Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinA BTC árfolyam fogadásom margójára.
05
jan

A BTC árfolyam fogadásom margójára.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    2 hozzászólás
  • Kategória

Jósolni nagyon nehéz, különösen, ha a jövőről van szó” – szól a klasszikus mondás.

Jómagam nem különösebben szoktam jóslatokba bocsátkozni, ha nem muszáj, hiszen főleg valószínűségek vannak, ami kb. azt jelenti, hogyha ez meg ez megtörténik, akkor valószínűleg az meg az is meg fog. Ha ismerősnek tűnik, akkor igen, nagyon leegyszerűsítve ez a technikai analízis (TA) alapja is a grafikonoknál, vagy divatos nevükön chartoknál is.

Ebbe szokott aztán szépen beleköpni a piac, mert a piac szeret szenvedést okozni a befektetőknek (minél nagyobbat, annál jobb), hiszen a piac tovább maradhat irracionális, mint te fizetőképes. Ez van.

Tapasztalatból beszélek, én is szálltam be a múltban olyan befektetésbe, ami a mai napig várat magára kiszállási pontot tekintve és nem, nem az LTC-ről beszélek, mert én nem hiszek abban, hogy az LTC értéke a 0 felé közelítene.

Mentségemre legyen mondva olyan “régen” történt az a beszállás, hogy a dollár árfolyama akkor 200-210 forintnál járt, tehát ilyen szempontból pénzemnél vagyok jelen árfolyam (cca. 300Ft) mellett, más kérdés, hogy az ember nem “csak” a pénzénél szeretne lenni, hanem egy kicsivel afelett is, ha lehet.

Annak ellenére, hogy nehéz megjósolni egy befeketési eszköz (vagy akárcsak egy árucikk) árfolyamát, – hiszen bármikor jöhet egy “fekete hattyú”(nagy hatású, előrejelezhetetlen) vagy éppen a “szürke orrszarvú” (igen valószínű) esemény, amely szépen odaver az elképzeléseknek – jópáran megpróbálkoznak vele időről-időre.

Elég csak a kriptos múltban nagyobb nyilvánosságot kapott jóslatokat ide venni, vegyünk is sorra egy párat, ha már itt tartunk.

Volt itt kérem az “időutazó a jövőből”, – ha még emlékszünk rá – a Reddit-en, aki 2025-ből írta meg nekünk hogy “átlagban, minden egyes évben a Bitcoin értéke egy tizedesjeggyel nőtt. 2010-ben 0.1 dollárról 1 dollárra 2011-re, 10 dollárra 2012-ben, 100 dollárra 2013-ban. Innentől van egy kis lassulás ahogy kétévente kezdett egy tizedesjeggyel nőni, 1 000 dollárra 2015-ben, 10 000 dollárra 2017-ben, 100 000-re 2019-ben és 1 000 000-ra 2021-ben. “

Mit mondjak én erre? Failed vagy minimum is csúszik 1 évet a jóslat, majd meglátjuk.

Aztán nemrég ment nagyot a hazai kriptos sajtóban “4Chan” jóslata, miszerint 2019. októberében már 16 ezer dollár lesz egy BTC.

Nem akarok ünneprontó lenni, de ez sem jött be.

Aztán itt van nekünk a sokak által ismert és követett fil₿fil₿, aki, ha jól tudom nemrég éppen Magyarországon “vendégeskedett”, vagy éppen az öreg Plan B, a “maga” “Stock to flow” elméletével, aminek egy verziójáról, ugye mi is értekeztünk anno, hogy aztán elolvashassuk, hogy miért is nem jött be teljesen (mert azért 30 dollárról csak elszaladt 140 dollárig az árfolyam) az LTC esetében, ami majd maradéktalanul meg fog valósulni a BTC-nél 2020-ban (vagy nem).

Említsük meg azért Alessio Rastani mestert is, aki nálam már régóta Bo Polny-i magasságokban van, ami azt jelenti, hogyha mond valamit, akkor nem árt, ha az ellenkezőjét csinálod.

(Anno a CoinCash-nél volt egy kedves kollégám, akinek a neve mellé került a “kontra indikátor” jelző, mert, ha ő vett vmit, akkor Te nem jártál rosszul, ha éppen eladtál, ily módon kontra indikátor módon működött az egyébként tök jó fej kolléga.)

Vannak olyanok is, akik még versenyben vannak, például Tim Draper vagy éppen a sokak által nem szeretett John McAffe. Nekik még bejöhet a BTC árfolyam jóslatuk, más kérdés, hogy erre mennyi az esély.

Persze az ember előbb-utóbb csak-csak belesodródik maga is az árfolyam előrejelzés nehéz iparába, ha a kriptos/blokkláncos területen tevékenykedik (nevet).

Jómagam is tettem például ilyen előrejelzést 2017-ben 3-szor is, amikor arra bátorkodtam, hogy olyan “jóslatot tegyek”, miszerint a BTC árfolyama el fogja érni 2017. év végére a 10.000 dollárt.

Akkor ez egy merész jóslatnak számított Magyarországon, nem igazán lehetett hasonlóról olvasni publikusan emlékeim szerint. Nem véletlen mondta Bálint Gábor FB csoporttársam a fogadásra, hogy “merész, gratulálok”.

Azóta az a fogadás bejött, nem véletlen szerepelnek azok posztok a digitalcash.hu büszkeségeink oldalán, azzal, hogy az nem csak egy üres fogadás volt, hanem az első 10 vállalkozó szellemű fogadópartnerrel 50eFt-s limitig (5eFt/fő, hogy senkinek ne fájjon, ha veszt) fogadtam is volna, ha ezt a csoport szabályai megengedték volna.

Ebben a fogadásban szereztem meg azt a tapasztalatot is, hogy sajnos nem mindenkinek van stílusa, vagy, hogy másképp mondjuk, nem mindenki tartja a szavát, mert hiába írta nekünk az akkori fogadás kapcsán egy fogadó, hogy „megduplázom a pénzemet, ha 10.000 dollár lesz a BTC árfolyama” , miután nem 10, hanem majdnem 20.000 dollár lett a BTC árfolyama, jelentkezni már nem nagyon akaródzott neki, annak ellenére sem, hogy vélhetőleg megduplázta a pénzét a BTC-n. Ki érti ezt? Én nem.

Megvolt ugyan az email címe, de én nem fogok 5eFt-ért nyomozást folytatni. “Ez egy ilyen ország”-mondta erre egy későbbi fogadási partnerem, avagy ez van.

Ezek után sokáig nem is kötöttem fogadást semmire, egészen 2019. február-márciusáig, amikor is személyesen kerestem meg egy szabályozási konferencia kapcsán a blokklánc/kriptopiaci szereplők jó részét. Ezt anno így fogalmaztam meg:

“Ami a személyes élményeket illeti: amikor legutóbb egy szabályozási témájú konferencia ötlettel (ami Sipos Robival való közös agyalgatásból született) kerestem meg személyesen a meghatározó piaci szereplők közül párat, akkor azért elgondolkodtató dologra lettem figyelmes.

A szabályozási konferencia alapötlete az volt, hogy ültessük le a Felügyeletet (MNB), a Szabályozókat (Minisztérium), a GIRO-t, a MÁK-ot, stb, a piaci szereplőkkel és hozzunk el néhány olyan országból képviselőt (Észtország, Málta, Oroszország), ahol már előrébb járnak a szabályozásban, mint mi, hogy első kézből kaphassunk beszámolókat.

A konferencia finanszírozását fele-felében állták volna a piaci szereplők és a közhatalmi jogosítványokkal bíró oldal, úgy, hogy közben senki ne lophassa el a show-t (a decentralizáció jegyében). Neveket nem mondok, de aki látta a konferencia tervének alapötletét, az tudja, hogy az összes egyesület és minden piaci szereplő megkapta volna a maga 15 percét, hogy elmondhassa, hogy hol szorít a cipő. A közhatalmi oldal mutatta volna, hogy naprakész, mit naprakész, olyan szinten van a labdán, hogy ő passzolja előre.”

A konferenciából azóta sem lett semmi, pedig szerintem nagyon időszerű volna, ellenben egy újabb fogadás mégis megköttetett.

Most már azt is elárulhatom, hogy kivel. Fogadópartnerem nem volt más, mint Csabai Csaba, akinek a nevét – többek között – az InLock projektből ismerhetjük.

Történt ugyanis, hogy a szabályozási konferencia ötletének átbeszélése kapcsán, valahogyan eltévedtünk a crypto winter talajára is, ahol kiderült, hogy Csaba pesszimistábban látja a BTC (és más kriptok) árfolyamát 2019-re, mint én (pedig én sem voltam az a “hurrá optimista”).

Ő azt mondta, hogy nemigen megyünk 3000 dollár fölé a 2019-es évben, míg én azért megajánlottam a Közösségnek a 6-9 ezer dolláros BTC árfolyamot.

Szó szót követett, ahogy mondani szokás és – mivel mind a ketten szeretjük a jófajta whiskyt – hamarosan egymás kezébe csaptunk egy, a BTC 2019. év végi árfolyamára irányuló fogadás keretén belül.

Hogy ne fájjon semelyikünknek sem, a fogadás és a whisky értékhatárát 20eFt-ben határoztuk meg.

Csaba – emlékeim szerint – egy üveg Oban whiskyt kért volna győzelme esetén, én pedig egy üveg Taliskerben gondolkodtam.

Végül a fogadást megnyertem és egy üveg Glenfarclas lett a nyereményből.

Persze nem hoztam volna a formámat, ha a 2020-as év BTC árfolyamáról nem írtam volna valamit. (Figyelem: nem fogadtam, csupán egy meggyőződésemnek adtam hangot, ami aztán simán nem igazolódhat, hiszen mint tudjuk, komoly elemzők és befektetők is úgy állnak hozzá, hogy 100%, hogy tévedek és akkor nem ér meglepetés).

Aki mást mond, az hazudik. Ezt “Hide the pain Harold” is megmondhatja (nevet).

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu