Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerManipulált Bitcoin árfolyam?
03
febr

Manipulált Bitcoin árfolyam?

Bevezetőnek csak annyit írnánk, hogy ha tudjuk, hogy manipulálják az arany árfolyamát, manipulálják a tőzsdei árfolyamokat, hallottunk híreket arról, hogy manipulálják a választások eredményét (lásd még Trump elnök esete az oroszokkal), akkor mi furcsát találunk abban, hogy manipulálják a Bitcoin árfolyamát?

Minek képzeljük a Bitcoint? Afféle szent tehénnek? Ugyanmár!

A bitcoin nem más, mint egy eszköz.

Mindenki másra használja, mindenkinek más a rövid és hosszú távú célja vele és mindenki mást remél tőle.

Következzen tehát vendégposztunk a téma kapcsán:

A bitcoin ára 8500 dollárig esett, de a többi kriptopénz sincs jó formában. Nem szoktam kommentálni az árfolyamokat, mert sok értelmét nem látom, ezúttal azonban kivételt teszek, mivel jó ürügyet szolgáltat a véleményem ismertetésére.

Egy korábbi bejegyzésben nem tartottam valószínűnek ekkora buckázást, az árak a felére estek azt követően (annak ellenére?), hogy az egyik amerikai értéktőzsde jegyezni kezdte a bitcoin árfolyamát, mégis így történt, amin érdemes elgondolkozni. Persze lehet ezt magyarázni a koreai szabályozással, a kínai bányászok kiebrudalásával, az indonéz hatóságok összevont szemöldökével, a japán kriptotőzsde meghekkelésével vagy a Facebook feltámadt lelkiismeretével, de ezek számomra csak annyira hitelesek, mint egy-két felkapott álguru okoskodása a Bloombergen.

A (dél) koreai igazságügy miniszter bejelentése a kriptopénzek forgalmának szabályozásáról körülbelül annyit ér, mint az orosz külügy miniszter-helyettes kijelentése a dollár használatának korlátozásáról: Sem itt, sem ott nem tudták a pénzügy minisztert rávenni – de lehet, hogy nem is akarták – e színes léggömbök felengedésére, így azoknak jelentős hatása egyelőre nincs, hacsak a hírértékét nem tekintjük annak: A kétségkívül tornyosuló problémáikat ezen országok időlegesen  minden bizonnyal a média felhasználásával próbálják tompítani, – részben sikerrel, hisz a kriptopénz forgalom Koreában visszaesett, de az orosz olajat is elkezdték rubelért vásárolni kisebb tételekben.  

Mindez nem jelenti, hogy a kriptopénzek szabályozására nem fog sor kerülni Koreában és másutt, vagy hogy az oroszok nem törekednek a dollárról történő leszakadásra, azonban látni kell, hogy itt is, ott is, meg másutt is  az országok pénzügyi vezetése el fogja szabotálni a globális főáramba nem illeszkedő, fontos döntéseket. Az, hogy az orosz pénzügyérek az utóbbi időben látványosan tolják a saját kripto-projektjüket, és a Sberbank már Svájcban szervez kriptopénz forgalmazást, annak különös oka van, ami a főáramba – némi döccenővel – belesimul:  

A színes lufikkal együtt benne van a levegőben, hogy az USA további gazdasági szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen, amire az orosz elnökválasztás után – ha igazak a találgatások – radikális válaszlépések várhatók: A tőke szabad áramlásának és a rubel igény szerinti átválthatóságának korlátozása Oroszországban, amire a több (tíz)ezer offshore lovagnak valamilyen megoldást kell találnia. Ugyanakkor lehet, hogy e csatornán a pénz nemcsak egy irányban fog áramlani, hanem befelé is, mivel a „szerencsés” kiválasztottak (kiközösítettek) – befagyasztásra kerülő nyugati számláiról idejekorán haza kell menekíteni a vagyont, viszont abból nem akarnak adózni, és azt meg még kevésbé, hogy az állam rátegye a kezét… 

Mindez a Világkereskedelmi Szervezetből (WTO) való orosz kilépést is előre vetítheti, ami mindössze a kialakult helyzetet fogja (talán) szentesíteni, hisz a kereskedelmi szankciók a világkereskedelmi szerződésben foglalt elvek durva megsértését jelentik: Az ENSZ adatai alapján a világ országainak a fele ellen van érvényben valamilyen gazdasági szankció, ezért ha figyelembe vesszük a politikai motivációkat, a különböző nyílt és burkolt protekcionista intézkedéseket, a hivatalos vagy rejtett szubvenciót, a nemzetközi kartellek versenyt korlátozó magatartását,  valamint a korrupciót, úgy a világkereskedelem szabadságáról csak csöndben érdemes szót ejteni. 

És Kína? Vele mi a helyzet? 

Nos, a bitcoin bányászok kiűzetése – ha nem is a paradicsomból, de az országból – számomra megmosolyogtató abban az értelemben, hogy arra fokozatosan, több mint egy év alatt fog sor kerülni, és hangsúlyozottan gazdasági módszerekkel, tehát az adók és az elektromos áram díjának emelésével, a területfoglalási engedélyek és a környezet védelmi sarcok illetékeinek több hónapra széthúzott növelésével. Az indoklás is érdekes: A hatóságok elkezdtek aggódni az áramtermelés környezetkárosító hatása miatt. Meglátjuk, mi sül ki belőle, lehet, hogy semmi, hacsak nem akarnak helyzetbe hozni nyugaton néhány elkötelezett bányászt…

A kínai vezetés mindenesetre ügyel arra, nehogy véletlenül fennakadások legyenek a kriptopénz-hálózat működésében a meggondolatlan intézkedéseik nyomán. Ez az óvatosság eddig nem volt jellemző a kínaiakra, különösen nem, amikor a kripto-tőzsdéket és az ICO bizniszt néhány héttel ezelőtt egyik napról a másikra bezáratták: Tőzsdét nyitni ugyanis egy hét alatt is lehet bárhol a világban, ha megvan hozzá a szerver, a szoftver és az internet csatlakozás, viszont a bányászathoz nem egy, hanem több száz, több ezer számítógép szükséges, amelyek működési feltételeit nem lehet egyik napról a másikra megteremteni. Ugyanakkor tudni érdemes, hogy a bányászgépek egyúttal a tranzakciók hitelesítését is elvégzik, ezért a hálózat zökkenőmentes üzemeltetésében megkerülhetetlenek.

Érdekes, hogy – a híradások szerint – a magánszemélyek kriptopénz vásárlásaival és utalásaival nincs bajuk, csak azt ne hazai kripto-tőzsde igénybe vételével tegyék, ugyanakkor közismert, hogy ez az egyik legfontosabb útja a kínai vagyonok külföldre juttatásának, mivel a jüan szabad átváltása és kiutalása magánszemélyek részére nem biztosított. 

Azt rebesgetik, hogy a britek (angolszászok) komoly pozíciókkal rendelkeznek a kínai vezetésben és üzleti életben, nem véletlenül áramlik Hong-Kongon keresztül az egyre nagyobb kínai arany import meghatározó része, és úgy hírlik, hogy a londoni city-t sem azért adják fel a pénzügyi körök, hogy Frankfurtba, hanem hogy Hong-Kongba települjenek, aminek már jó ideje – jóval a Brexit előtt – megtörténtek az előkészületei.

Nekem meggyőződésem, hogy a kínai elit könyékig benne van a kriptopénz bizniszben (is), és abban a meghatározó nemzetközi pénzügyi körök hathatós támogatását élvezi, ezek nélkül a bitcoin – és annak kínai bányászata – nem futhatott volna be ilyen karriert. Az, hogy gátat szabnak a kriptopénzek terjedésének várható volt, és egyelőre hasonló tendenciák fognak érvényre jutni a világ más részein is, köztük az Egyesült Államokban: Nincs még itt az idő a felfuttatásukra, a dolláralapú rendszernek még néhány évig élnie kell.

Ezzel együtt furcsállom a kriptopénzek néhány hete tartó esését, amire lehetne akár piaci, akár nyakatekert okot kitalálni  – esetünkben a kettő nem sokban különbözik -,  ugyanakkor hajlok arra, hogy a szemem sarkából a Dow Jones-t figyeljem, mert a kettő összefügg, és ami a kriptopénzek árfolyamával történik, abból a részvénytőzsde viselkedésére is lehet következtetni, és viszont, még ha a kapcsolat nem is nyilvánvaló, és azt nem a közgazdaságtan szabályai írják le. Mindenesetre a világgazdaság fizetett vészmadarai néhány napja ismét rászálltak a meghatározó hírportálokra, amit a magam részéről nem a véletlennek tudok be.

Forrás: itt.

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu