Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDeFiDeFi-s kihívások.
19
aug

DeFi-s kihívások.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Nem olyan rég történt egy olyan esemény, amely jól mutatja meg, hogy milyen kihívásokkal küszködik jelenleg a DeFi. A YAM token “indulásáról” beszélek.

Egyelőre – szerintem – jól látszik, hogy a DeFi területén a spekuláció és a pénzhajhászás milyen eseményeket okoz.

A spekuláció persze gyakran elősegíti az innovációt, ez kétségtelen. Ahogy a háborúról is ezt mondják.

A DeFi vélhetőleg az Ethereumot a skálázhatósági megoldások felé fogja tolni, mivel a fejlesztők valószínűleg továbbra is a decentralizált finanszírozásban rejlő lehetőségeket keresik majd.

Valószínűleg azonban sok kár is bekövetkezik majd ezen az úton, különösen, ha a DeFi alkalmazások megfelelő ellenőrzés és óvintézkedések nélkül indulnak el.

Talán ezért is mondta Vitalik Buterin azt, amit mondott.

Augusztus 12-én az Ethereum hálózat napi tranzakciós díjai 6,87 millió dolláros csúcsértéken voltak. Másnap az Ethereum hálózat 8,61 millió dollár értékű díjat generált, megdöntve az előző napi rekordot.

De hogy is jutottunk ide?

Augusztus 11-én a yam.finance DeFi projekt mögött álló csapat bejelentette, hogy hamarosan színre lépnek a YAM tokennel. A mondás az volt, hogy a YAM tokent – a YFI által használt modellt követve – staking poolokon keresztül lehet majd elérni.

(Szerkesztő megjegyzése: A stakelés az a folyamat, amikor egy adott mennyiségű kriptoeszközt birtokló résztvevő határozott időre leköti az általa birtokolt értéket/összeget és ennek a mennyiségétől függően tranzakciókat érvényesít. Ha ez pool formájában valósul meg, akkor a felhasználók kombinált kapacitása valósul meg, mert a kapacitások összeadódnak.

A DeFi projektek úttörő szerepet játszottak a token disztribúciók új modelljében: a korábbi ICO-s token eladás helyett a tokeneket jutalomként osztják el a staking poolok számára. A DeFi projektek meghatározzák azon staking poolok és likviditási poolok listáját, amelyek jogosultak a token megszerzésére. Az új tokent a poolba betett kriptoeszközök összegével arányosan osztják el, azaz a “magasabb értékű poolok” több tokent kapnak.)

Így volt ez a YAM token esetében is. Amint a YAM elindult, beindult a pénzeszközök gyűjtése a nyolc “gyűjtőmedence”, vagyis pool egyikében. A YAM staking pool intelligens szerződései több mint 15 ezer dollár tranzakciós díjat generáltak a bevezetéstől számított néhány órán belül.

A YAM tokent úgy tervezték, hogy kínálat “rugalmas” legyen belőle, vagyis a token készlet automatikusan csökkenjen vagy bővüljön, annak érdekében, hogy az ára viszonylag stabil maradjon. A YAM kínálat rugalmas modellje egy másik DeFi token, az Ampleforth (AMPL) alapján mintázódott.

Itt jön egy nagy csavar, ami jelen sorok szerzőjénél kiverte a biztosítékot és ezért akart mindenkit óva inteni a projekttől.

Ez a “csavar” pedig az, hogy a viszonylag bonyolult felépítés ellenére a YAM csapata nem ellenőrizte intelligens szerződéseiket és ezt a tényt kifejezetten ki is jelentették hirdetményükben.

(Szerkesztő megjegyzése: Na, ha valamit nem szeretnek a blokklánc jogászok, akkor ez az.)

Augusztus 12-én aztán a yam.finance csapata bejelentette, hogy olyan hibát találtak az “újjáépítési szerződésben” (lásd: rebase), amely fenyegeti a projekt jövőjét.

A probléma megoldásához legalább 35 ezer YAM-tokenre van szükségük, amelyeket egy “intelligens” kormányzási szerződésre kell delegálniuk, hogy szavazhassanak az újjáépítési mechanizmus (rebase) ideiglenes szüneteltetéséről.

A YAM tokenek mozgatása, – mint a hibára adott válasz – volt az első esemény, amely a díjak gyors emelkedését okozta. Ez a díjemelkedés az Uniswap-on is megfigyelhető volt, azaz azon a “decentralizált tőzsdén”, amely a DeFi kereskedés központjává vált. Sok YAM token került az Uniswap likviditási poolokba, amelyeket gyorsan ki kellett emelni és át kellett helyezni. Ennek következtében az Uniswap díjak augusztus 12-én el is érték a csúcsukat.

Ahogy az Uniswap és a YAM díjai emelkedtek, az átlagos díjak is emelkedtek az Ethereum hálózaton, mivel mások kénytelenek voltak magasabb gázárakat fizetni, hogy versenyezzenek a blokk helyért.

Mint az köztudott (“köztudott??? maga gúnyolódik velem, Schaffranek!) amikor az Ethereum bányászok blokkot bányásznak, ki kell választaniuk, mely tranzakciókat foglalják bele. A bányászok általában a legmagasabb díj szerint válogatnak és adnak hozzá ügyleteket, egészen addig amíg elfogynak a blokkok. Ez azt jelenti, hogy a viszonylag alacsony díjakkal járó tranzakciók abszolút nem élveznek prioritást és azokat a későbbi blokkokba foglalják bele, már, ha van hely.

Az Ethereum díjait „gáz” (gas) egységben kell mérni. Minden tranzakció bizonyos mennyiségű gázt fizet, a szükséges számítás mennyiségétől függően (a bonyolultabb tranzakciókhoz több gáz szükséges). A tranzakció feladói meghatározzák azt a gázárat, amelyet fizetni szeretnének egy tranzakció kezdeményezésekor. Ha egy tranzakció feladó emeli gáz árat, amelyet hajlandó fizetni, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy tranzakciója prioritást élvezzen.

A növekvő tranzakciós díjak tehát azt jelzik, hogy egyre növekszik a kereslet a tranzakciók gyors megerősítésére és a blokkokba foglalására. A magas tranzakciós díjak magasabb bevételt is eredményeznek a bányászok számára, mivel a bányászok a díjakat a hálózat biztosításáért járó jutalom részeként kapják meg.

A magas díjak tehát azt mutatják, hogy nagy a kereslet a hálózati használat iránt, de hálózati torlódást is okozhatnak és bizonyos felhasználókat és alkalmazásokat kiszoríthatnak a hálózat ideiglenes használatából.

A magas díjak megnehezítik a lakossági befektetők számára a DeFi tokenekben történő részvételt vagy ki-beugrást is.

Ha a felhasználókat magas díjak fizetésére kényszerítik, egyre kevésbé lesz jövedelmező viszonylag kis összegek beruházása a DeFi alkalmazásokba. A DeFi egyre inkább a bálnák játszótere lesz, hacsak nincs megoldás a díjak csökkentésére.

A DeFi – a mostani állapotában – intelligens szerződések egyre bonyolultabb rendszere. Ez váratlan kockázathoz és hirtelen díjnövekedéshez vezethet, ami akár megfizethetetlenül drágává teheti a spekulatív pozíciókba való gyors be- és kilépést.

Reméljük hogy az Ethereum a skálázhatóságával mindez megoldódik. Kérdés, hogy mikor?

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu