Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapCBDCAz EKB elnökének levele kripto és digitális euró ügyben.
02
okt

Az EKB elnökének levele kripto és digitális euró ügyben.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Írtunk róla korábban, hogy a francia pénzügyér a digitális jegybankpénz, vagy még inkább a digitális euró ötletét forszírozza.

Most pedig a magunk részéről leközöljük Mario Draghinak az Európai Központi Bank elnökének a levelét, mert ez is fontosnak tartjuk.

” Tisztelt Európai Parlamenti képviselőnő, kedves Kaili Asszony!

Köszönöm a levelet, amelyet Roberto Gualtieri, a Gazdasági és Monetáris Bizottság korábbi elnöke, kísérőlevelének kíséretében továbbított nekem, 2019. július 30-án.

A Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) szorosan figyelemmel kíséri az innovációt a pénzügyi szektorban és azon aktív új technológiák felkutatását, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak a KBER funkcióinak támogatása érdekében.

A KBER elemzi a kriptoeszközöket és a stabil coinokat, a monetáris politikára, a fizetések és a piaci infrastruktúrák biztonságára és hatékonyságára gyakorolt ​​lehetséges hatásuk és a pénzügyi rendszer stabilitása kapcsán is.

Eddig a stabil coinoknak és a kriptoeszközöknek korlátozott hatása volt ezeken a területeken, és – véleményünk szerint -nem úgy vannak megtervezve, hogy megfelelő pénzhelyettesítőkké váljanak. Ennek ellenére, -tekintettel a technológiai fejlődés és az üzleti modell fejlődésének gyors ütemére, – ez az értékelés a jövőben változhat.

Például új stabil coinokban (lásd: Libra), melyet a nagy tech(nológiai) cégek támogatnak, nagy potenciál rejlik, mind a kis-, mind a nagykereskedelemben történő kifizetések kapcsán.

Amint arra rámutattam tisztelt kollégájának, Ferber úrnak, 2019. július 25-én kelt levelemben, a központi bankok és a KBER emellett együttműködnek a G7 stabil érmékkel foglalkozó munkacsoportjával, amelyet az EKB Igazgatóságának tagja, Benoît Cœuré vezet, aki a Nemzetközi Kifizetések Bankjának Kifizetési és Piaci Infrastruktúra Bizottságának elnökeként is eljár.

A G7 munkacsoport felismerte azt, hogy a stabil érmékkel kapcsolatos kezdeményezések megmutatják annak szükségességét, hogy fokozzuk a folyamatban lévő állami és magán erőfeszítéseket a kihívások kapcsán, különösen a határokon átnyúló fizetések és a fizetési szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.

Ugyanakkor a stabil érmék nagyrészt nem teszteltek, és számos kockázatot és kérdést vetnek fel, beleértve a monetáris politika transzmissziójával, a pénzügyi stabilitással és a globális fizetés zökkenőmentes működésével kapcsolatosakat és azt is, hogy mennyire bízik benne a nyilvánosság, valamint más közpolitikai prioritások is felmerülhetnek velük kapcsolatban.

Ezért, a 2019. július 17–18-i találkozón a G7 pénzügyminiszterei és a központi bank kormányzói megvitatták a pénzügyi szektor innovációjából származó előnyöket és kockázatokat, mint például a stabil érmék és más termékek potenciálisan globális és szisztematikus használatát.

Megállapodtak abban, hogy a szabályozási és rendszerszintű aggályokkal, valamint a politikai megfontolásokkal foglalkozni kell az ilyen kezdeményezések végrehajtása előtt.

A KBER érzékenyen veszi azokat a politikai kérdéseket, amelyeket ezek a fejlesztések felvetettek a gazdasági szereplők felmerülő fizetési szükségleteinek kielégítésére szolgáló fizetési módok kapcsán.

Mint más központi bankok, a KBER az euró digitális formájának elkészítésével kapcsolatos lehetőségeket és kihívásokat elemzi az ilyen euró a nagyközönség számára elérhetővé tétele kapcsán, miközben figyelembe veszi a tagállami és a globális igényeket is.

A központi bank szempontjából a központi bank digitális valutájának kulcskérdése nem a technológia, hanem annak hasznossága a költségek és a lakosság számára nyújtott előnyök szempontjából.

A folyamatos elemzés mellett folyamatban van a meglévő fizetési rendszerek és az elszámolási szolgáltatások korszerűsítése annak biztosítása érdekében, hogy továbbra is megfeleljenek az általuk kiszolgált piac igényeinek, és támogassák a gazdaság tevékenységet.

Ennek egyik példája az eurorendszer által 2018. novemberében elindított TARGET Azonnali Fizetési és Elszámolási Rendszer (TIPS) is, amely lehetővé teszi a pénzforgalmi szolgáltatóknak, hogy valós időben pénzátutalásokat kínálhassanak ügyfeleiknek minden órában, az év minden napján.

Üdvözlettel:

Mario Draghi és Dr. Varsányi Károly ügyvéd

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu