Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokklánc jogászInterjú a blokklánc jogásszal.
  • blokklánc jogász
26
febr

Interjú a blokklánc jogásszal.

Minekutána már számtalan interjút közöltem a hazai blokklánc és kriptopénz élet szereplőivel (hogy csak a legjelentősebb interjú alanyokat említsem: Blockchaineum, Coincash, Inlock), most engedtessék meg nekem, hogy egy olyat is közzé tegyek, ahol a blokklánc jogász ad interjút.

Az interjú kérdéseit a Blockchain Magyarország Egyesület (továbbiakban: B.M.E.) tette fel nekem és a blokklánc jogász pedig igyekezett rávilágítani arra, hogy hogyan látja a haza blokkláncos közösséget és mit tart érdekesnek (jogilag) a blokkláncban és a kriptopénzekben.

Következzen az interjú, melyet eredetiben itt olvashattok.

Vajon hogyan tud reagálni a jog, a jogászok, a jogalkotók az új technológiák megjelenésére? Sok ország már előttünk jár a jogalkotói folyamatokban. Mennyire van lemaradva ezen a területen Magyarország? Szabályozás nélkül a piac sem tud megfelelően működni, ez biztos. De mit hoz magával a blockchain technológia a jogi világban? Interjúsorozatunk 2-ik részében a kérdéskör egy másik izgalmas területével foglalkozó szakembert, Dr. Varsányi Károly, blokklánc jogászt kérdeztük.

B.M.E.:Miért tartod érdekesnek a blockchain technológiát?

A blokklánc jogász: Én a technológia jogi aspektusát nézem és az alapján az látszik, hogy átír bizonyos régóta meglévő jogi fogalmakat (pl: okiratiság, (köz)hitelesség, stb.) Ha pedig átír, akkor jogászként én ezt segíteném.

B.M.E.:Mely területek felé fordult a figyelmed a technológián belül?

A blokklánc jogász: Érdekelnek a tisztán pénzügyi területek (pénz fogalma, kripto pénzek forgási sebessége, átjárhatóságuk), de ugyanígy a digitális jegybankpénz/CBDC is. A legérdekesebbnek azonban számomra a kontraktuális jogviszonyok, azon belül a hibrid (dry and wet code) szerződések, azaz a hagyományos szerződések okos vagy intelligens szerződésekkel való kombinációja ígérkezik.

B.M.E.: Hogy látod, mi lesz a technológia kifutása 10 éven belül?

A blokklánc jogász: Nagyon érdekes kérdés. A napokban volt egy “vitám” a Barátnőmmel, miszerint kell-e félni attól, hogy a következő 20-25 évben megszűnik az ügyvédi, de akár a bírói munka egy része is. Szerinte nem kell. Én ezt másképp látom. 🙂

B.M.E.: Milyennek látod a hazai színteret?

A blokklánc jogász: Megosztottnak. Érdekkörök és csoportok vannak. Ez jól megmutatkozik a konferenciákon is. Mindenki magának kapar, kevés a valós összefogás. Ez pedig nem jó.

B.M.E.:Változtatnál-e a hazai folyamat alakulásán? Ha igen, mit?

A blokklánc jogász: Szabályozás párti jogászként szívesen részt vennék a kodifikációs munkában. Egyébként pedig szakmai szereplőként, egy szabályozás tárgyú Regtech/blokklánc szabályozási konferencián ötletelek pár Társammal. Remélem, hogy létre tudjuk hozni. Azért lenne érdekes, mert szélesebb körű összefogást igényelne a tervek szerint (minisztériumok, szakmai szereplők, nagykövetségek). Meghívnánk rá Málta, Észtország és Oroszország blokklánc képviselőit is, tekintve, hogy ezekben az országokban már történtek lépések törvényhozási szinten is. A hazai szakmai szereplők kétkedőek, de az ötletgazdák optimistán tekintenek a konferencia ötletére. Ha mindenki megkapja a maga 15 percét és nem viszünk bele politikát, csak szakmát, akár még jó is lehet. Ha az angol pénzügyi felügyelet az FCA, társadalmi vitára bocsátja idén április 5-ig a tokenek kategorizálását, akkor nekünk is lépnünk kell, azt hiszem.

Köszönjük az interjút.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu