Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAdózásA civil szervezeteknek nyújtandó kripto devizákról.
11
nov

A civil szervezeteknek nyújtandó kripto devizákról.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Ma azt járjuk körbe kicsit, hogy mi van akkor, ha kripto pénzt formájában akarunk adományozni a kedvenc civil szervezetünknek, lehetséges-e ez? A rövid válasz: lehetséges, de egyelőre még a fiat pénzt jobban szeretik az ilyen szervezetek. Lássuk a részleteket:

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) hatálya alapítványokra, egyesületekre, valamint a közhasznú szervezetekre, illetve az egyesülési jog alapján létrejött egyéb szervezetekre terjed ki.

A törvény előírása szerint: a civil szervezetnek – létesítő okiratban rögzített céljaira – ellenszolgáltatás nélkül juttatott eszköz (pénz és más eszköz), illetve nyújtott szolgáltatás adománynak minősül.

Azt is tudjuk, hogy a digitális pénzügyi eszköz: kriptográfiai eszközök segítségével előállított, elektronikus formában lévő vagyon. A tulajdonjogot az adott tulajdonra a digitális tranzakciók nyilvántartásában tett digitális bejegyzések igazolják. A digitális pénzügyi eszközök: kriptodeviza(valuta), token (jel). A digitalis pénzügyi eszközök pedig jelenleg nem tartoznak sem a Hpt., sem az Fsztv., sem a Kbtf, sem a Bszt., sem a Tpt., sem a Devizatörvény hatálya alá és az MNB felügyeleti joga alá sem. 

A blokklánc jogász szintén közzétette már, hogy a  kriptodeviza (valuta): digitális pénzügyi eszköz egy formája, amely a digitális tranzakciók nyilvántartási rendszerében a résztvevők által lett létrehozva és ott van számon tartva.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. Törvény (Tao. tv.) határozza meg az adomány fogalmát. E szerint: a közhasznú szervezet részére törvényben meghatározott közhasznú tevékenysége támogatására, valamint az egyházi jogi személy részére törvényben meghatározott tevékenysége támogatására, továbbá a közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke, feltéve, hogy az nem jelent az e törvényben meghatározottakon túl vagyoni előnyt az adományozónak, az adományozó tagjának vagy részvényesének, vezető tisztségviselőjének, felügyelőbizottsága vagy igazgatósága tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezen személyek vagy a természetes személy tag vagy részvényes közeli hozzátartozójának azzal, hogy nem minősül vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás. Ha ellenszolgáltatást kap az adományozó, az nem minősül adománynak, hanem támogatásnak. Az adomány tehát olyan támogatás, ami adománynak minősül a rá vonatkozó speciális jellemzők miatt.

Támogatás: Tágabban értelmezett visszafizetési/ellenszolgáltatási kötelezettséggel vagy anélkül adott juttatást, ide értve az eszközöket is. 

A fentiek alapján a civil szervezeteknek juttatott kripto pénz adománynak minősül, ha ezért nem kap az adományozó ellenszolgáltatást. Ha az adományozó ellenszolgáltatást kap (ha csak részben is), akkor nem minősül adománynak, ugyanis az ellenszolgáltatás szolgáltatásnak minősül, amihez alapesetben az áfatörvény áfafizetési kötelezettséget fűz.

Az áfatörvény alapján ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, illetve szolgáltatásnak minősül, így áfát kell fizetni akkor, ha az adóalany

a) egy terméket a vállalkozásból véglegesen kivonva, ellenérték nélkül, saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére használ fel, vagy általában vállalkozásidegen célok elérésére fordít, vagy

b) egy terméket más tulajdonába ad vagy enged át, illetve

c) ingyenesen nyújt szolgáltatást saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére,

amennyiben akár a termék, akár annak alkotórészei megszerzésekor, vagy a szolgáltatáshoz kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg. 

Amennyiben az ingyenes szolgáltatás kapcsán az adóalanyt adólevonási jog nem illeti meg (tehát pl: magánszemély): nem kell áfát fizetni. Ez azonban nem mentesít az SZJA fizetési kötelezettség alól.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu