Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerMit mondott a Kínai Népi Bank a Bitcoinról?
14
júl

Mit mondott a Kínai Népi Bank a Bitcoinról?

Disclaimer/Jognyilatkozat/Jó bornak is kell a cégér:

A mai posztunkban elhangzik egy konkrét ajánlat is részünkről. Ezzel kapcsolatban fenntarjuk a jogot, hogy a saját ingyenesen szerkesztett, de nekünk pénzbe kerülő honlapunkon és blogunkon  olyan ajánlatot vagy jognyilatkozatot tegyünk, ami a saját szándékunkban áll, mindaddig, amíg nem sértjük más emberek és a Közösség érdekeit. 

Azt tartja a mondás, hogy 3 a magyar igazság. Ezt csak azért szeretnénk az elején leszögezni, mert éppen egyszerkétszer, háromszor merült fel “bankos” téma a legutóbbi időben a digitális pénzek kapcsán. A nemzetközi igazságról azonban nem nyilatkozik ezen mondás és úgy tűnik, hogy az még 3-nál is több lehet, hiszen több posztunkban is arról számoltunk be, hogy bíztatóak a szabályozási tendenciák nemzetközi szinten is.

Most éppen a Kínai Nép(i)bank/Jegybank (The People’s Bank of China, PBOC) képviselője nyilatkozott meg a Bitconról és az egyéb digitális devizákról, valamint a blokklánc technológiáról.

Sheng Songcheng elmondta, hogy a PBOC nem tekinti pénznek a digitális devizákat, mert szerintük nincsen önmagukban való értékük és eléggé volatilisek, ez pedig megakadályozza azt, hogy pénzként lehessen őket kezelni.

Pénzügyi eszközként, vagy virtuális pénzként kell őket kezelni, mert ugyan kiváló közvetítők a különböző áru/pénz és egyéb piacok és tőzsdék világában, de értékük csak a beléjük vetett bizalmon alapul. Felhívta arra is a figyelmet, amire a digitalcash.hu csapata is korábban, azaz, hogy nem árt vigyázni a befektetőknek a különböző ICO kibocsátások kapcsán.

„Csak az idő és a piac dinamikája fogja tudni megmondani, hogy mennyire lesznek népszerűek a jövőben a különböző ICO-k és maga a blokklánc technológia is. Egy mérsékelt szabályozást elbír a terület, de fokozottan figyelni kell arra, hogy ezzel (ti: szabályozás) ne fojtsuk le a fejlődés ütemét e téren. „

Kína tehát tovább folytatja a kettős játékát a digitális devizák területén. Egyfelől ugye ott van a legtöbb (jelentős) bányász és pool, rossz nyelvek szerint maguk a bányafarmok ingyenes árammal vannak (államilag) támogatva, valamint a korábbi tiltásokat is elég hamar feloldották a hatóságok a Bitcoin és egyéb digitális devizák kapcsán. Emellett a kínai elit is szakmányban viheti ki a pénzét az országból akár a Bitcoin, akár egyéb digitális devizák formájában.

Ezzel szemben pedig ott van a Kínai Kommunista Párt atyáskodó hozzáállása, ahol adott esetben szívesen látnának egy – blokkláncon alapuló – nemzeti digitális devizát, még ha ezt egyesek akár unalmasnak vagy ellentmondásosnak is látják.

Egyébként érdekesen csengenek össze a PBOC képviselőjének a szavai Bobby Lee – a 3 nagy kínai Bitcoin tőzsde az Okcoin, Huobi, és a BTCC közül – a BTCC vezetőjének szavaival:

„Azt gondolom, hogy valamiféle szabályozás biztosan kell az új befektetési eszközök (ti: digitális devizák) kapcsán különben előbb-utóbb ámok futást fogunk látni  a társadalom részéről. Azt hiszem némi időt kell adnunk a Kormányzatoknak, hogy átgondolják a szabályozás mikénjét, az elveket, amik mentén majd egy normális – a gazdasági növekedést segítő – szabályozást le lehet fektetni. Ez egy új terület, egy új kihívás a jegybankok részére, de az biztos, hogy nem lehet a szőnyeg alá söpörni a témát. A jegybankoknak igenis foglalkozniuk kell vele”

Mi a magunk részéről teljes mellszélességgel támogatjuk a szabályozást, ezért kerestük meg korábban az illetékes szabályozó hatóságokat Magyarországon. Sőt! Ennél tovább menve, szívesen felajánljuk az egyik szerkesztőnk Carlo (dr. Varsányi Károly, az öreg “Bitcoin jogász”:) tudását és ismereteit a szabályozási folyamatban való közreműködés kapcsán, hiszen ő már régóta foglalkozik aktívan a témával (ti: digitális devizák) és a tágabb jogi összefüggésekkel (pl: adatvédelem, pénzügyi jogi és polgári jogi fogalmak újradefiniálása és kiegészítése, stb.) is képben van.

Minket is büszkeséggel töltene el, ha az egyik szerkesztőnk részt tudna venni azokban a munkafolyamatokban, amik a digitális devizák és a blokklánc technológia jogi szabályozását célozzák. ( Egyébként is szívesen állunk rendelkezésre a kérdések kapcsán testületileg is mindenkinek a drvarsanyi@digitalcash pont hu-os címünkön.)

A mai posztban is megerősítést nyert tehát, hogy a jegybankok és egyéb szabályozók világszinten felismerték a szabályozásban rejlő lehetőségeket/veszélyeket és próbálnak is lépést tartani a változásokkal.

Kíváncsian várjuk, hogy ez Magyarországon hogyan és miként fog megvalósulni.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
4 hozzászólás
  • Kis Balázs Válasz

    Van olyan cikk, amit nem Carlo írt?

    Talán Mo. azért is ilyen passzív ezen a téren, mert nincs rá oka, hogy tegyen valamit. Teljesen el van hanyagolva a téma, minden szinten (média, politika, kereskedelem, magánemberek, stb.)

    Egy Satoshi szobor, vagy egy kriptokereskedelem általi kiskapu nagymértékű kihasználása talán felnyitná egyes kulcsfigurák szemét. Addig is marad a reménykedés, meg az egyszemélyes (egy fb csoportos) háború.

    Ja igen, a szobrot nem én találtam ki, de sok mindent meg fogok tenni érte – legalábbis a számítógép mögül…

    2017-07-14 at 18:01
    • Carlo, Digicash, Jofkov Válasz

      Igen van. 70-80%-át valóban ő írja a cikkeknek, de ez így is volt megbeszélve az elejétől, mert jeleztük neki, hogy mi inkább csendestársak lennénk a Családunk és egyéb elfoglaltságaink miatt. Ő pedig azt kérte, h akkor hadd kereshessen maga mellé szerkesztőket, mert azért ő is emberből van, neki is van Családja.

      Egyébként, amíg a kamatok világszerte ilyen alacsonyan maradnak, addig lesz érdeklődés a digitális devizák iránt. Ha meg emelkednek, akkor megint jön a válság, akkor meg pláne lesz érdeklődés feléjük. Ez a tartós jelenlét pedig előbb-utóbb ki fog kényszeríteni jó pár dolgot a szabályozóktól.

      Most kaptuk meg a NAV válaszát a korábbi kérdéseink kapcsán és nemsokára fel is dolgozzuk majd, szóval van még remény Mo.-n is 😀

      2017-07-15 at 12:19
  • Az MNB és a Bitcoin: kilóg a lóláb I. – Digitalcash.hu Válasz

    […] jogi szemmel nézve – elég nyugtalanító a különböző nemzetközi szinten már megindult szabályozásokkal ( vagy Uram bocsá’ az IMF […]

    2017-07-30 at 15:58
  • 9 előrejelzés a blokklánc technológiáról. – Digitalcash.hu Válasz

    […] Előrejelzés: ez az, amiért a poszt eleje született, mert itt bizony azt jósolják, hogy a különböző országok  igenis megpróbálják majd szabályozni az új technológiát. Ez lehet áldás egyeseknek, míg […]

    2017-08-05 at 15:54

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu