Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDashA Litecoin vagy a Dash gyorsabb?
22
ápr

A Litecoin vagy a Dash gyorsabb?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Igazából, azt is kérdezhetném, hogy hogyan és mire alakítjuk ki a konszenzust a blokklánc(ok) kapcsán?

Persze az alábbi videón mást fogunk látni, de a látszat néha csal.

Kezdhetjük egyébként máshonnan is. Egészen onnan, hogy van itt 2 versenyző, aki – sokak mellett – erősen az ún. mass adoptionra gyúr a saját coinjai kapcsán.

Ezt mind a kettő másképp csinálja. A Dash, – ahogy azt korábban megírtuk már – az Evolution-nal arra, hogy olyan egyszerű legyen, hogy a Nagyanyád is tudja használni.

Nekem anno kicsit csalódás volt a fejlesztés gyorsasága, de a koncepciót szerettem és örülök, hogy tovább folyik a munka és jól haladt az adoptáció is.

A Litecoin szintén keményen dolgozik a hétköznapi felhasználók közötti elterjedésen, sőt merészet álmodik, ha arról van szó.

Az egyik off chain, a másik on chain, de ami az egy egyiknél “alap beállítás” (privacy), afelé a másik még csak nemrégiben kezdett kacsingatni.

A Dash ugye nemrég meghirdette az ún. LLMQ modellt, azaz a Long Living Masternode Quorum Solutions megoldását, ahol az LLMQ-k változó nagyságúak (10-400 node) lehetnek.

A Dash-nél ez a masternode “tanács” a felelős a hálózat munkájáért, és egyúttal lehetővé teszi, hogy számos további funkciót kínáljon a hagyományos blokkláncokhoz képest.

Ahogy azt korábban írtam “nekem jogászként mindig van egy kis fenntartásom ezzel az ún. DGBB-vel, azaz Decentralized Governance By Blockchain rendszerrel, de ez már legyen az én gondom.”

Inkább nézzük meg, hogy mi is ez a LLMQ, de csak röviden.

Minden blokklánc alapú protokollnak az egyik lényegi eleme a konszenzus mechanizmus. Mivel a csomópontok (node-ok) szétszórva találhatóak világszerte és általában véve egyenértékűek is, ezért minden csomópont a tranzakciók más halmazát és más sorrendjét látja. A konszenzus feladata, hogy ezt a különböző tudást valahogyan integrálja és egy globális adatbázist hozzon létre, melyben csak az érvényes tranzakciók vannak jelen, egyféle sorrendben, és ebben aztán minden résztvevő egyetért.

Mivel nincs új a Nap alatt, ezért jogászként azt is lehet tudni, hogy a Quorum, az a határozatképességhez szükséges legkisebb létszám, kvázi a határozatképesség.

A Quorum technológiánál vagy konszenzus mechanizmusnál több csomópontot választanak ki, melyek közötti szavazás segítségével döntik el, mi legyen a döntés a hálózat életében felmerülő kérdés kapcsán (pl: következő érvényes blokk).

A videóbeli példánál ez így valósul meg:

A Dash InstantSend funkciójának első eleme az ún. tranzakciózárás. Ezt a mechanizmust úgy tervezték, hogy megakadályozza a Dash hálózatban a kettős költést. Jelenleg, hogy a kereskedők védeni tudják magukat a kettő költés ellen az olyan rendszerekben, mint a Bitcoiné, általában meg kell várniuk, amíg egy blokkot kellően megerősítenek, ahhoz, hogy a küldött tranzakció érvényes legyen. Ez viszont idővel jár, átlagosan 10 percet vesz igénybe a Bitcoin blokkláncán a blokkok megerősítése. Az ún. tranzakciózárást úgy tervezték, hogy javítsa azt a módot, ahogyan a kettős költések elhárítását a meglévő kripto rendszerekben kezelik, és ami a számunkra a lényeg, ez a megoldás jelentősen gyorsabb tranzakciós időket eredményez.

A tranzakciózárással az ügyfél kifejezi azon szándékát, hogy egy bizonyos bemenetből egy bizonyos kimenetre zárolja a pénzeszközöket a teljes hálózaton. Ezt úgy érhetjük el, hogy elküldünk egy üzenetet, amely a tranzakcióból és az azt kísérő ún. záró parancsból áll. Miután a záró üzenet a Dash hálózaton “elterjedt”, és mindenkit elért, a determinisztikusan kiválasztott masternodok halmaza, – amely a Dash InstantSend szolgáltatásának második eleme -, konszenzust képez. A konszenzus sikeres megvalósítása után egy másik üzenet fog elterjedni a hálózaton keresztül, és ezen a ponton minden kliens tiszteletben tartja az ilyen alapok zárolását.

A Masternode-ok, mint ún. zároló autoritás és a kialakított konszenzus:

Amikor egy algoritmikusan kiválasztott masternode csoport tranzakciós zárolási üzenetet kap, szavazni fog a tranzakciós zárolás érvényességéről. Ha a masternodok között nem sikerül konszenzust elérni, akkor a tranzakció szabványos visszaigazolás szükséges ahhoz, hogy az érvényes legyen. Ha konszenzus elérhető , akkor a masternodok egy „konszenzus tranzakció” üzenetet írnak alá, amely kikerül a hálózatra. Amikor egy csomópont (node) látja az összes konszenzus üzenetet, akkor a tranzakciót megerősítettnek tekinthetjük.

A masternodok ilyen módon történő felhasználása ellentétes azzal, ahogy jelenleg a felhasználóknak meg kell akadályozniuk a kettős költést más kripto rendszerekben. A masternodok “megfigyelőként “ történő használatával és a hozzájuk történő nagyobb jogosultság rendeléssel (az InstantSend tranzakciók tekintetében), a kettős költés elleni védelmet olyan módon garantálhatjuk, amely nem eredményez nagy tranzakciós időket.

Ezt láthatjuk alább:

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu