Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAranyKína megnyitotta az aranykapukat.
24
ápr

Kína megnyitotta az aranykapukat.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Úgy tűnik, hogy 2021-ben az arany körül is felpörögtek a dolgok.

Nemrég zajlódott le a Bitcoin-Arany vita, illetve itthon a Magyar Nemzeti Bank is növelte az ország aranytartalékát április elején.

Most pedig Kína is lépett.

Kína nemrég engedélyt adott a hazai és a nemzetközi bankoknak nagy mennyiségű arany behozatalára az országba, mely lépéssel potenciálisan hozzájárulhatnak a globális aranyár támogatásához a hónapok óta tartó aranyár csökkenés után.

Kína a világ legnagyobb aranyvásárlója, igazi arany nagyhatalom, hiszen évente több száz tonna nemesfémet vásárol több tízmilliárd dollár értékben, de importja a koronavírus terjedésével és a helyi kereslet kiszáradásával megzuhant.

A kínai gazdaság erőteljes fellendülésével a tavalyi év második fele óta az arany ékszerek, rudak és érmék iránti kereslet helyreállt, ami a belföldi árakat a globális referencia-kamatláb fölé emelte, és nyereségessé tette a nemesfém-importot.

Az ázsiai aranykereskedők szerint a helyi prémium most unciánként 7–9 dollárral van a világpiaci ár felett, és valószínűleg tovább nőtt volna, ha nem engednék be a kereslet kielégítésére szolgáló importot.

A kínai aranyimport nagy része általában Ausztráliából, Dél-Afrikából és Svájcból származik.

A Kínai Népi Bank (PBOC), az ország központi bankja ellenőrzi, hogy mennyi arany jut be Kínába a kereskedelmi bankok számára biztosított kvótarendszeren keresztül. Általában zöld utat adnak a nemesfémeknek, de néha korlátozzák a beáramlást. (A PBOC egyébként nem válaszolt az ezirányú sajtó megkeresésekre.)

“Egy ideig nem voltak kvótáink. Aztán lett kvótánk és most megint feloldották őket, azaz most a legtöbb aranyra van engedélyünk 2019 óta” – mondta az egyik Kínába aranyat szállító bank egyik forrása.

A szállítmányok mérete Kína drámai visszatérését jelzi a nemesfém-nemesfém piacra. 2020. februárja óta az ország átlagosan havi 600 millió dollár, azaz nagyjából 10 tonna aranyat importál – mutatják a kínai vámadatok.

2019-ben Kína aranybehozatala havonta körülbelül 3,5 milliárd dollár, azaz nagyjából 75 tonna volt.

Mint emélekezetes a Covid miatti gazdasági katasztrófától félő nyugati befektetők hatalmas mennyiségű készletet raktároztak be a biztonságos menedékhelyre, ami rekordmagasra emelte az arany árát.

Aztán a a befektetői érdeklődés lehanyatlott, mivel az oltások és az állami ösztönző programok felpezsdítették a gazdasági növekedést, és ezzel az arany ára is unciánként 1750 dollárra süllyedt.

India nemesfém iránti kereslete szintén fellendült a járvány okozta visszaesés után, márciusban pedig rekord szinten 160 tonna aranyat importált – mondta egy indiai kormányzati forrás ebben a hónapban a Reutersnek.

Kína és India egyébként a világ éves aranyigényének mintegy kétharmadát adja.

Forrás: itt.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu