Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerBlokklánc alapú jelzálogrendszeren is dolgozik a Magyar Nemzeti Bank?
16
szept

Blokklánc alapú jelzálogrendszeren is dolgozik a Magyar Nemzeti Bank?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Mindig örülünk, ha valamilyen előremutató magyar kezdeményezésről adhatunk hírt a blokklánc és kripto befektetési eszközosztály világából.

Örömünk különösen nagy, amikor ezt szabályozói oldalról tehetjük meg, hiszen a blokklánc technológia szabályozói adoptációját már sokszor sürgettük és folyamatosan várjuk, sőt az adoptáció menetére már javaslatot is tettünk.

Most úgy tűnik, hogy az MNB-nél elindul valami, igaz ez egyelőre még csak afféle side line-nak tűnik, de mégiscsak adoptáció. Azt is tegyük hozzá rögtön, hogy ez már önmagában örvendetes, hiszen minden ötletünkre ők sem lehetnek vevők, bár – bevalljuk – kétségtelen díjaznánk a dolgot.

Következzen hát partneroldalunk írása az MNB blokklánc terveiről.

“Erőteljes digitális fejlesztésekbe kezd az MNB, aminek része a mesterséges intelligencia felügyeleti felhasználása és a blockchain hasznosítása is – hangzott el minap az MNB alelnökétől, dr. Windisch Lászlótól az MKT Vándorgyűlés fintech kerekasztalában. A Jegybank éllovas kíván lenni a legújabb technológiák hasznosításában, amit saját fintech laboratóriumon, szabályozói tesztkörnyezeten és egyéb partnerségeken keresztül érne el.

gépi tanulást az MNB a lehető legkorábban alkalmazná, hogy a havonta beérkező több tízezer adat, információ és dokumentáció gyorsan feldolgozhatóvá és „felügyelhetővé” váljon. Emellett dolgoznak egy olyan blockchain rendszeren is, ami a jelzáloghitelek mögötti ingatlanra kötendő lakásbiztosítás nyomon követésére szolgál majd – hangsúlyozta az MNB alelnöke.

Az MNB a szabályozói sandbox-on keresztül is vizsgálja a legújabb technológiák hasznosítási lehetőségét. Ennek keretében tesztelik például a távollévők közötti azonosítást biztosító legújabb információtechnológiai megoldást is.

Fogalmunk sincs, hogy amit ma fintechnek, vagy technológiai változásnak hívunk, az mit fog jelenteni 5-10 év múlva, illetve ennek milyen kulturális változásai lesznek. Amit viszont biztosan tudunk, hogy a fejlődés terepe a digitalizáció és az adat(kezelés) lesz. Az MNB ezeken a területeken éllovas kíván lenni” – mondta el az MNB alelnöke.

Ha a pénzügyi szektor megfelelő adattárházakkal rendelkezne, akkor a Jegybank felé történő adatszolgáltatás ugyanúgy működhetne, mint az online pénztárgépek esetén. Igaz, a valós idejű adatszolgáltatás feltételei még nem adottak a hazai pénzügyi szolgáltatóknál, ám a mesterséges intelligencia így is jelentősen segítheti a Felügyelet munkáját. Első lépésként az MNB saját adatelemző keretrendszer kiépítésébe kezd, amit a gépi tanulás hasznosítása követ majd.

Különálló szervezeti egységet, egy fintech laboratóriumot is létrehozott az MNB a hazai piacon megjelenő új fejlesztések, fintech megoldások feltérképezésére, azok felkarolására, aminek a neve – ettől a héttől – hivatalosan FinTechLab.

Az MNB szerepe felértékelődik a bankokon kívül érkező pénzügyi innovációk esetleges hiányosságainak időben történő feltárásában, hogy ezzel elkerülhetők legyenek a pénzügyi közvetítői rendszer stabilitását veszélyeztető hatások.

Ugyanakkor a legfontosabb, hogy ne csak az MNB, hanem a pénzügyi közvetítői rendszer más szereplői is nyitottan álljanak a legújabb technológiákhoz – hangsúlyozta az MNB alelnöke.

Az eredeti cikkért köszönet partneroldalunknak a FintechZone.hu-nak.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu