Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinTim Draper: 250.000 dolláros Bitcoin ár 2022-re.
15
jún

Tim Draper: 250.000 dolláros Bitcoin ár 2022-re.

Ha már nemrégiben ide idézte szellemünk Tim Draper nevét és bájos hangját, akkor most úgy az igazságos, ha megosztjuk Veletek a Bitcoin árfolyamára vonatkozó gondolatait is.

Draper korábban helyesen jósolta meg a 10.000 dolláros BTC árfolyamot és idő hiányában majd 2022-ben térünk vissza a mostani árfolyam jóslatára.

Következzen az interview, amit a TheStreet nevű orgánum csinált Draper-ral.

Kevés milliárdos befektető hallatta a hangját olyan hangosan és volt pozitív a Bitcoin és a kripto pénzek területén, mint Tim Draper, a Draper Fisher Jurvetson nevű kockázatitőke-vállalat alapítója.

A TheStreet május elején  találkozott Draper-rel a Collision tech. konferencián, – majd később beszélt is vele – miután Draper annak a nézetének adott hangot, hogy ideje arra gondolnia az amerikai monetáris politikaért felelős szervezet embereinek, hogy új munkahelyet szerezzenek maguknak, mivel a centralizált fiat valutákat fokozatosan lecserélik majd a decentralizált kripto pénzek.

(Szerkesztő megjegyzése: Tim barátunk BTC árfolyam jóslatáról nem nyilatkoznánk, de a központi banki kripto pénz helyettesítéssel messzemenőkig egyetértünk mi is.)

A TheStreet Draper-rel folytatott exkluzív interjújában Draper megoszotta nézeteit arról, hogy szerinte hol lesz a Bitcoin ára a jövőben, mi lesz a kripto pénzek szabályozásával és volatilitásával.

TheStreet: Az áru- és határidős kereskedések bizottságának korábbi elnöke, Gary Gensler nemrégiben azzal érvelt, hogy szükséges a Ripple, az Ether és más kriptopénzek szabályozása. Mi a véleményed erről?

Draper: A rendeleteket szerintem is meg kell csinálni és világossá kell tenni. A világ kormányai versenyben állnak egymással e téren (ti: szabályozás), és a legjobbak fogják megvalósítani a tiszta és nem elnyomó jellegű szabályozásokat. A kriptopénz(nem)ek a következő nagy technológiai tektonikus váltás, és a kormányoknak mérlegelniük kell a befektetők védelmének szükségességét, ugyanúgy, ahogy ezenközben szükségük van erre a potenciális gazdasági erőműre, amely a kriptokhoz tartozik. Úgy gondolom, hogy a kripto pénz(nem)ek a következő öt-hét évben helyettesíteni fogják a fiat valutákat.

Sok kripto pénz(fajtá)t tartok,de főként Bitcoint. Én még többet vásárolok most is. Úgy érzem, hogy a kripto és a Bitcoin a jövő. A fiat a múlt. Még mindig kell tartanom fiat pénzt magamnál valamilyen formában a napi ügyletek során, de gyanítom, hogy ez a következő években változni fog. Alig várom, hogy egy boltba betérve kripto pénzzel tudjak fizetni. A fiat pénznem meg megmarad arra, hogy a kávéért fizessünk vele.

A biztonság a kripto pénz(nem)ek egyik legjobb tulajdonsága. A Bitcoin blokklánca jelenleg is sértetlen, ellenben a banki biztonsági rendszereket folyamatosan feltörték a múltban és a jelenben is. A Bitcoin olyan, mint a hős, amely tökéletes időzítéssel lépett a színre, hogy megmentsen minket, mivel a bankok elkezdték elveszíteni az emberek nehezen megkeresett pénzét.

Minél nagyobb a pénztárcák, a bányászok vagy a PoS hálózata, annál biztonságosabb a kripto pénz rendszere. Jelenleg a Bitcoin a legbiztonságosabb. Ezzel szemben a hackerek egyre több lyukat találnak banki rendszerekben.

TheStreet: Természetesen hackeltek már meg digitális pénztárcákat, amelyekben kripto pénz(nem)eket tartottak. Hogy látod ezt a kérdést?

Draper: Rengeteg olyan eset van, amikor a digitális pénztárcákat feltörték, és ellopták a kriptopénzeket (The Street szerkesztőjének megjegyzése: a hétvégén egy dél-koreai kripto tőzsdével is megtörtént, 40 millió dolláros veszteséget okozva nekik, és 10%-os esést a BTC és egyéb kripto pénzek árfolyamában). Azonban az alapul szolgáló blokkhálózatot soha nem korrumpálta még senki. Kopogjuk is le. Ahogy pedig nő, úgy egyre nehezebb is lesz megtámadni.

TheStreet: Tehát, ha a kripto pénzek nem értékpapírok, akkor micsodák?

Draper: Készpénz jellegű fizetési eszközök, vagyis pénz. Ráadásul olyan típusúak, amit az egész világon elfogadnak. Ha térdsebész vagy, mindenkire úgy nézel, mintha térd problémája lenne. Ha értékpapír-szabályozó vagy, mindent úgy nézel, mintha értékpapír lenne. Hacsak nincsenek tokenekkel összekapcsolva a kriptopénzek, nem tekinthetők értékpapírnak.

Arra számítok, hogy mivel a kripto pénz(nem)ek növelik a pénz sebességét, a jelenlegi 86 trillió dolláros globális pénzpiac a következő 10 évben mintegy 140 trillió dollárra nő, és ez a növekedés a kriptoban fog megtestesülni. Úgy vélem, hogy a fiat valuták  felhasználása ténylegesen csökkenni fog, és a kriptok akár 100 trillió dollárt is elérhetnek majd a piacon. Úgy gondolom, hogy a Bitcoin a piac 10% -át fogja jelenteni, azaz 10 trillió dollárt. Szóval van még hely a növekedésnek.

Persze más kriptok is növekedni fognak és meglepetéssel szolgálnak majd nekünk. Úgy gondolom, hogy körülbelül négy év alatt következik be az a nagy változás, amikor az emberek mindenhol elkezdenek fizetni a kriptopénzekkel. A Bitcoin blokklánc túlságosan lassú ahhoz, hogy kisebb tranzakciókat hajtsunk végre, így jobb, ha klasszikus értéktárolóként funkcionál. Most azonban az történik, hogy az idő múlásával egyre több technológia teszi egyre könnyebbé a felhasználást. Itt van a Lightening, Bitcoin Cash és a Bitcoin Gold (szerk megjegyzése: a sharding és batching talán találóbb lett volna példaként), és azt gondolom, hogy ezek a kripto pénzek végső soron mindenütt jelen lesznek, hiszen a mérnökök gyorsabbá és hasznosabbá teszik majd őket. 

Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára a legjobb megközelítés a kriptokkal kapcsolatban az, ha fokozatosan tér át a használatukra. Nekem van egy halom Bitcoinom és egy csomó más kripto pénzem és amikor megnézem a fiat deviza számlámat, csak arra gondolok, ez az összeg vajon elég-e ahhoz, hogy a következő négy-öt évben megéljek, mert amit akarok az az, hogy mindenem Bitcoinban és egyéb kriptopénzekben legyen. Nem igazán érdekel a fiat tartása, mivel az fokozatosan veszít az értékéből az idővel.

Ugyanígy nem akarom eladni a Bitcoinomat sem. Minek is adnám el? Meg mire is váltanám át a kriptot?  Fiatra? Minek? Vissza a múltba? Én a jövőben gondolkodom és hosszú távra tervezek, ezért a kriptokat használni fogom, költeni, befektetni, vagy csak megtartani.

Azt gondolom, hogy a Bitcoin ára emelkedni fog. Szerintem a BTC árfolyama 250.000 dollár lesz 2022-re.

TheStreet: Az utóbbi néhány hónapban nagyon kritikus voltál a szabályozókkal. Ha Donald Trump elhívna a Fehér Házba, hogy tegyél le neki egy, a kriptokra vonatkozó szabályozást mit csinálnál másképp?

Draper: Azt javasolnám, hogy először váltson paradigmát és tegye nemzeti fizetőeszközzé a Bitcoint, ahogy  Japán tette (szerk. megjegyzése: mármint törvényes fizetőeszközt akart érteni Draper úr valószínűleg), és ezután csináljon egy nagyon könnyű, de világos szabályozást az ICO-król –  ideális esetben a SEC és a CFTC hatáskörén kívül lévő új szabályozó hatóság felállításával. Azután azt javasolnám, hogy álljon ki a pulpitusra és hirdesse ki a világnak: “Az Egyesült Államok ajtaja nyitva áll az üzleti világ résztvevői számára! Az a célunk, hogy a világ legjobb innovátorai nálunk legyenek”

A közelmúltban beszéltem néhány Federal Reserve-beli munkatárssal. Úgy éreztem, hogy meg kell mondanom nekik, hogy ideje, hogy új munkát keressenek. Nem azonnal, de az elkövetkező 10 évben úgy gyanítom, hogy kevésbé lesz szükségünk központosított devizákra.

A tartalék deviza rendszer történelmileg képes volt arra, hogy megoldja, hogy az összes pénznem központosított és egy fedél alatt lévő legyen. Most a decentralizált pénz(nem)ekkel van egy bajuk: magukévá teszik az új devizát, és végül maguktól elhagyják a régi üzletüket, vagy megpróbálják egyensúlyba hozni a kettőt és mindent ellenőrizni, például egy fiathoz kötött valutával?

Tudom, hogy a szabályok nagyon világosak voltak az Egyesült Államokban, amikor én még sokkal fiatalabb voltam, és idővel egyre nehezebb lettek. Más országok kezdik felismerni ezt a nehézség(ünk)et, és egyúttal  elszívni – lehetőség szerint – a legjobb innovátorainkat.

Japán ebben ügyes volt: amint látták, hogy Kína mindent tiltani próbál kripto téren, azt mondták, hogy ők elfogadják fizető eszközként a Bitcoint és tudsz ICO-t is csinálni, ha ezt Japánon keresztül teszed meg. Éppen ezért a vállalkozók Kínából és az USA-ból Japánba kezdtek átmenni, persze magukkal vitték a pénzüket és az innovatív megoldásaikat is. Az USA-ban élõ emberek félnek az innovációtól, mert úgy gondolják, hogy a SEC az egy nagy, sötét felhõ, ami a fejük felett lóg.

TheStreet: Szabályozási szempontból hiba volt az “ICO” kifejezés “IPO” -ból történő kölcsönzése, azaz a részvénypiaci nyilvános értékpapír-ajánlattételére történő hivatkozás?

Draper: A tipikus IPO piaci értéke cca. 10 milliárd dollár. Olyan 100 000 emberrel dolgozik, és nem nagy ügy, ha évente 5 millió dollárt költenek ügyvédekre és könyvelőkre, hogy betartsanak minden szabályt a biztonság fenntartása érdekében.

Ez nagyon különbözik az ICO-k világától, ahol kisemberek fektetnek be. Nincs értelme arra kényszeríteni őket, hogy menjenek és 5 millió dollárt költenek csak azért, hogy megfeleljenek olyan elavult szabályozásnak, amit még a kriptopénzek előtt hoztak meg. A szabályozóknak meg kell találniuk azt az 1 oldalas szabálykönyvet, amelyet mindannyiunknak követnünk kell, ha ICO-zni szeretnénk. Az IPO szabályozást alapul venni az ICO-khoz, nos, ezt az ötletet finoman szólva is nevetségesnek tartom.

TheStreet: Köszi az interjút Tim.

Draper: Szivesen srácok, Ti vagytok a legjobbak. (szerk. megjegyzése: itt kicsit csúsztatott Draper, mert mi vagyunk a legjobbak, nem a TheStreet)

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu