Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokklánc jogászItt van a Coinbase első átláthatósági jelentése.
17
okt

Itt van a Coinbase első átláthatósági jelentése.

Nemrég jelent meg a San Franciscó-i székhelyű kriptotőzsdének, a Coinbase-nek az első átláthatósági jelentése.

Az ún. átláthatósági jelentések egyre gyakoribbá válnak a tech. cégeknél, azonban bizonyos pénzügyi szolgáltatásoknál még ritkák. Ezek közé tartoznak a kriptopénz váltók is.

Úgy gondolom, hogy nemcsak a kriptovaluta-társaságoknak, hanem a fintech cégeknek és általában a bankoknak is fontos lenne, hogy érdemben kezeljék a pénzügyi adatmegosztási gyakorlatokat és ezáltal hozzájáruljanak az ipari trendek megértéséhez.

(Megjegyzés: amennyiben ehhez segítség kell a hazai – ezen a téren működő – vállalkozások számára, nyugodtan keressenek ügyvédként engem, akár más szakembert. Ha érdekel a magyaországi helyzet e téren, akkor itt tudsz utána olvasni.)

Itthon ugyan ilyen jelentés még nincsen, de ha valaki azt hiszi, hogy a hazai váltók nem adnak információt mondjuk a NNI-nek vagyis Nemzeti Nyomozó Irodának, ha erre kérik őket, hát nagyobbat nem is tévedhetne. Jól is van ez így, tegyük hozzá rögtön, hiszen senki nem fogja a saját business-ét kockáztatni mások miatt.

A Coinbase jelenleg világszerte több mint 38 millió ügyfelet szolgál ki.

A többi globális pénzügyi szolgáltató és technológiai vállalathoz hasonlóan rendszeresen kapnak kéréseket a bűnüldöző szervektől és kormányzati szervektől, akiknek polgári, bűnügyi vagy egyéb nyomozási ügyekkel kapcsolatban ügyfélszámla-információkra és pénzügyi nyilvántartásra vonatkozó információkra lenne szükségük munkájukhoz.

Ezek a kérelmek nagyrészt idézés formájában érkeznek (szerkesztő megjegyzése: azaz legyenek kedvesek befáradni a nyomozószervhez és pár kérdésre válaszolni), de magukban foglalhatnak a házkutatási parancsokat, bírósági végzéseket és egyéb más hivatalos eljárásokat is.

Ezekre aztán pénzügyi előírások és más alkalmazandó törvények alapján a Coinbase bizony köteles válaszolni.

Most lássuk, hogy hogyan csinálják ezt odaát az Államokban.

A jelentés összefoglalja azokat a kormányzati kéréseket, amelyeket a Coinbase kapott az ügyfélszámla-információk kapcsán 2020 első felében.

Az első kép a büntető és polgári jogi megkeresések százalékát mutatja. Meglepő módon a büntető van többségben.

A másodikon a megkereső szervek százalékos megoszlását láthatjuk. A helyi megkeresések mellett a legtöbb megkeresés az FBI-tól, a Belbiztonságtól és a Kábítószer-ellenes Hivataltól érkezik:

A 3. képen pedig azt látjuk, hogy a világ mely országaiból érkeztek megkeresések a Coinbase felé. Itt az első 5 ország: U.S.A., Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és hopp’ egy Ausztria, de a 25. helyen feltűnik kis hazánk is (kemény 2 megkereséssel).

Összegzésképpen elmondható, hogy:

Az összes kérelem 58%-a amerikai megkeresés.

Az összes kérelem 90%-a 3 joghatóságtól származik: az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Németországból.

Az egyesült államokbeli kérések 16%-a állami vagy helyi hatóságoktól származik.

Forrás: Coinbase blog adatai


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás
  • K Z Válasz

    _Meglepő módon a büntető van többségben_
    Miért meglepő?
    Szerintem ami külföldi országból érkezik, az biztos hogy azt bűncselekménnyel fogják indokolni.
    Ha így nézzük akkor rögtön 42%ról indul a mérce

    2020-10-19 at 20:02

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu