Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapSzabályozásA Coinbase világszínvonalra tör.
  • coinbase
01
okt

A Coinbase világszínvonalra tör.

A Coinbase sok szempontból úttörőnek számít a kripto térben. Most megint valami új megközelítésen dolgozik a cég, ha minden igaz. Ezúttal a joghatóság területén próbál újítani.

A cég nemrég bejelentette, hogy drasztikusan növeli az elkövetkező hónapokban a támogatott digitális eszközök számát. A terv az, hogy a náluk elérhető digitális eszközök listáját eltérően határozzák meg joghatóságtól függően. Ez azt jelenti, hogy az egyik országban elérhetőek lesznek bizonyos tokenek míg egy másik országban ugyanezen a tokenek nem lesznek elérhetők.

Itt az a logika, hogy a Coinbase külön fogja venni az egy joghatóság (ország) szerint tokeneket, tehát különálló joghatóság szerinti értékpapírjog szerint fogja kezelni őket. Ha ezt a fajta “joghatósági specializálódást” jól tudják alkalmazni, akkor a vállalat megtalálta a módját, hogy kibővítse a kripto tőzsdei üzletáguk kínálati oldalát anélkül, hogy további szabályozási kockázatokba mennének bele.

Ennek a  joghatóságra vonatkozó jogkövetési stratégiának az a hátránya, hogy drágább és időigényesebb, mint egy globális szisztéma. Ma már több mint 1800 token létezik a kripto szférában és az elkövetkező években – becslések szerint – még több ezer fogja ezt az 1800-at követni, így a munka eléggé fárasztó lehet majd a Coinbase számára. A tokenek kapcsáni jóváhagyás/elutasítás a több, mint 100 joghatóság kapcsán, joghatóságról joghatóságra, na, igen, ez valóban szép kihívás.

A kiegyensúlyozatlanság elkerülése, valamint a hatékonyság növelése érdekében a Coinbase három kritériumot jelentett be a digitális eszközök jóváhagyása kapcsán:

1. A digitális eszköz törvényesen megfelel-e az adott joghatóság/ország szempontjának?

2. Technikailag biztonságos és innovatív?

3. Ügyfeleink szeretnék-e elérni ezt az eszközt az adott országban?

Ez a három kérdés viszonylag egyszerű, de nagy hasonlóságot mutat platformstratégia szempontjából a Facebook-kal.

A Facebook – ilyen szempontból döntő éveiben – a közösségi hálózaton kétoldali piacot tudott létrehozni a tartalomkészítők és a tartalomfogyasztók (és végül a hirdetők és a felhasználók között). Ez a platformstratégia hosszabb távon fizetődött ki, mivel lehetővé tette a Facebook profitáljon minden üzleti, játék-, hirdetés- és tartalomkészítőből, aki valamit épített a Facebook platformján. Például, ahelyett, hogy magukra a játékokra koncentrálnának, a Facebook a játékfejlesztőknek megadta azokat a szükséges eszközöket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy létrehozzák, elindítsák, skálázzák és bevezessék saját játékukat a Facebookon. Ez a stratégia aztán gyorsabb növekedést és több jövedelmezőséget eredményezett.

Ezek a fajta kétoldali piacok könnyen skálázhatók, nagyon jövedelmezőek, és jelentős hálózati hatásokat hoznak létre, amelyek védhetővé teszik magát a platformot. A Coinbase ezzel a lépésével egy ilyen igazi platformstratégiát céloz be, szóval senki ne lepődjön meg – szerintem –  ha a 2017-es 1 milliárd dolláros árbevételt 24-36 hónapon belül 10 milliárd dollárra tornázzák majd fel. Ez a becslés nem tartalmazza a tokenizált értékpapírok Coinbase platformra történő jövőbeni (ki)hatását.

Persze még mindig sok megválaszolatlan kérdés merül fel a vállalat számára. Vajon frusztrálónak érzi-e a cég a jelenlegi amerikai értékpapírjog feltételrendszerét és ezért alkalmazzák ezt a stratégiát nemzetközi szinten? Ha jelentős sikereket érnek el az  Egyesült Államokon kívül , akkor vajon a Coinbase áthelyezi-e a székhelyét Észak-Amerikából? Hogyan biztosítják majd azt, hogy az amerikai befektetők ne vegyenek részt a csak más országok befektetői számára elérhető token kereskedelemben? Vajon egy sikeres platform stratégiával a Coinbase felgyorsítja-e a tokenizált értékpapírok támogatását?

Nem valószínű, hogy rövid távon választ kapnánk ezekre a kérdésekre és ez rendben is van. A kripto világ egyik legtehetségesebb csapata tehát az induló fázisból a skálázási fázisba lép. Ha a Coinbase sikeresen meglépi ezt, akkor az évtizedek óta meglévő hagyományos pénzügyi rendszer újabb kihívót fog kapni.

Ha a Wall Street nem adoptálja a digitális eszközöket, akkor az emberek megtalálják a módját annak, hogy hanyagolják a Wall Street-et. Ne feledjük, minél nagyobb valaki, annál nagyobbat tud esni.

Forrás: itt.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu