Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinSzépen haladnak a Nasdaq kripto indexei.
27
febr

Szépen haladnak a Nasdaq kripto indexei.

Nem kezdek most bele abba, hogy kis lépés a kriptoknak, nagy ugrás az ETF-nek, inkább csak hírt adok arról blokklánc jogászként, hogy az amerikai NASDAQ részvénypiac (magyarul az Értékpapírkereskedők Országos Szövetségének Automatikus Adás-Vételi Rendszere, ugye milyen szép neve van?), idén február 25-én felvette az indexei közé a régóta várt Bitcoin és Ethereum Likviditási Indexeket (BLX és ELX) a BNC-től.

Ezek az indexek már megfelelnek az IOSC (International Organization of Securities Commissions), azaz a Értékpapír Felügyeletek Nemzetközi Szervezetének jogi elvárásainak is.

Az indexek megtekinthetőek itt (is).

Az indexeket a Brave New Coin facilitálta a Nasdaq-nak és egy újabb lépcső a kriptok Wall Street-en történő elfogadásához és nem utolsó sorban az ETF-ek (Bitcoin, ETH) felé.

Miért van jelentősége a Nasdaq indexeinek?

A Nasdaq indexeinek amiatt van nagy jelentősége, mert jelenleg a különböző kriptopénzek árai váltókként, tőzsdénként és országonként változóak.

Hogy a közismert példát mondjak, Venezuelában vagy Iránban bizony prémiumot kell fizetni a BTC-ért, bár azt is meg kell írnunk, hogy internetes körökben korábban nagy sikert befutott iráni BTC ár nem valóságos, azaz nincsenek ekkora spreadek.

Mi akkor a megoldás?

A Nasdaq indexei ezt a problémát egy többszereplős árból álló ún. kompozit (összetett) ár létrehozásával javítják.

Az indexek részben kvalitatívak, részben kvantitatívak, figyelembe veszik a konzisztenciát és a volument éppúgy, mint a minősített piaci szereplők “könyvmélységét” és egyéb jellemzőit.

Az így kapott valós globális Bitcoin és Ethereum érték amerikai dollárban van kifejezve és 30 másodpercenként frissül az adata Nasdaqnál.

Ráadásul az indexek a Nasdaqnál meglévő felügyeleti technológiát is integrálják az ár-manipuláció azonosításához és leállításához.

Ez azt jelenti, hogy – elviekben – a Nasdaq ki tudná szűrni a “pump and dump” jellegű próbálkozásokat éppúgy, mint az egyéb fraud piaci manipulációkat.

Mire jó még?

Az indexek nagymértékben segítenek eloszlatni a SEC azon irányú aggodalmait, amik a különböző kriptopénzek árának manipulációjával és az egyes árkülönbségekkel kapcsolatosak.

Ezekről bővebben a SEC ezzel kapcsolatos állásfoglalásában olvashattok magyarul.

Emlékeztetőül ezek azok az aggodalmai a SEC-nek, amikre már több piaci szereplő igyekezett reagálni, közöttük a VanEck-es Gurbács Gábor is.

Akinek nem lenne ismerős Gábor neve, annak annyit érdemes tudnia, hogy Gábor 1990-ben született Magyarországon és itt is élt egy darabig, majd Németországba és Olaszországba költözött Szüleivel, azután pedig az Egyesült Államokban fejezte be a középiskolai tanulmányait (Massachusetts-ben, a Deerfield Academy-ben, majd a Williams College-ban tanult), végül a Williams College-ban diplomázott matematika, szociológia és német szakokon.

Gábor jelenleg a VanEck kripto ETF projektjeiért felel, és mint az ezért a területért felelős szakember nevével lehet találkozni a kripto sajtóban.

A VanEck-nél egyébként – legjobb tudomásom szerint – ETF-eket “ épít” fel a cég számára, néhány “ország specifikusat”, illetűleg ún. “zöld kötvényalapúakat”, de főleg olyanokat, amik Warren Buffet értékalapú befektetési stratégiáját követik.

Mi a jó hír még?

Ami a Ripple, akarom mondani XRP hívőknek jó hír lehet, az az, hogy a Brave New Coin azt is bejelentette, hogy az utolsó fejlesztési fázisában vannak már a Ripple Likvid Indexnek, azaz a RLX-nek.

A következő Nasdaq (Ripple) index valószínűleg növelni fogja az XRP iránti bizalmat. Ezzel részemről le is zárnám azt a vitát, hogy komolyan kell-e venni az XRP-t? Annyira komolyan kell venni, amennyire a Nasdaq komolyan veszi. Bőven vannak, akik hisznek benne és kereskedni is fognak vele.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu