Digitalcash.hu
 • Telefonszámunk:
 • Címünk
  Budapest, Hungary
 • Munkaidőnk:
  Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapCBDC3 kérdés a token alapú CBDC-vel kapcsolatban.
08
dec

3 kérdés a token alapú CBDC-vel kapcsolatban.

 • Szerző
  dr. Varsányi Károly
 • Kommentek
  2 hozzászólás
 • Kategória

Tegnap írtuk az államtól független fizetési rendszer és fizetőeszköz koncepciójáról, ami kétségtelenül káprázatos dolog.

Azonban kodifikációra hajló ügyvédként a saját területünket nézve is vannak örvendetes fejlemények a jog világában is. Attól, hogy a válaszok még nem születtek meg rájuk, vannak ilyenek. Remélhetőleg nemsokára lesznek válaszok is.

Hogy is fogalmaztuk ezt meg ügyvédi honlapunkon?

“A jog, a gazdaság és a pénz XXI. századi átalakulását a technológia hajtja. A Programozható gazdaság és a Pénz 2.0 előbb-utóbb mindenki életére hatást fog gyakorolni. A jogrendszer és benne a jogi hivatás át fog alakulni. Ügyvédként és blokklánc jogászként is követem ezt a folyamatot angol és magyar nyelven is.”

Ha most átnézünk a másik oldalra, jelesül a digitális jegybankpénz oldalára, a saját szakmánkat tekintve ott is izgalmas dolgokat találunk. (Még egy kriptópénzekkel való összevetés kapcsán is, hiszen régóta tudjuk, hogy minden központi banknak van egy kis esetecskéje a digitális jegybankpénzzel.)

Hogy miért? Mert egy CBDC esetleges kibocsátása természetesen kérdéseket vet fel az a magánjog és a közjog területén is (lásd: tulajdonjog, nemzetközi magánjog, a szerződések szabályai, a pénzügyi jog és benne az adójog, a fizetési rendszerek és az elszámolásokkal kapcsolatos törvények, a fizetésképtelenséggel kapcsolatos törvények, és a mindent átható adatvédelmi rendelkezések).

Ha a 2 féle CBDC közül (ti: számla alapú és token alapú) közül a token alapú kapna bizalmat jegybanki részról, akkor 3 fontos kérdés kapásból megoldandó jogi szempontból is.

Először is a jelenlegi törvények szerint a legtöbb országban nem minősülne valutának egy token alapú CBDC, mivel ez a jogi kategória eddig jellemzően a fizikai bankjegyekre és fémérmékre volt fenntartva. Elméletileg a monetáris törvény egy törvényi reformmal behozhatja pénznemként token alapú CBDC-t, de a törvényes fizetőeszköz státusz kiosztása nem lehetséges, mindaddig, amíg a népesség széles rétegei nincsenek abban a helyzetben, hogy technikailag megkapják az ilyen fizetőeszközt.

Másodszor, mivel a token alapú CBDC a magánjog alapján nem rendelkezik egyértelmű státusszal, így amíg nem történik meg – az általam sürgetettjogi kodifikáció, nehéz kiterjeszteni a tokenre azokat a magánjogi kiváltságokat, amelyeknek a jogrendszerek tulajdonítanak a forgalom elősegítése céljából a törvényes fizetőeszközöknek.

Harmadszor, felmerül a büntetőjogi védelem biztosítása az (elektronikus) hamisítás és egyéb visszaélések ellen.

Ezeket a kérdéseket illő lenne minél előbb átgondolni.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás
 • K Z Válasz

  Ezekszerint a harmadik kérdés utalva.
  Ha ma Magyarországon meghackelek egy kriptovalutát akkor
  Engem nem lehet pénzhamisítással vádolni?
  (Gondolom azért valami [nagyértékű] csalás ki lehetne szabni.
  És ha nem hagyom el az országot, akkor csak Magyarországon foghatnak perbe? )

  2020-12-08 at 18:23
  • dr. Varsányi Károly Válasz

   Sem a Btk. 389.§ szerinti pénzhamisítással, sem a 392.§ szerinti készpénz helyettesítő fizetőeszköz hamisításával nem lehetne eredményesen megvádolni jelenleg, mert nem férne bele a tényállásba, nem lenne tányállásszerű sem (felbújtó, bűnsegéd).

   2020-12-08 at 20:03

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu