Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapLitecoinKeep it simple, avagy a Litecoin védelmében.
  • litecoin
19
jan

Keep it simple, avagy a Litecoin védelmében.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Tudom, hogy sokan nem kedvelik a Litecoint, mint kriptopénzt, vagy éppen az alapító Charlie Lee személye, esetlegesen a 2017. év végi megmozdulása nem szimpatikus nekik.

Azt is tudva levő előttem, hogy sokan az LTC fejlesztéseinek elmaradását jelölik meg ezen “nem kedvelés” okán.

Bár én nem vagyok programozó, de abban a tekintetben át tudom érezni az alább következő posztot, hogy gyakran nem lehet látni minden fejlesztést vagy célkitűzést a számok mögött (gondolok itt a Github-os repository-ra).

Jómagam is egy kicsit “fejlesztőnek” érzem magam a “jogi repositoryban”, amikor kvázi kodifikátori feladatokat igyekszem ellátni, mondjuk a blokklánc jogi alapfogalmak tisztázása kapcsán.

Ez nem mindig hálás feladat jogászként sem, mert ahogy egy nyílt forráskódnál, könnyű ezeket a fogalmakat is felhasználni, de végső soron azzal is csak a terület fejlődik és ha jobb fogalmakat sikerül alkotni, vagy megvalósul a jogi szabályozás, azzal – titkos hitem szerint – mindenki csak nyer.

Azt sem titkolom, hogy LTC kedvelő vagyok. Nem használok olyan nagy szavakat, hogy evangelista, vagy maximalista, de a Coincash a megmondhatója, hogy folyamatosan vásárolom-e az LTC-t vagy sem?

Ha analógiát alkalmazunk a BTC kapcsán, akkor 2019, akár jó éve is lehet az LTC-nek, hiszen a feleződés ebben az évben fog bekövetkezni és addig már csak 200 nap van hátra.

Most azonban következzen a Bitcoin védelme után, egy az LTC “védelmében” keletkezett írás, melyet eredetben, angol nyelven, ábrával itt tudtok megtekinteni.”

A Litecoin védelmében:

FUD (félelem, bizonytalanság és kétség) uralkodott el a Litecoin Github-jával kapcsolatosan a közelmúltban. Vannak, akik azt állítják, hogy a Litecoin fejlesztései egyre inaktívabbak, ami nem igaz. Míg a Github  az egyes projektekben a fájlok vagy fájlkészletek egyéni változásait mutatja, ezzel azonban csak a Github tevékenységének egy kis töredéke mérhető és  nem az egész projektet mutatja.

1. Github-beli elköteleződés ≠ Fejlesztés

A fejlesztés kifejezést széles körben lehet „a forráskód írásának és fenntartásának/fejlesztésének folyamataként ” értelmezni (Perry, 2009). Ez magába foglalja a szoftver végső megnyilvánulását, egy tervezett és strukturált folyamatban. Az egyik dolog, amit Githubról tudni kell, az az, hogy nem “veszi fel” az egész kódot az elejétől a végéig, csak azokat, ami a főbb “ (program) tárolókba kerülnek” a “mester ágon”. Ez azt jelenti, hogy az új kód írásának vagy tesztelésének folyamata nem szerepel ebben a mérésben. Ezért fontos megjegyezni, hogy a Github beli – fejlesztői – elköteleződés nem mutat pontos képet az adott projekt tényleges fejlődéséről. Mivel nagyon kevés a különbség a Bitcoin Core és a Litecoin Core kliense között, ezért mi egyesítettük a sok kisebb Litecoinhoz kapcsolódó (apróbb) fejlesztést  néhány nagyobbra, és amikor a Bitcoin Core új kiadása “címkézésre kerül”, akkor a változásokat az upstream oldalról behúzzuk és hozzáadjuk ezeket a fejlesztéseket.

2. A Litecoinnak nem kell folyamatosan új innovációkkal előállnia.

Bár fontos, hogy a kriptopénzek  (mint a Litecoin) törekedjenek az innovációra, és alkalmazkodjanak a változó piaci feltételekhez, a platform, amelyben működnek nyílt forráskódúak. A nyílt forráskód lehetővé teszi, hogy sok különböző fejlesztő és projekt működjön együtt, és ez lehetővé teszi a nagyon hatékony problémamegoldó megoldásokat. Emiatt lehetetlen, hogy az egyik kriptopénz fenntartható versenyelőnyre tegyen szert a másik rovására, mert bármely más projekt egyszerűen átmásolhatja az azonos forráskódot.

Nyilvánvaló, hogy sok fejlesztő aktívan dolgozik egy adott projekten, de az eredményeket automatikusan megosztják mindenkivel. Ezért a Litecoinnak nem kell folyamatosan törekednie arra, hogy új innovációkat hozzon létre a fenntartható versenyelőny elérése érdekében. Természetesen bizonyos “javításokra” szükség van a forráskód és az infrastruktúra fenntartása és fejlesztése, valamint a meghibásodások elkerülése érdekében, de a Litecoin ezt már több mint 7 éve végzi (vagyis hosszabb ideje, mint a piacon lévő kriptopénzek 98% -a) és ez erős alap ad az LTC fejlődésének történetének.

Ennek fényében nézzük meg a Litecoin teljes Github tevékenységét, hogy a nagyobb képet is megkaphassuk:

Litecoin:

37 (program) tároló

56 055 (fejlesztői) hozzájárulás

150 (teljes) ág

818 megjelenés

1706 közreműködő

Bitcoin:


4 (program) tároló

21490 (fejlesztői) hozzájárulás
15 (teljes) ág
243 megjelenés
805 közreműködő

Ethereum:


188 (program) tároló:

187930 (fejlesztői) hozzájárulás
1342 (teljes) ág
2355 megjelenés
3665 közreműködő

Bitcoin Cash:


11 (program) tároló:

37328 (fejlesztői) hozzájárulás
155 total (teljes) ág
229 megjelenés
1,382 közreműködő

Logikus, hogy az Ethereumnak több Github-beli tevékenysége legyen, mint a Bitcoinnak és a Litecoinnak, mivel az Ethereum célja a fejlesztői alkalmazások felépítése, így több kódra van szüksége az új növekvő platform infrastruktúra kiépítéséhez.

A Litecoin célja azonban nem egy decentralizált fejlesztői alkalmazásplatform építése, mint az Ethereumnak. A mi célunk a csereeszköz funkció tökéletesítése, szemben mondjuk a Bitcoin értéktároló funkciójával szemben.

Éppen ezért a Litecoinnak szorosan követnie kell a Bitcoin alapvető fejlesztési változásait is.

Néhány embernek az a téves elképzelése van, hogy az aktív Github tevékenység nagyobb hálózati biztonságot jelent a kriptopénzek esetében, de ez nem így van. A biztonsági elem, amely szabályozza az olyan kriptopénzeket, mint a Litecoin és a Bitcoin, a bányászok tevékenység(szintj)én alapul. Ha a hálózatban több bányász van, sokkal több verseny szükséges a blokkok validálásához, és így a hash sebességszintek növekednek. Minél nagyobb a hash ráta, annál nagyobb a hálózati biztonsága. Ebben pedig az LTC nem áll rosszul. A Litecoin a scryptben (~ 180TH / s) az egyik legjelentősebb hash rátával (több mint 90% -os részesedéssel) rendelkezik, ami rendkívül biztonságos. Ezen túlmenően a Litecoin bányászati ​​hálózata számos pool-üzemeltető között oszlik meg, és egyetlen szervezet sem rendelkezik több mint 19% -kal, amely így lehetővé teszi és fenntartja a tényleges decentralizációt. A Litecoin több mint 7 éve folyamatosan üzemel és nem volt leállás. Ez alatt a 7 év alatt nem történt kettős költés, sem 51% -os támadás vagy egyéb rosszhiszemű eljárás. Ezek a tulajdonságok alapvető fontosságúak a kriptopénzek számára ahhoz, hogy hosszú távon jól fejlődjenek, és a Litecoinban jól láthatóak ezek a tulajdonságok.

3. A Litecoin ma már elismert kriptopénzként működik.

A Litecoin naponta globálisan 500 millió dolláros értékű tranzakciót dolgoz fel, egy olyan hálózaton, amelyet nem lehet cenzúrázni, olyan költésekkel, amiket nem lehet visszavonni, nem lehet hamisítani és nem lehet leértékelni önkényesen (a költött pénzt).

A Litecoin egy a piacon található három olyan kriptopénz közül, amelyet minden nagyobb tőzsdén és minden nagyobb pénztárcában felsorolnak (a másik kettő a Bitcoin és Ethereum).  A Litecoin nagymértékben elismert, és az iparágban nagy befolyása van.

Litecoinnal JELENLEG is több százezer kereskedőnél tudsz fizetni világszerte és várhatóan  a Clover POS + -on keresztül ez elérheti a potenciális 1 millió kereskedőt is. A Litecoin továbbra is világszerte fejlődik, fókuszban a mainstream elfogadással, elég csak a közelmúltbeli kereskedelmi partnereinkre, mint például az Aliant Payments, az UFC, a HTC és a WEG Bank-ra gondolni. 

A Litecoin együttműkik az X9 fejlesztőivel és az XSN-vel, hogy lehetővé tegye a Litecoin támogatását a Neutrino-nál, ami egy könnyű Lightning Network kliens, annak érdekében, hogy megteremtse az LN-en a  Litecoin fejlesztését és karbantartását. Az LN pedig egy olyan megoldás, amely segít javítani a Litecoin, mint fizetési eszköz méretezhetőségét és kapacitását. Ezenkívül a Litecoin Alapítvány a CoinGate-et hivatalos Litecoin Lightning fizetési processzoraként akkreditálta, és jelenleg folyik egy első, kiválasztott partnerrel  (SurfSharkSecure) a tesztelés. A Lightning Network (hálózatának) fejlődése napról napra növekszik, a Litecoin jelenleg 122 csomópontot ér el, 490 csatornával és körülbelül 56,14 LTC (1772,23 $) hálózati kapacitással.

A második réteges megoldások, (például a Lightning Network, valamint az Atomic Swap) bevezetése révén a Litecoin a Bitcoin “oldalláncává “válik, de sokkal jobb biztonsággal rendelkezik, mint a többi oldallánc. Így az érték a láncok (BTC-LTC) között zökkenőmentesen mozoghat, és ki tudja használni Litecoin gyorsabb és olcsóbb tranzakcióit.

Összefoglalva…

A Litecoin Core több mint 7 éve folyamatosan dolgozik a fejlesztésen. Az eredmény egy olyan kriptopénz, amely biztonságos és megbízható és likvid is egyben. A Github csak a mérés egyik aspektusa, és nem feltétlenül mutatja a teljes fejlődést vagy a színfalak mögötti haladást. Reményeink szerint az új folyamatok és eljárások lehetővé teszik, hogy a Litecoin fejlődjön és az evolúció következő szakaszába lépjen, amely majd a mainstream elfogadáshoz vezet.

Támogatás:

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu