Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapEgyébGrayscaleCameron Winklevoss bűncselekménnyel vádolja Barry Silbertet.
10
jan

Cameron Winklevoss bűncselekménnyel vádolja Barry Silbertet.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Ezt már szeretem. Nem azért, mert ügyvédként ne vennék részt elég büntetőjogi ügyben, hiszen büntetőügyekkel is foglalkozom, legyen az kriptós vagy “hagyományos” terület, de az alábbi poszt lefordítása olyan anyag volt, ami nem adódik minden nap a nyílt színen és amit élvezettel csináltam, olyannyira, hogy még a Lányomnak is megmondtam alváskor, hogy gyorsan aludjon el, mert aztán Apának mennie kell fordítania.

Fogok még napokban írni az ilyenféle “ügyvezetői” felelősségről, hogy lássátok, hogy nagyon nem mindegy, hogyan közelítik meg a cég vezetőjének a felelősségét egy fizetésképtelenség kapcsán, de most következzen Cameron Winklevoss nyílt levele, amely névleg a DCG Igazgatósághoz íródott és amelyben teljesen nyíltan bűncselekménnyel vádolja Barry Silbertet a DCG igazgatóját.

Emlékeztetőül: a 2023. január 8-as határidő (azaz az első felvonás) ugye – eredménytelenül – eltelt, nézzük mi következett utána?

Nyílt levél a Digital Currency Group Igazgatóságának.

Azért írok Önöknek hogy tudassam: a Gemini és több mint 340.000 Earn felhasználó áldozata annak a Genesis Global Capital, LLC (továbbiakban: Genesis)-nek, melynek anyavállalata a  Digital Currency Group, (továbbiakban: DCG), amelynek alapítója és vezérigazgatója, Barry Silbert, valamint más kulcsfontosságú személyek.

Ezek a személyek összeesküdtek arra, hogy hamis kijelentéseket, hamis állításokat tegyenek és hamis értelmezéseket láttassanak a Gemini, és Earn felhasználók, valamint mások felé is, ideértve a hitelezőket és a nagyközönséget is.

Amiben nem mondtak és nem is mondanak igazat (azaz hazudnak, mint a vízfolyás) az a Genesis fizetőképessége és pénzügyi helyzete.

Annak érdekében tettek így, hogy félrevezessék a hitelezőket, hogy azok azt higgyék, hogy a DCG nem könyvelt el hatalmas veszteségeket a Three Arrows Capital Ltd. (3AC) összeomlásából adódóan és ez arra késztesse a hitelezőket, hogy tovább kölcsönözzenek a Genesisnek.

A hazudozással azt remélték, hogy időt nyernek arra, hogy kiássák magukat a gödörből, amit maguk ástak saját maguknak.

Mi viszont elmondjuk, hogy mi történt. Napról napra többet tudunk, jelenlegi értesüléseink szerint a következő zajlódott le:

A Genesis 2,36 milliárd dollárnyi eszközt adott kölcsön a 3AC-nek, egy szingapúri székhelyű fedezeti alapnak, amelyet 2012-ben alapítottak és 2022. nyarán került bajba. Miután ezen kölcsön biztosítékait likvidálták, a Genesis jelezte, hogy legalább 1,2 milliárd dolláros vesztesége maradt fenn.

Ezen a ponton Barry Silbertnek két lehetősége volt: a Genesis könyvelési tételeinek átstrukturálása (csődön belül vagy kívüli eljárás választása) vagy 1,2 milliárd dolláros forrásbevonás a lyuk befoltozására. Ő egyiket sem tette.

Abban az időpontban a Genesis hitelállománya körülbelül 8 milliárd dollár volt, ami azt jelenti, hogy a 3AC 1,2 milliárd dolláros vesztesége a könyv szerinti (vagyon) érték nagyjából 15%-át tette ki.

A szerkezetátalakítás orvosolhatta volna ezt a hiányt, hogy mindenki számára teljes mértékben megtérüljön a befektetett pénze és a hitelezők – köztük az Earn felhasználók – rövid időn belül, közvetlen hozzáférést kapjanak az eszközeikhez.

De Barry úgy döntött, hogy nem ezt teszi, nem strukturálnak át semmit. Azt sem választotta ugyanekkor, hogy új forrásokkal befoltozza az 1,2 milliárd dolláros lyukat. Ehelyett úgy tett, mintha befoltozná.

2022. július elejétől Barry, a DCG és a Genesis egy gondosan kidolgozott hazugságkampányt folytatott, abból a célból, hogy a Gemini, az Earn felhasználók és más hitelezők elhiggyék, hogy a DCG 1,2 milliárd dolláros tőke injekciót adott  a Genesis számára.

Nyilvános hazugságok.

2022. július 6-án Michael Moro, a Genesis akkori vezérigazgatója a Twitteren ezt írta:
A DCG bizonyos kötelezettségeket vállalt át a Genesistől a [3AC]-hoz kapcsolódóan, hogy bizonyítsa, hogy rendelkezik azzal a tőkével, amellyel hosszú távon működtethetjük és bővíthetjük vállalkozásunkat.”

Ez az állítás hamis és félrevezető volt.

Valójában a DCG nem biztosította, hogy a Genesis rendelkezzen a működéséhez szükséges tőkével. Valójában a DCG egy fillér tényleges finanszírozást sem adott a Genesisnek, annak érdekében, hogy pótolni tudja a 3AC-s veszteségeket. Ehelyett a DCG 10 évre szóló fizetési ígérvényt, egyfajta váltót adott a Genesisnek 1%-os kamattal, melynek lejárata 2032-ben esedékes.

Ez az ígérvény csupán egy trükk volt, amely semmit sem javított a Genesis likviditási pozícióján és a mérlegét sem változtatta meg érdemben, azaz nem lett fizetőképes a cég (erről bővebben később). És bár a DCG-t megcímkézték Moro tweetjében, senki a DCG-től, köztük Barry sem fáradt azzal, hogy kijavítsa ezen téves állításokat.

Privát hazugságok.

A színfalak mögött a Genesis és a DGG több munkatársa elkezdett “duplázni” még több hazugsággal. Például ugyanazon a napon, mint Moro tweetje (július 6.), Matthew Ballensweig, a Genesis kereskedelmi és hitelezési részlegének akkori vezetője e-mailben küldött egy dokumentumot „A 3AC” boncolása utáni megállapítások” címmel több Gemini-alkalmazottnak, akik felelősek voltak az ún. Earn programért.

Ennek a dokumentumnak a „Főbb tények” című része a következőket írta: „A veszteségeket túlnyomórészt kompenzálták és a DCG-mérlegben nettósítják őket, azaz a céget feltőkésítettek a működés folytatásához [business as usual].”

Ez az állítás hamis és félrevezető volt. Valójában a DCG nem szerepeltette a 3AC veszteségeit a könyveiben és a mérlegben és nem is egyenlítette ki azokat. Ehhez a DCG-nek valós idejű támogatást kellett volna adnia a Genesisnek. A DCG fizetési ígérete, váltója nem ilyen volt a Genesis számára, azaz nem történt meg a tőkésítés a mérlegében, hogy a szokásos módon folytassa a cég a tevékenységét.

Számviteli csalás.

Ezt a hazugságot egy „Gemini Rizikó Feltárás”  nevű dokumentum erősítette meg, mely dokumentumot Ballensweig ugyanahhoz az e-mail levelezéshez csatolta, amit a Gemini alkalmazottainak küldött. Ennek a dokumentumnak az „Eszközönkénti pénzügyi helyzet” szakasza –  az azóta megszerzett információk alapján –legalább két kritikus félrevezetést tartalmaz.

(1) a DCG fizetési ígérvényét, váltóját” „Forgóeszközként” (az „Egyéb eszközök” alkategórián belül) nevesítették és

(2) 1,1 milliárd dollárra értékelték.

(Szerkesztő megjegyzése: tehát megsütötték a könyveket, ahogy mondjuk a Wirecard-nál is történt anno.)

Először is, az általánosan elfogadott számviteli elvek és a közös értelmezés alapján a „forgóeszköz” kategóriát készpénzre, pénz(eszköz) helyettesítőre  vagy egyéb eszközökre használjuk, amelyek egy éven belül készpénzre válthatóak. Egy váltó a 10 év múlva történő törlesztésével nem tartozik ebbe a meghatározásba.

Másodszor, nincs olyan piac vagy hitelező a földön, amely elfogadna  egy fedezetlen, hosszú lejáratú váltót névértéken. Ennek a váltónak vagy ígérvénynek, (vagy “kötvénynek”) a nettó jelenértéke erősen diszkontált (kb. 70%-on), annak érdekében hogy tükrözze a mai értékét (talán 300 millió dollárt ha érne).

A „Gemini Rizikó Feltárás” dokumentumban szereplő helytelen elszámolás fennállt a 2022. június 30-i állapot-ú Genesis mérlegben, amelyet a Ballensweig a július 6-án emailben elküldött.

Ezek a félrevezetések megismétlődnek a Gemininek és egyéb hitelezőknek küldött más dokumentumokban is a következő hónapok során.

Ez egy trükk  volt, amellyel úgy tűnt, mintha a Genesis fizetőképes lenne, és ezért képes volna teljesíteni a hitelezőkkel szemben fennálló kötelezettségeit, akár a DCG ehhez szükséges pénzügyi támogatása nélkül is. 

Barry és DCG talán megúszta volna, ha az FTX nem omlik össze.

Hogy jutottunk ide? 1 szó: kapzsiság.

Önálló vállalkozásként elképzelhetetlen, hogy a Genesis ennyi pénzt kölcsönözzön a 3AC-nek, tekintettel a 3AC által elhelyezett biztosítékok alacsony minőségére, nem megfelelő mivoltára.

A Genesis azért adta ezeket a kölcsönöket, mert egy sokkal nagyobb program része volt a művelet, egy olyan programé, melynek célja a nagyobb DCG vállalkozás gazdagítása volt.

Pontosabban, a Genesis hajlandó volt meggondolatlanul kölcsönadni a 3AC-nek, mert a 3AC a pénzzel a Grayscale kamikaze “szürkeárnyalatos” nettó eszközértékét (NAV) növelte — rekurzív kereskedéssel, amely a Grayscale Bitcoin Trust AUM-ját felturbózta (lásd: GBTC).

Ennek következtében nőhettek a Grayscale Investments LLC-hez befolyt díjak is, azaz azé a cégé, ami a DCG 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata.

A Genesis ezeket a tranzakciókat, mint jóhiszemű, fedezett hiteleket könyvelte el a 3AC-vel. Mára világossá vált azonban, hogy ez egyáltalán nem így volt.

A valóságban a 3AC puszta csatornaként működött a Genesis számára, mely lehetővé téve, hogy bitcoint GBTC-re cseréljen a Grayscale Trust-t keretein belül.

Ebben a tranzakcióban a Genesis arra fogadott, hogy a részvények többet érnek majd, mint a bitcoin a jövőben.

A 3AC „kölcsön” volt a swap bitcoin lába és a 3AC „biztosítéka” volt a swap GBTC lába.

A 3AC egy öszvér volt, aki az eszközöket szállította a felek között, és ennek eredményeként a Genesis hatalmas kockázatot vállalt.

2021-ig a Genesis nyerte meg ezt a nulla összegű kereskedést, mert a GBTC “részvények” többet értek, mint a bitcoin. 2021-től azonban a Genesis elveszítette ezt a kereskedést, mert a részvények értéke volt kevesebb, mint a bitcoin értéke.

Normális esetben, ha minden egyenlő, a nyereségek és veszteségek kioltják egymást ki. Itt még akár ki lehetett volna szállni.

Azonban nincs ingyen ebéd. Más szóval, a Genesisé mind a győzelem, mind a veszteség.

Meglepő módon azonban úgy tűnik, hogy a Genesis soha nem vett részt a győzelemben, mert azt láthatóan mindig átengedte – a GBTC részvényprémium által – a 3AC-nak. Ez azt jelentette, hogy a Genezis csak a veszteségekben vett részt, és az egyébként nulla összegű kereskedést a negatív összegű kereskedésre változtatta. Őrület, nem?

Érthetetlen módon a Genesis nemcsak hogy nem zárta le a 3AC pozícióját, amikor a NAV-kereskedelem megfordult (amit minden racionális, önállóan működő vállalkozás megtett volna), de folytatta a kölcsönadást a 3AC-nek kedvező feltételekkel, és GBTC-t fogadott el fedezetként.

Ezzel megakadályozta a GBTC-részvények piacra történő zúdítását, ami lenyomta a részvény árfolyamát és tovább szélesítette a NAV-ra vonatkozó diszkont mértékét.

A Genesis számára azonban ez a kockázati pozíciójának nyitva tartását jelentette, egyfajta mellékhatást, amit a növekedése kívánt.

Na, de miért kerülne a Genesis olyan mérgező kockázati pozícióba, ahol a legjobb, amit tehet az, hogy nem veszít pénzt?

A dolgok csak akkor kezdenek értelmet nyerni, amikor rájössz, hogy ez bitcoin swap volt, amivel úgy tömték a Graysclae trösztöt,  mint egy hálaadásnapi pulykát szoktak, azzal a különbséggel, hogy ez a töltelék örökre bent is ragadt.

Soha nem lehet visszaváltani (vagy legalább addig nem amíg a Grayscale saját belátása alapján vissza nem váltja Bitcoinná a GBTC “részvényeket”.

Barry persze roppant elégedett volt azzal, hogy a Genesis egyre többet foglalkozik ezzel a mérgező kereskedelemmel, mert részére ez egy szükséges gyalogáldozat volt egy nagyobb sakkjátszmában.

Eredeti formájában tehát így működött a dolog: a 3AC a Genesistől kapott kölcsönt, hogy GBTC “részvényeket” vásároljon a GBTC Trustból, azaz olyan részvényeket, amelyekkel a Trust NAV-jához képest felárral kereskedtek. A 3AC ugyanezeket a GBTC-részvényeket adta a Genesisnek fedezetül, hogy további kölcsönt kérjen az ismétléshez.

Amikor a 12 hónapos (később 6 hónapos) zárolás lejárt a GBTC részvények adott részletére vonatkozóan, a 3ACeladta és beszedte a prémiumot. Nice.

Ez volt Barry Silbert pénzügyi Hotel California-ja, amely örökké pénzt nyomtatott volna a DCG univerzumnak. A cél ezzel igazolná az eszközt.

Az eredeti könyvelési csalás.

Ahelyett, hogy ezeket a swapokat kockázatos származtatott ügyletként könyvelték volna el, a Genesis elrejtette őket azáltal, hogy szándékosan rosszul minősítette a csereügyletek első és utolsó szakaszát, azaz mint fedezett hiteleket szerepeltette a mérlegében. Ezzel az a téves látszat alakult ki, hogy a Genesis mérlege egészségesebb, mint amilyen volt, csalárd módon arra késztetve a hitelezőket, hogy folytassák a hitelezést.

2022. júniusában a zene aztán leállt. A 3AC összeomlott, és ennek a radioaktív kereskedelemnek a mérgező gyümölcsei megértek.

Barry még most is, ahelyett, hogy fellépne ennek a saját maga által kreált problémának a megoldása érdekében, – annak ellenére, hogy több mint egymilliárd dollárt keresett díjakból (mindezt a Genesis hitelezőinek kárára) – nem hajlandó vállalni a felelősséget. Ehelyett csaláshoz folyamodott, hogy megvédje az illegális nyereségét.

Az Út előre.

A fent említett okok mindegyike miatt nincs út előre, nem lehet haladás, amíg Barry Silbert továbbra is a DCG vezérigazgatója marad. Bebizonyította, hogy alkalmatlan a DCG vezetésére, és nem hajlandó és képtelen is a hitelezőkkel együtt tisztességes és ésszerű megoldást találni a helyzet rendezése érdekében.

Éppen ezért a Gemini 340.000 Earn felhasználó nevében eljárva kéri az Igazgatóságot, hogy távolítsa el Barry Silbertet vezérigazgatói posztjáról azonnali hatállyal és új vezérigazgatót állítson a helyébe, aki helyrehozza a Barry által okozott károkat.

A Genesis hitelezőit, köztük az Earn-felhasználókat is súlyosan megsértették és megérdemlik a vagyonuk visszafizetését.

Biztos vagyok benne, hogy a DCG új vezetésével mindannyian együtt dolgozhatunk egy pozitív, peren kívüli megoldás elérése érdekében, amely mindenki számára előnyös, beleértve a DCG részvényeseit is.

Tisztelettel,

Cameron Winklevoss

ps: én a magam részéről remélem, hogy a feljelentést is megtette Vinklevi bácsi, ahogy ilyenkor illendő és ajánlatos, ahogy én is meg szoktam tenni ügyvédként hasonló esetben.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu