmosás elleni törvényeknek való megfelelés szükségességén alapulnak. Ezenkívül az is jellemző általában ezekre a tőzsdékre, hogy nem rendelkeznek kellő likviditással ahhoz, hogy a igazán nagy volumenben váltsák a hagyományos kriptora és vissza.

Az ilyen típusú tranzakcióknak azonban köznapiaknak kellene lenniük és azok a tőzsdék fognak a jövőben virágozni, amelyek ezeket lehetővé teszik (szerkesztő megjegyzése: akár decentralizált formában is). Ahogy ez egyik tőzsdei vezető (Legolas Exchange) vezérigazgatója Frédéric Montagon a közelmúltban kijelentette:

“Ha elérjük, hogy a hagyományos pénzeket igazán nagy összegekben lehet majd kripto pénzekké váltani és vica versa, az alapvetően fogja megváltoztatni a piaci folyamatokat és hatalmas új tőke beáramlást fog indukálni ezen a piacon.”

Jelentések, jelentéstételi kötelezettség.

A walletok (pénztárcák) és a kripto tőzsdék bizonyos szintű igazolásokat és beszámolókat ugyan adnak, de ez korátsem elégséges jelenleg. A hagyományos bankok számos olyan igazolást, kimutatást és jelentést biztosítanak ügyfeleiknek amelyek azok számára rendkívül értékesek és nagymértékben megkönnyítik az ügyfelek életét.

A kereskedés eredményeképpen megszülető eredménykimutatások (profit vs. veszteség), speciális nyereségkimutatások és az adózás szempontjából számszerűsíthető információ mind-mind rendelkezésére állnak az ügyfeleknek a banki szektorban az ügyfél bizalom növelése érdekében.

A nem megfelelő igazolások és adatszolgáltatások kihívást jelentenek az ügyfelek életének más területein is.

A jelzáloghitel-társaságok gyakran nem szereznek tudomást, amikor az ügyfelek bankszámláira Bitcoinhoz kapcsolódó pénzösszegek érkeznek. A kripto pénzek értékesítésére vonatkozó megfelelő pénzügyi kimutatások tehát sok szempontból nélkülözhetetlenek.

Továbbá a tőzsdék fizetésképtelenséggel és az ott kereskedett kriptopénzek és tranzakciók zárolásával kapcsolatos hírek bizalmatlanságot keltenek a nagyobb befektetők felé.

Az időben kiadott figyelmeztetések az esetleges tőzsdei fennakadásokról (karbantartás, stb.) és a nem megfelelő tapasztalatokkal bíró ügyfelek segítése fokozná a stabilitást és az ügyfél kényelemet.

A fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy azért van még mit tanulnia a kripto világnak a hagyományos banki világtól is.

Forrás: itt.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu