Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapNEOJönnek a hangyák, avagy Kína mindenből sajátot akar.
24
júl

Jönnek a hangyák, avagy Kína mindenből sajátot akar.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    2 hozzászólás
  • Kategória

Előzetesen annyit szeretnénk elmondani a mai posztunk előtt, hogy a kínai emberek – köztudottan – nagyon törekvőek és nagyon anyagiasak is egyben.

Ráadásul évtizedeken keresztül vitték haza a „know how”-t sikeresen, majd csinálták meg a külföldön „ellesett” technológiák segítségével az adott termék/szolgáltatás, stb. működőképes kínai verzióját. Elég itt az Aliexpress-re és a kínai Ebay-re, a Taobao-ra gondolni.

Ezeket a – ma már – sikeres vállalkozásokat nem úgy kell elképzelni, mint egy szolgai másoló üzemet, hanem inkább úgy, mint akik nem voltak restek a sikeres recepteket átemelni és megkeverni a helyi szájíznek megfelelően, amit viszont a Kínába befektető nyugati cégek nem feltétlen tudtak volna megtenni.

Nem véletlen, hogy rengeteg vegyes vállalat jött létre Kínában, mert könnyen el lehet tévedni az állami és tartományi szabályozások és viszonyok között, úgy, hogy pénzt  ugyan már beleraktunk, de még semmit nem adtunk el a piacon. A piacon – ami szintén köztudottan – óriási, éppen ezért más számokkal kell számolni mindent, nem feltétlenül lesznek jók az európai szám(ítás)ok.

Az elmúlt napok hírei közt talán elsikkadt az Antshares átalakulása. Az Antshares új (márka)neve 2017 végétől: NEO.

Igen, valószínűleg az a filmbeli NEO lehet a motiváció. Ennek kapcsán meg kell mondjam, hogy  nekem az eddigi antshares (hangyák) elnevezés is bejött, mert már annak idején is értékeltem az olyan kínai „brand”-eket, mint a Johnnie Worker „whisky” vagy a Dolce&Banana ruházati termékek 😀

Az Antshares/NEO (a white paperja itt olvasható) – egyszerűsítéssel élve – a kínai Ethereum. Sőt! Annál többnek tételezi magát, mert még az Ethereum ökorendszer egy jobb és működőképesebb (megbízhatóbb, globálisabb) internet megteremtésére (web 3.0) törekszik a decentralizált app-ok és az alapul szolgáló infrastruktúra segítségével, addig az Antshares rendszere ennél sokkalta ambiciózusabb: egyszerre akar lenni a Bitcoin és az Ethereum is egyben.

Másképpen fogalmazva, nem párhuzamos realitás kíván lenni a meglévő (valós életbeli) anyagi javak mellett, hanem azt szeretné, ha azok az anyagi javak az ő rendszerén belül kötött okos szerződésekkel cserélnének gazdát, a saját digitális devizájáért (ANS), vagy ahogy ezt szerényen megfogalmazták a white paperjükben: The mission of the Antshares is about digital assets for everyone. Ennyi 😀

(Egyébként mindenkinek melegen ajánljuk az Antshares/NEO white paper-jának elolvasását.)

Az Anstshares coinja az ANS (amit a Onchain nevű sanghaji cég fejleszt) ott van minden kínai tőzsdén és ugyanúgy lehet vele a tranzakciós „gas”-ért fizetni vele, mint az Ethereumnál. A Onchain pedig egyike azon top 50-es fintech cégnek, akiket a KPMG ide sorol Kínán belül.

Az Antshares/NEO projekt igen agresszívan tör előre, nem csak start-up-okkal és különböző kiforrott cégekkel (Alibaba, Microsoft, WINGS), hanem a kínai kormányzattal való együttműködésről is érkeznek hírek (bár nem mindenki ért egyet ezeknek a híreknek a valóságosságában). A NEO szerződési platform rendszere pedig szerényen a Smart Contracts 2.0. nevet viseli. 😀

Ami az ANS vs. ETH különbséget (solidity program nyelv vs. minden egyéb programnyelv, skálázhatóság, quantum számítógép biztosság, stb.) illeti, ebbe a kérdéskörbe nem mennénk bele, mert egyrészről nem kívánunk ilyen szerepben tetszelegni, (tekintettel arra, hogy nem vagyunk programozók), másrészről meg az youtube-on nálunk sokkal jobban elmondják azok az arcok, akik ezzel mélységében foglalkoznak.

Annyi bizonyos, hogy élénk vita folyik a 2 tábor között, hogy melyik platform a jobb és szebb:-D

Azok, akik a NEO mellett vannak, azok azt mondják, hogy a NEO rendszere jobb, mint az Ethereumé, csak – marketing okok miatt – a nyugati társadalmak ezt még nem tudják 😀 Ugyanígy abban is vita van, hogy jó-e, ha egy decentralizált platform centralizált rendszerekkel és hatóságokkal működik együtt (miszerintünk ez elkerülhetetlen, de ezt már sokszor elmondtuk/leírtuk).

A NEO platformon 2 féle kereskedhető eszköz van, a NEO shares („részvények”) és a NEO coin, valamint a „részvény” tulajdonosoknak jár „osztalék” a coinokból. Az is bizonyos, hogy a NEO már most a PoS működés mellé tette le a voksát és, hogy a kibocsátott „részvények” korlátosak (100 millió), szemben az ETH-val.

Nyilván az egész vetélkedés mögött az anyagiakon túl van egy jó nagy adag politika is. Ugyanis Kína, – mint tudjuk – elég nagy (ha nem a legnagyobb) export játékos világ szinten. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy a Kínából kiáramló hatalmas mennyiségű árúra, melyik platformon belül kötnek szerződést, azt, hogyan monitoringolják, miben fizetik és miben számolják el/könyvelik le. A saját fejlesztésű NEO-ban vagy a „külföldi” Ethereumban?

Már önmagában ennek a politikai vetülete (a kompetitivitás és a kompatibilitás kérdése az ETH-val) megérne egy külön posztot valamikor.

A következő évek egyik kérdése tehát az lehet, hogy a 430 milliós piaci kapitalizációjú NEO-nak sikerül-e megszereznie az első helyet a hazai pályán és ezzel egy időben meg tudja-e vetni a lábát a nyugati országokban is?

Egy dologban biztosak lehetünk azt hiszem: a kínaiak mindent meg fognak tenni a fentiek érdekében.

Végezetül senkit nem bíztatunk arra, hogy pénzt tegyen az ANS coinokba, de ha – saját belátás alapján – mégis így jár el valaki és aztán abból szépen profitál (mint profitálni lehetett a Litecoin-nál is), akkor csak azt kérjük, hogy néhány coin erejéig emlékezzen meg majd rólunk is 😀 Köszi előre is!

Ha pedig tetszett a poszt, akkor jöhetnek a kommentek is!

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? Alább találod meg a tárcáink címét. Előre is köszi!

BTC: 18Z2LGDFKFJrPrFkm4oXi3kCggGEAYXYaT

LTC: LVddRoA3XE6vYUoM4ZTDq8rCz4xF4Fczje

DASH: XsxNHGP635dnnf1Watk2JP7zPZcMuckDz5

ETH: 0x718c385e93c1de153dc0ecb953035d007fd0e6a6

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff060

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu