Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokkláncJó reggelt kívánok, ébredni kéne már!
  • Bitcoin Cash vs Bitcoin
02
jún

Jó reggelt kívánok, ébredni kéne már!

Vannak számosan a hazai kripto élet szereplői között, akik azt mondják, hogy az üzleti életnek kell megoldania a kripto pénzek “szabályozását” vagyis majd ha ők belépnek erre a területre, akkor úgyis “kikényszerítik” a szabályozást. Amíg ők nem lépnek be, addig pedig úgysincs mit csinálni, tehát várni kell.

Én erre azt mondom, hogy várjon, akinek 2 Anyja van, vagy én kereszteltem. Szerintem addig is igenis neki lehetne állni dolgozni, amíg nagyban várakozunk, akár az üzleti életre, akár az EU-ra, akár másokra.

Igen, én ebből a szempontból a “ne vacakolj annyit, elmúlik az életem” felfogást képviselem, nem az egymásra tekintgetést, meg a “na, te csináltál már valamit? igen? az jó, mert én még nem” felfogást.

A szabályozás nemcsak adójogi szabályok újra írását vagy méginkább az új technológia beillesztést a meglévő adószabályok közé jelenti, hanem a jogi KONCEPCIÓ (legalább a  “tilt, tűr, támogat”) kigondolását.

Erre már vannak – normálisnak tűnő – kezdeményezések és amíg várunk az EU-ra, meg az üzleti életre, addig is “képbe kerülhetnénk” jogilag, hogy mit is kéne szabályozni, mert sajnos még itt sem tartunk véleményem szerint.

Egyébként ezzel sincs gond, ha meg van az akarat, hogy megismerjük a technológiát legalább az alapok szintjén, mert akkor, ha az meg van, akkor rájövünk arra is, hogy számítógépek konszenzusa? Aha, hát az éppen újraírja az okiratiság, a bizonyítás, bizonyító erő vagy a társasági jog céges képviseleti és szavazati szabályait. Mert átírja, ez nem kétséges.

Ezért is írtam az Igazságügyi Minisztériumnak, mert ide jogászok kellenek, a sok üzletember, meg EU bürokrata mellé. A technológiát le kell fordítani a jog nyelvére, ahhoz meg előbb meg kell érteni.

Amíg tehát várakozunk, addig is tanulmányozzuk, hogy mit gondolnak a témáról szomszédaink, akikkel amúgy érdemes lenne konzultálni is a témában.

Most éppen a szlovének kapcsán jelent meg egy hír, miszerint a szlovén kormány (Ljubljanában) elfogadott egy akciótervet a blokklánc technológia minnél szélesebb körű bevezetésére Szlovéniában, amely egyúttal létrehozza a kripto pénzek szabályozási kereteit. Ugye figyeljük a szót: KERETRENDSZER.

A szlovén Gazdasági Minisztérium szerint a terv egy sor olyan intézkedést tartalmaz, amelynek célja a digitális jogosultsághoz köthető kezdeti érme kibocsátás, azaz az ICO-k szabályozása. A szlovén hatóságok reménykednek abban, hogy biztonságos és stabil jogi környezetet teremtenek a blokklánc alapú projektek és induló vállalkozások létrehozásának, növekedésének és fejlesztésének elősegítése érdekében.

Egy másik cél az, hogy a nemzeti jogszabályokba átültessék az európai és más szabályozó intézmények által elfogadott jogi rendelkezéseket. 

Helyben is vagyunk, tehát ők már addig eljutottak, hogy át kell ültetni a meglévő szabályokat és tanulmányozni kell a többi ország szabályait.

Itthon mi van? Nem tudni. Valakik, valahol viszik a reprezentatív szerepeket, de hogy mit csinálnak – vélhetőleg jó pénzekért – az nem nagyon derül ki. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem fog hamarosan, mert változatlanul bízom benne, hogy érdemi munka is folyik, nem csak azon versenyeznek az érintettek, hogy ki legyen a főnök és ki a beosztott.

Komolyan mondom, hogy innen nézve simán jobb, hogy tavaly év végén Puytin elnök kiadta az “ukázt”: legyen meg a szabályozási keretrendszer következő év közepére. Mit ad Isten, meg is lett. Jól vagy rosszul, ezt még nem tudni, de legalább a munkát nem spórolták el. Innen is látszik, hogy nem a kezeket kell nyújtogatni, hogy ennyiért meg annyiért, meg így nem, úgy nem, hanem dolgozni kéne. 

A szlovén hivatalnokok egyébként úgy vélik, hogy a blokklánc technológia alkalmazása növelheti a szlovén gazdaság versenyképességét. A kormány támogatta az európai blokklánc hub létrehozását is, a köz- és a magánszféra érintett szereplőinek részvételével Szlovéniában és az EU-ban. A szlovén Gazdasági Minisztérium feladata, hogy aktívan részt vegyen a hubban.

Reméljük a hazai kripto Közösség is kap valami kézzel foghatót nemsokára. Aztán a reményhal hal meg utoljára.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

 

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu