Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinA Bitcoin, mint globális tartalék digitális fizetőeszköz.
06
máj

A Bitcoin, mint globális tartalék digitális fizetőeszköz.

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? A poszt alatt megtalálod a tárcáink címét. Előre is köszi!

Tudom, ez nem hangzik túl jól magyarul, ezért leírom angolul is, hogy jobban érthető legyen: crypto reserve currency.

A fentiekből mi ugye a digitális szót használjuk a crypto szó helyett, mert a titkosításnál szerintünk többet nyom a latban az, hogy digitális a fizetőeszköz, azaz számokon/számításon alapul, mint az, hogy titkosítva van, mert a digitálisságban – jelen esetben – már benne foglaltatik az is, hogy titkosítva van a dolog.

A reserve szó, mint tartalék utal a fizetőeszköz mögött lévő “tartalékra” és/vagy fedezetre. Ilyen értelemben az arany volt évszázadokig a fedezete a fiat moneynek, vagyis a papír valutáknak. Az egész dolognak (papír valuta kontra értékálló dolgok, “tartalékok”/fedezetek) itt tudtok utánna olvasni.

(Legyen, akkor globális digitális tartalék deviza. Máris jobban hangzik, nem? 🙂

/Jó-jó, akkor legyen csak: digitális tartalék deviza./

A II. világháború után a dollár lett a végső tartalék valuta és világpénz, úgy, hogy gyakorlatilag az olaj és az U.S.A. hadereje/ipari fejlettsége garantálta a világpénz funkcióját  (bár egyesek szerint a II. világháborúban való győztesség és a haderő nyomott nagyobbat a latban e téren). A mai napig is dollárban számolnak el döntő többségben a világban folyó különböző kereskedések kapcsán, mert a dollárt még mindig jobban elfogadja a többség elszámolási eszköznek, mint egyéb papír valutát.

Ilyen szempontból tehát az arany és a dollár egyfajta “tartalék”/fedezet volt, illetve jelenleg is az, a világkereskedelem számára.

Most jön képbe a Bitcoin, mint az első digitális fizetőeszköz (deviza), ami 2008-ban lépett színre és azóta is velünk van (azt, hogy a Bitcoint ki fejlesztette ki és ki nem, milyen szándékból, most ne vitassuk). A Bitcoin lényege, hogy értéket képvisel, korlátos és ezért infláció álló.

2008 után szépen kezdtek megjelenni a különböző altcoinok (pl: Litecoin, Dash, Ethereum,etc.), amik vagy ugyanarra (blockchain) vagy hasonló technológiára épülnek (bár az Ethereum az egy platform), mint a Bitcoin és/vagy funkcióban, skálázhatóságban, stb. versenyeznek a Bitcoinnal.

Az alap technológia, tehát a Bitcoinnal jött be, és azóta a BTC-nek van a legnagyobb piaci kapitalizációja, értéke és ismertsége a világon.

A fentiek (technológia, kapitalizáció, érték és ismertség) alapozz(hatj)ák meg a Bitcoin, egyéb digitális fizetőeszközök mögötti “tartalék”/fedezeti funkcióját.

Ha a világ nagy része, úgy gondolja, hogy a BTC a fentiek miatt egy jó értékálló és hordozó instrumentum, akkor a Bitcoinnak valóban lehet esélye a jövőben arra, hogy a világ számára globális tartalék digitális fizetőeszközzé váljon a többi digitális fizetőeszköz/technológia (altcoinok) kapcsán és ő legyen a Nr.1.

Ha meg még gerjesztik is a dolgokat, akkor tényleg nem lesz megállás, de ez már egy másik poszt témája.

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? Alább találod meg a tárcáink címét. Előre is köszi!

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

    dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
    Ajánlott bejegyzések
    SZÓLJ HOZZÁ
    6 hozzászólás

    Leave A Comment

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Digitalcash.hu