Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinA Munchee case-ről.
05
nov

A Munchee case-ről.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A digitalcash.hu ezen a héten egy erős jogi szekcióval fog olvasóinak és a szakmabelieknek kedveskedni. Van pár témánk és megpróbálunk egy EU-s ország blokklánc szabályozásába is betekinteni, majd meglátjuk milyen sikerrel. Ezen felül tervezünk egy KSH-s cikket is (köszönet érte R.ZS.-nek) lehozni, de ez még feldolgozás alatt részünkről. Valamint dolgoznék a VanEck-es Gurbacs Gábor Bitcoin ETF-éről szóló cikkén is, ha lenne a fordításra időm. Most azonban lássuk Magyarországon elsőként a Munchee ügyet.

Egy kaliforniai székhelyű blokklánc alapú élelmiszer felülvizsgálattal foglalkozó cég, amely – tőkebevonást elősegítőndő – befektetők számára digitális pénzügyi eszközöket (jelesül tokeneket) értékesített, befejezte az ilyen irányú token értékesítéseit miután felvette vele a kapcsolatot az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság. A Bizottság megállapította, hogy a cég token értékesítései valójában nem szabályozott értékpapír ajánlatok és értékesítések voltak.

A cég, jelesül a Munchee Inc.  visszafizette a tokenek ellenértékét a befektetők részére, miután az SEC “bavatkozott”.

A vállalat 15 millió dolláros tőkebevonást szeretett volna eszközölni egy létező iPhone-alkalmazás fejlesztése érdekében, amely az éttermi étkezések kritikáira koncentrált volna és egy “ökoszisztémát” hozott volna létre, amelyben Munchee és mások, árukat és szolgáltatásokat vásárolnak és értékesítenek a tokenek használatával.

A vállalat honlapján, fehér könyveiben szerepelt, hogy az így bevont tőkét az ökoszisztéma létrehozására használja fel a cég, beleértve a felhasználók számára a tokenekben történő kifizetést az élelmiszerek és éttermek vélményezéséért, valamint az éttermek reklámozásának tokenekben történő ellentételezését az étteremtulajdonosok számára, illetőleg az “in-app” vásárlások tokenekkel történő fizetését az app. felhasználók részére.

A cég és más promóterek a tokenek kínálata során hangsúlyozták, hogy a befektetők arra számíthatnak, hogy a vállalat és mások (rendszerben részt vevők) erőfeszítései a tokenek értékének növekedéséhez vezetnek. A cég azt is hangsúlyozta, hogy lépéseket tesz a tokenek másodlagos piacának létrehozására és támogatására. Ezek és más vállalati tevékenységek következtében a befektetők arra a következtetésre juthattak, hogy a tokenekbe való  befektetésük megtérülését eredményezhet.

Amint azt a SEC elmondta a DAO vizsgálati jelentésében, a tokenek a velük kapcsolatos (hosszú távú) tények és körülmények vizsgálata alapján értékpapírnak minősülnek, mert magukban foglalják annak lehetőségét is, hogy a befektetők nyereségét mások (cégvezetők és egyéb vállalkozók) erőfeszítéseiből kell levezetni.

“Továbbra is alaposan monitorozzuk a piacot az értékpapírjognak nem megfelelő ajánlatok miatt, amelyek értékpapírokat kívánnak eladni a nyilvánosság számára a szükséges regisztráció vagy éppen mentesítés nélkül” – mondta Stephanie Avakian, a SEC végrehajtási osztályának társigazgatója.

“A Bizottság elhatározta, hogy most nem szab ki büntetést, hiszen a vállalat gyorsan megállította az ICO-t, azonnal visszafizette a beszedett pénzt a tokenek kiadása előtt és együttműködött a vizsgálat során. Elsődleges fontosságú továbbra is a befektetők védelme, ami azt jelenti, hogy biztosítjuk, hogy a befektetők számára olyan befektetési lehetőségek álljanak rendelkezésre, melyek rendelkeznek a szövetségi értékpapír törvények által előírt összes információval és közzététellel” – mondta Steven Peikin, a SEC végrehajtási osztályának társigazgatója.

A Munchee egyébként hozzájárult ahhoz, hogy a SEC megszüntesse és leállítsa az ICO-ját anélkül, hogy vitatná a vizsgálat megállapításait vagy  megtagadná az aszerinti végrehajtást.

A SEC új Kiber Egysége ​​az elosztott főkönyvi technológiával és az ICO-kkal, a hamis információk elektronikus és közösségi médián keresztül történő terjesztésével, a különböző ügynöki számlák egymás közötti átvételével, a nem nyilvános információk beszerzésével (akár hackeléssel!) és a kereskedési platformokkal kapcsolatos fenyegetésekkel foglalkozik. A SEC Elosztott Főkönyvi Munkacsoportja  pedig az elosztott főkönyvön alapuló különböző alkalmazásokkal foglalkozik amely a pénzügyi ágazat  feltörekvő részét képezik.

Összegzés a szerkesztőtől: a Munchee tehát csúnyán megbukott a Howey teszten.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu