Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinA VenEck-es Gurbács Gábor levele a SEC-nek.
30
júl

A VenEck-es Gurbács Gábor levele a SEC-nek.

Többször foglalkoztunk már jelen oladalon az ún. Bitcoin ETF kérdésévelAzt is megírtuk, hogy hogyan vélekedik a VanEck-es Gurbács Gábor a Bitcoinról. Most pedig, hogy a Winklevoss testvérek Bitcoin ETF-e gellert kapott másodjára is, nézzük meg a másik nagy játékost, a VanEck BTC ETF-ét.

Annál is inkább, mert Gurbács Gábor (is) levelet intézett a SEC-hez, annak aggodalmai kapcsán egy Bitcoin ETF-et illetően. A levelet eredetben ide kattinva tudjátok elolvasni.

Lássuk tehát, hogy mik Gurbács Gábor levelének főbb megállapításai.

A VanEck Vectors Bitcoin Strategy ETF egy ún. határidős alapú ETF lenne. Azok számára, akik nem ismerik a határidős alapú ETF-eket, legyen elég annyi, hogy ezek a határidős szerződésekbe fektetnek be, tehát általában a határidős alapú ETF-ek nem rendelkeznek a mögöttes „fizikai” termékkel, esetünkben a Bitcoinnal. A határidős ügyleteknek meglepő módon határideje van, így a határidős értékpapírosítás az üzleti élet szerves részét képezi, a felek azonban pénzben számolnak el BTC helyett.

A levél első pontjában az értékeléssel foglalkozik, azaz, hogy hogyan lehet egy ilyen termék árát „fair” módon belőni a befektetőknek. Erre azt a választ adja, hogy az 1940-es Investment Company Act alapján nem sok újdonság lesz az értékelési metódusban. Az ott lefektetett alapok nekik éppen megfelelőek lesznek a CBOE és a CME által nyilvántartott határidős szerződések áraival egyetemben. Szóval a CBOE és a CME nekik megfelel, több minden nem is kell az árképzés kapcsán. Ahogy a határidős piac nőni fog az likviditást fog teremteni az ő ETF-ük számára is

Az MV Index Solutions (MVIS) szerinti szabályok és értékelések pedig maradnak a forkok és airdropok esetére.

Likviditás

Ami a likividitást illeti: Szerinte a CBOE és CME 150-200 millió dolláros napi volumene is elég már a fair kereskedéshez, de ha ez mégsem lenne elég akkor ott vannak az OTC piacok. (3 U.S.A. árjegyzővel, és 7 globális árjegyzővel, átlagos 250.000 dolláros kereskedési volumennel/nap, napi 5-30 millió dollár értékű BTC adás-vétellel, 250-350 napi ügylet kapcsán). Vagy ott van a LedgerX és egyéb swap helyszínek is, azok is tudnak likviditást biztosítani.

Letétkezelők

Ami a letétkezelőket illeti ott megemlíti, hogy tekintettel arra, hogy nem fektetnek „fizikai” Bitcoinba, ezért sok aggodalomra nincs ok esetükben.

Arbitrázs

Az arbitrázzsal kapcsolatosan kiemeli, hogy mivel párhuzamosan működik a „fizikai” BTC piac a „szintetikus” vagy derivatív piacokkal, ezért ez garantálja a likviditást, akár a tőzsdére, akár a robusztus OTC piacra tekintünk és hogy nem gondolnák, hogy a határidős BTC piac volatilisabb lenne a „hagyományos” határidős piacoknál (arany, bánya, stb.) Majd megemlíti, hogy a CBOE-n és a CME-n sem kellett sokszor megszakítani a volatilitás miatt a kereskedést, tehát ezt nem tartja nagy veszélynek.

Manipuláció

A manipuláció kapcsán kifejti, hogy természetesen minden szereplő rendelkezzen regisztrációval, aki ilyen jellegű befektetési terméket kíván a piacra dobni és hogy a szabályozott piac már önmagában előnyt jelent a szabályozás nélkülivel szemben. Nekik pontosan megfelel a CFTC (Commodity Futures Trading Comission) felügyelet által megfogalmazott elvek és szabályok a határidős kereskedés kapcsán és, hogy pont az ő szabályozott ETF-ük tudja azt a biztonságot nyújtani a befektetőknek, amire nekik szükségük van (szemben mondjuk a GBTC nevű befektetési alappal). Szabályozott termék, szabályozott piacon ez kell a jó népnek. Sőt nem csak kell, hanem ez a szükséges az árfolyam manipuláció visszaszorításához.

Azt is elmondja, hogy egyedül az arany és a Bitcoin olyan jellegű, hogy nem más személy, entitás tartozására épül, azaz nem hitelnyújtással teremtődik az értékük. Éppen ezért lesz egy értékmegőrző és tároló funkciója a jövőben a Bitcoinnak a digitális térben.

Végezetül az igényről beszél egy ilyen BTC alapú/BTC-hez köthető termék kapcsán, hiszen ügyfeleik jelezték már nekik, hogy igény lenne egy ilyen termékre és önmagában egy meg nem nevezett kripto tőzsdének több ügyfele (15 millió) van, mint a neves Charles Schwab Corporationnak, tehát a népeket igenis érdekli a kripto befektetés.

Konklúzióként arra jut, hogy a SEC céljai éppen egy ilyen Bitcoin ETF engedélyezésével esnek egybe már , ami a befektetők érdekét illeti.

Támogatás

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu