Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoin60.000 dolláros banki célár a bitcoinra?
08
dec

60.000 dolláros banki célár a bitcoinra?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    3 hozzászólás
  • Kategória

Először is egy közérdekű közlemény:

Jövő hét kedden Szegeden találkozhatnak velem az érdeklődők, ugyanis ott tartok előadást Bitcoin témakörben.

(“Bárány a farkasok között”, vagyis jogász a programozók előtt…igen, ezt smiley-val kell érteni of course). 

Helyszín: 

IH Rendezvényközpont, Szeged.

Időpont: 

2017.12.12. 16:30
 

Aztán a mai napra rendelt posztunkról annyit előljáróban, hogy…

…a Saxo bank jóslatait évek óta figyelemmel követem, mert minden év vége felé előjönnek egy-két meredek jóslattal, amiből aztán vagy lesz valami vagy nem. Azért azt tegyük hozzá, hogy eddig Bitcoin ügyben igazuk volt már amennyiben az irányvonalat nézzük, mert az árfolyam azért meghaladta őket.

Most a dán bank azt jósolja, hogy a bitcoin ára a származékos termékekek (opciók) megjelenésének köszönhetően körülbelül 400%-al fog emelkedni egészen a 60.000 dollárt meghaladó értékig, miközben a piaci kapitalizációja pedig el fogja érni az az 1 trillió dollárt.

A Saxo Bank azonban arra is figyelmeztet, hogy a bitcoin meteórikus áremelkedése egyúttal egyenlő lesz a leépülése ütemével is.

Pontosan a tőkeáramlással kapcsolatos aggályaik miatt Kína és Oroszország egy olyan komplex (új) eszközt fog bedobni a decentralizált kriptopénz ökoszisztémába, amivel eltereli a hangsúlyt a bitcoinról. Magyarul valahogyan be fogják támadni azt. Ez a támadás ráadásul több frontos lesz, mert várhatóan mind a két kormány betiltja majd a bitcoin bányászatot, hivatkozva a környezeti aggályokra, annak ellenére, hogy valódi prioritásuk a belföldi monetáris politika kezelése lesz. Emellett elő fognak jönni a saját digitális/ blokklánc (vagy egyéb) alapú digitális pénzükkel is.

Ez utóbbi elképzelés nem is tűnik egyébként túlzottan hihetetlennek, a magunk részéről mi is hasonlót várunk 2018-ban.

Emellett az sem lehetetlen, hogy próbálnak „versenytársat” állítani a BTC-nek (lásd még NEO), hiszen itt a politikai mellett bizalmi verseny is folyik.

Persze a Bitcoin ökoszisztéma nem fog „kimúlni”harc nélkül, de a dán bank azt jósolja, hogy az államilag működtetett kripto pénzek jobban fognak működni, mint a BTC, olya annyira, hogy meg is ágyaznak a BTC árfolyamának olyan 1000 dollárig.

Ez a bank szerint a reális BTC előállítási ár. A kérdés csak az, hogy ezt honnan veszik, mert én ezt még nem láttam sehol leírva, az előállítás kapcsán mindenki mást jelöl meg előállítási költségnek.

A zökkenőmentes átutalások, valamint az árfolyam-stabilitás és a tudat, hogy államok állnak a digitális pénzügyi közvetítő/fizetési rendszerek mögött csökkenteni fogja az érdeklődést a kripto szférában és redukálni fogja a bitcoin jelentőségét.

Idén júniusban írtunk arról, hogy ”ezek a rendszerek az állam-egyén macska-egér harcában keletkeznek.

A legtöbb ember egy “permanens kamaszkorban” él. Igényli az állam védelmét és apáskodását, de szabad és független is akar lenni, le akarja rázni a szülői rabigát. 

A digitális fizetőeszközök kifejlődésének és az azt követő reguláért kiáltásnak is ez ad alapot. Láthatatlanná válni az állam előtt (mit vesz vagy ad el valaki, adó elkerülés, állam által hozzáférhetetlen vagyon felhalmozása, az állam által üldözött vagy kifejezetten állam ellenes üzletek támogatása).

Nem csoda, hogy az állam meg akarja regulázni és (totális) kontroll alá vonni ezt a területet (is). Az is természetes, hogy a polgárban, ha ilyen eszközökbe fektet, felmerül a veszteségtől való félelem érzése és rögtön az állam-apácskához szalad védelemért (miközben előtte kilopta a pénzt a zsebéből!)

Ez már csak ilyen, emberi természetből fakadó játék!

Azt azonban látni kell, hogy amint az állam megtalálja a jogi, technikai lehetőséget a szabályozásra és ellenőrzésre ezen rendszerek elveszítik eredeti funkciójukat, fejlesztői és használói bázisukat. Ez nem azt jelenti, hogy eltűnnek. Sőt! Csak mások más irányban viszik tovább. Majd újabbak kerülnek kifejlesztésre és minden kezdődik elölről. “

Könnyen lehet tehát, hogy az állam vagy az államok maguknak is részt követelnek a decentralizált pénzügyekből.

A Saxo meglátása szerint lesz egy kemény boom 2018-ban, majd a BTC ára beáll az „előállítási költségére” cca. 1000 dollárra.

Aggódni azonban nem kell túlságosan.

Egyrészt 2018 még előttünk van és a bank szerint ott bizony lesz egy látványos csúcs, szóval mindenkinek csihu van, másrészt mostanra mindenki tudja már, hogy az opciós piacon bizony „farkasok” vagy, ha jobban tetszik bálnák között „játszunk”, tehát bármi lehet árfolyam szinten.

A bármi azt jelenti, hogy bármi.

Emellett évek tapasztalatából mondom, hogy a Saxo-s jóslatok abszolútli nem helytállóak 100%-ban, illetve külön hangsúlyt fektetnek a banknál ezen jóslatok meghökkentő (az általános közvélekedéssel szembe menő) jellegére. (Olyan ez, mint a digitalcash.hu jelen posztja, vagyis hogy nekünk is be kell dobnunk néha ilyen bulváros témákat, mert sajnos a szakmai cikkeinket jóval kevesebben olvassák, szóval muszáj vagyunk ilyeneket is leközölni).

Szóval senki se vegye „készpénznek” a Saxo elemzőinek a szavait.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
3 hozzászólás
  • KU DE TA Válasz

    Szerintem ez hülyeség! Óriási volatilitásokkal a BTC robogni fog az 1 millió dollár felé, mondjuk úgy 2020-ig!
    Ha tetszett a bejegyzésem, itt tudod támogatni a számodra – majd meglátod – sokat érő hozzászólásomat:
    ETH: 0xe1f1c5a323db31777fa3984ba1e262307446089c

    2017-12-08 at 20:15
    • Carlo, Digicash, Jofkov Válasz

      Ez a Saxo bank álláspontja, nem a miénk.

      A hozzászólásokkal tarts ki és ígérjük a 120. után (mi már posztokban nemsokára a 200.-at rakjuk le az asztalra) garantáltan küldünk Neked LTC-t.

      Annyi, hogy a hozzászólás, azért legalább 5 mondatból álljon és kapcsolódjon a poszthoz is.

      Köszi és üdvi!

      2017-12-08 at 20:29
  • Bitcoin árfolyam a HUF/EUR tükrében, ha Mo. elhagyja az EU-t. - Digitalcash.hu Válasz

    […] jóslattal a következő évre vonatkozóan. Volt már, hogy bejött és volt olyan is (lásd: Bitcoin áfolyam), hogy […]

    2019-12-08 at 10:45

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu