Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapSzabályozásDrága lehet az ICO-zás Svájcban.
10
ápr

Drága lehet az ICO-zás Svájcban.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Ahogy korábban írtam egy facebook csoportban, rendszeresen szoktam jogi véleményezésre felkéréseket kapni különböző ICO-k kapcsán.  Ezeket nagy örömmel meghallgatom, aztán felteszek néhány olyan kérdést, aminek már nem igazán szoktak örülni a lelkes ICO ötletgazdák. Ezek egy része a kötelező (ügyfél) due diligence-el szokott kapcsolatos lenni.

Az ICO-k azon túl, hogy kitűnő forrásai a kívülről történő tőkebevonásnak, annak a veszélyét is magukban rejtik, hogy könnyen a pénzmosás, mint büntetőjogi kategória talajára tévedhetünk.

Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ahol ICO-k vannak, ott nem próbálnak meg pénzt is mosni?

Gyakorló blokklánc jogászként magam is raktam már össze Pénzmosás elleni és Ügyfélazonosítási Szabályzatot, szóva tudom, hogy van itt egy-két olyan kérdés, amin hosszasan el lehet gondolkodni.

Úgy tűnik, hogy nem csak Magyarországon van ez így (bár tegyük rögtön hozzá, hogy a különböző kripto vállalkozások jelenleg nem tartoznak a Pmt. hatálya alá, de ez szerintem nem sokáig lesz már így), hanem máshol is és a gondolkodás mellett a pénztárcába is mélyen bele lehet nyúlni.

Itt van rögtön az európai kripto-völgy Zug, ott a festői szépségű Svájcban. Az országot nem csak az orosz bankok, hanem a különböző kripto startupok is nagyon szeretik.

A svájci pénzügyi hatóságok eddig tárt karokkal üdvözölték az olyan kriptos startupokat, mint a Tezos, a Mysterium és az Arcblock. A svájci Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (FINMA) által idén februárban kidolgozott iránymutatás célja az ICO-kkal kapcsolatos szabályok egyértelműsítése volt.  Ehelyett úgy látszik az ellenkező hatást váltották ki.

A svájci pénzmosás elleni szabályozás számos átvilágítási követelményt eredményez, beleértve a haszonhúzó/tényleges tulajdonos személyazonosságának megállapítását, valamint az önszabályozó szervezethez (SRO) való csatlakozást vagy a FINMA felügyelet alá való tartozást. Ezek a követelmények teljesíthetők azzal is, hogy a pénzeszközöket olyan pénzügyi közvetítőn keresztül fogadják el, aki már az AMLA  (Anti- Money Laundering Act) hatálya alá tartoznak és akik, így az ICO szervezők nevében/érdekében eljárva már a megfelelő átvilágítási gyakorlatnak tesznek eleget. 

Mivel Svájcban csak néhány vállalat végezhet ilyen ellenőrzéseket, ezek a szervezetek ténylegesen monopóliumot gyakorolnak. A KYC-ellenőrzés átlagköltsége az ICO-k téren 0,6 és 2,2 dollár között van világszerte, de Svájc kivétel. Az akkreditált testületek ellenõrzései egy(én)enként akár 25 dollárba is kerülhetnek, így nehéz helyzetbe hozzák azokat az ICO projekteket, akik már Svájc mellett tették le a voksukat.

A világon általában egy tipikus crowdsale/ICO KYC költsége körülbelül 30.000-40.000 dollárra tehető. Ebben már minden résztvevő benne szokott lenni. Svájcban az olyan cégek, mint az ICO Engine, viszont az összes begyűjtött kripto pénz 5%-ának megfelelő összeget is felszámolhatnak, ami azt jelenti, hogy egy 20 millió dolláros ICO-ból 1 millió dollárt csak az ügyfélazonosítás és ügyféladat rögzítés visz el. 50.000 ETH-ból 2500 ETH megy el a KYC-ra. Ez rablás, mondjuk csak ki.

Persze a másik út sem feltétlen járható, ha totálisan kihagyjuk az ügyfélazonosítást, ezzel kockáztatva egy finom kis bírságot az induló ICO-nknak.

Jómagam annak a híve vagyok jogászként, hogy (minimum) próbáljunk megfelelni a vonatkozó törvények elveinek, ha nem is tartozunk pontosan a hatályuk alá.

Egyúttal annak a reményemnek is hangot adok, hogy a reményeink szerinti itthon is készülő programozható gazdaságról szóló törvény vagy egyéb hatósági szabályozás nem a szabályozás látszatát keltő, de csak bizonyos zsebeket teletömő, monopólium szerű ügyfélazonosítói testületek felé fog elmenni.

Az egy elég szégyenletes hozzállás lenne a blokklánc technológia kapcsán. Bízom benne, hogy ennél azért többre futja.

Valós, az innovációt nem megfojtó szabályozásra lenne igény, aszerint, ahogy ezt a digitalcash.hu már többször összegyűjtötte és szóvá tette.

Disclaimer: a szerző a készülő icokarosultak.hu készülő oldal domain tulajdonosa.

dr. Varsányi Károly

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu