Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDeFiKonvergál a TradFi és a DeFi?
05
okt

Konvergál a TradFi és a DeFi?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Röviden: igen.

Régóta mondom már, hogy összeolvadás lesz a 2 terület között hibrid megoldásokkal, mert ez a logikus szcenárió. Miből gondolom ezt? Mondjuk az ilyen hírekből, mint amit alább olvashatsz.

A SWIFT ugye egy fizetési kolosszus. Több mint 200 országban működik, több mint 11.000 pénzintézeti ügyfele van, és évente mintegy 8,4 milliárd “pénzügyi üzenetet” továbbít. Világelső a határokon átnyúló bankok közötti fizetések terén, és a közelmúltban kulcsszerepet játszott a Nyugat Oroszországgal szembeni gazdasági szankcióiban.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a belgiumi székhelyű társaság immunis a zavarokkal szemben. A kritikusok régóta mondják, hogy az 1970-es években alapított bankközi üzenetküldő rendszer régi, rugalmatlan, lassú és egyre jobb célpontja a kibertámadásoknak.

Májusban a Mastercard vezérigazgatója, Michael Miebach kétségbe vonta a SWIFT azon képességét, hogy túlélje a következő 5 évet.

Az egyik oldalon a blokklánc-alapú fizetési hálózatok növekvő áradata, a másik oldalon pedig a központi banki digitális valuták (CBDC) várható özöne fenyegeti ugyanis a SWIFT-et..

Talán ezért is, de tény, hogy a múlt héten a SWIFT kötött egy koncepcióbizonyítási projekt alapú (proof of concept) megállapodást az orákulum szolgáltatóval, a Chainlink-kel.

Ha minden jól megy, a SWIFT banki felhasználói könnyen hozzáférhetnek és átvihetnek digitális eszközöket több blokklánc platformon is. Napokkal korábban a SWIFT azt is bejelentette, hogy a fintech-cég Symbiont vállalati blokklánc-platformját használja a vállalati események, például az osztalékfizetés és az egyesülések üzenetkezelésének javítására.

Ezek a fejlemények egy érdekes kérdést vetnek fel: ahelyett, hogy nulla összegű játékot vívnának egymással a halálig, a hagyományos pénzügyi (TradFi) és a decentralizált pénzügyi (DeFi) cégek ténylegesen konvergálnak – vagyis egy közös középút felé haladnak, amely tokenizált eszközöket, a DeFi-t is magában foglalja.

„Minden pénzügyi áru a blokklánc hálózatokon keresztül fog mozogni a jövőben” – nyilatkozta Matthew Hougan, a Bitwise Asset Management befektetési igazgatója a Cointelegraphnak. „Nem meglepő, hogy a régi pénzügyi cégek olyan technológiát szeretnének átvenni és/vagy kooptálni, amely alapvető veszélyt jelent létezésükre.

Hougan hozzátette azt is: „Nem arról van szó, hogy a SWIFT egyik napról a másikra a blokklánc-vallásra tért át, és minden tevékenységét DLT-vé alakítja át. Ez egy kezdet, és ezért meg kell tapsolni a SWIFT hálózatot. Ebben a gyorsan fejlődő technológiai világban „nincs helye az „én nyerek, te veszítesz” mentalitású bináris nézőpontoknak”, különösen a tőkepiacokon és a pénzügyi szektoron belül – mondta Mark Smith, a Symbiont vezérigazgatója.

„Végső soron az általánosan elfogadott hibrid megoldásokat, minden bizonnyal egy olyan összeolvadást látunk majd, amely a TradFi és a DeFi legjobbjait vegyíti össze.”

Jonathan Solé, a SWIFT stratégiai igazgatója a múlt heti New York-i Smartcon 2022. kongresszuson beszédében elismerte az intézményi befektetők „tagadhatatlan érdeklődését” a digitális eszközök iránt, „legyen ezek stabil érmék, CBDC-k vagy bármi, amit tokenizálható, beleértve a részvényeket és kötvényeket is.

Chainlink vezérigazgatója, Szergej Nazarov a fentiekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a SWIFT rendelkezik a TradFi világ „legnagyobb privát kulcsú infrastruktúrájával”, hozzátéve:

„Nincs ok arra, hogy megszabaduljunk attól a privát kulcsú infrastruktúrától, amely jelenleg biztonságosan aláírja a tranzakciókat, azért, hogy több billió dollár érték mozoghasson szabadon. Ezekhez a szabványokhoz egyszerűen hozzá lehet adni egy kiegészítést, ami a blokklánc. A SWIFT „nem feltétlenül akar integrációt kiépíteni a bolygó minden egyes blokkláncával” – tette hozzá Nazarov, ezért a Chainlink Cross-Chain Interoperability Protocol-ját (CCIP) vizsgálja annak érdekében, hogy az interoperábiléssé váljon az egész világon, minden blokklánc-környezetben.”

Szerkesztőként még mindig fenntartom azt is magyar vonatkozásként, hogy ha van egy csöpp esze a Mészáros-csoport digitális eszköz stratégistáinak, akkor lesz token a bankban, mert megteremtik hozzá az infrastruktúrát digitálisan.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu