Digitalcash.hu
 • Telefonszámunk:
 • Címünk
  Budapest, Hungary
 • Munkaidőnk:
  Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinTaproot, Graftroot: a nagyobb anonimitásért.
26
jan

Taproot, Graftroot: a nagyobb anonimitásért.

 • Szerző
  dr. Varsányi Károly
 • Kommentek
  0 Komment
 • Kategória

A Bitcoin mögött régóta fennálló “probléma” az, hogy mindaz, ami a blokkláncon történik, mindenki számára látható. Már nem a személyekre gondolok, hanem a történésekre. Némelyek azonban nagyobb anonimitást szeretnének a rosszindulatú “megkeresések” elkerülése érdekében, illetve sokan egyszerűen csak nem akarják, hogy mindenki más tudja, hogy mit csinálnak, olyan megfontolás(ok)ból, miszerint nem az ő dolguk.

Ez utóbbi attitűd már önmagában nagy előnyőkkel járna, már persze akkor, ha betartanák és mindenki csak azzal foglalkozna, ami a saját dolga, amellett, hogy a más dolgát is tiszteletben tartaná.

Az intelligens vagy okos szerződések a digitális pénzügyi eszközök meglehetősen nagy részét képezik majd vélhetően a jövőben, mivel lehetővé teszik a megállapodások decentralizálását. Ezek ugyanis ahelyett, hogy a két félre, vagy felekre építenének a kötelezettségek teljesítése kapcsán, a saját “kezükbe veszik azokat”, vagyis maguk a szerződések “kezelik” ezeket.

Ezzel mondjuk elkerülhetővé válik, hogy a minket jogosan megillető javadalmazásunkra kelljen várnunk olyan ügyből kifolyólag, amihez vajmi kevés közünk van és még kevesebb ráhatásunk.

Az intelligens szerződéseket úgy programozhatjuk, hogy megtegyék azt, amit a szerződő feleknek kellene, a hátrányuk viszont az, hogy ezek a szerződések is nyilvánosak. Ez azt jelenti, hogy meg tudod mondani, hogy ki vesz részt benne, és mi a végeredmény(e).

Korábban már ejtettünk szót a Bitcoin kapcsán a Bitcoin blokkláncára épülő “okos szerződés” platformról, az RSK platformról (Rootstock sidechain). Most tovább lépünk és nézzük meg egy másik “root” megoldást.

Az ún. Taproot úgy kívánja megoldani a fenti anonimitási problémát, hogy a szerződéses aláírásokat oly módon egyesíti, hogy egy “normális” tranzakcióknak látszódjanak, vagyis ilyen értelemben “semlegesnek”.  A Taproot hasonlít a MAST-hez, és mindig tartalmaz egy olyan állapotot, amelyben minden résztvevő együtt tud működni, azaz egy ún „kooperatív befejezést”.

Normál körülmények között minden láthatóvá válik a feleket illetően a blokkláncban az intelligens szerződések kapcsán.

A Taproot esetében azonban az aláírások úgy vannak kialakítva, hogy az aláírások másnak látszanak, konkrétan csak egy átlagos tranzakciónak, vagyis pénzeszköz küldésnek, anélkül, hogy az összes érintett aláírását és a felhasznált címeket megjelenítené. Lényegében ezzel megkülönböztethetetlenné válik az egyik személytől a másikhoz való Bitcoin küldéstől.

Ezzel növeli az anonimitást azon személyek számára, akik  intelligens/okos szerződést használnak vagy többszörös aláírást (multi-sig) végeznek. Fontos megjegyezni, hogy ez az eljárás a “fogadó személyek” számára nem hat ki semmilyen módon, tehát akik ennek következtében – mondjuk – szerződés szerűen Bitcoin kapnak, azok nem “látnak” semmi különöset blokkláncon.

A Taproothoz “hasonló” megoldás az ún. Graftroot, aminek a fő előnye, hogy már nem számít, mennyire bonyolult az intelligens vagy okos szerződés, vagy pontosabban, hány lehetséges eredménye van. A Graftroot-konstrukció ugyanis több száz alternatív szkriptet is tartalmazhat.

A végére pedig hagytam egy jó hírt is: a jó hír az, hogy a Segregated wittness a „script versioning” funkciója lehetővé teszi az ilyen típusú változások (Schnorr aláírások, Taproot, Graftroot) viszonylag egyszerű kiépítését.

Már persze, ha Bitcoin core “vezető fejlesztői” (Pieter Wuille, Anthony Towns, Johnson Lau, Jonas Nick, Andrew Poelstra, Tim Ruffing, Rusty Russell and Gregory Maxwell) is együtt tudnak működni a megvalósítást illetően.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu