Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinKi kontrollálja a pénzed? II.rész.
15
jún

Ki kontrollálja a pénzed? II.rész.

Volt már szó arról, hogy nem árt, ha tudod, hogy kinek a kezébe helyezed a kontrollt a pénzed kapcsán.

A legjobb az, hogy, ha a Te kezedben van és nem bízod ezt se az államra, sem pedig alulmotivált pénzügyi tanácsadókra.

Aztán persze van olyan, hogy ezt nehéz kivitelezni, mert a másik fél pl: az állam, igenis bele akar avatkozni a pénzed kezelésébe. Akkor nem igazán tudsz mit tenni a legjobb szándékkal sem.

Aztán olyan is van, hogy annyira az államtól függ a pénzed és annak értéke, hogy Te azt nem is gondolnád. Igen, jól sejted: Kínáról lesz szó a mai posztban.

Egész pontosan Kínáról és a Bitcoinról. Nézzük a tényeket.

Cca. 70%-a  a Bitcoin kereskedésnek Kínában folyik, köszönhetően annak, hogy a kínai tőzsdék nem vagy alig sarcolják meg díjakkal a kereskedni vágyókat. Ez azért nagy előny, ha Bitcoinnal akarsz kereskedni. Van aki akár 1 millió yüant is megkeres a Bitcoin kereskedéssel havonta. 

kínaiak hagyományosan szeretik a szerencsejátékokat. Az országban meg már majdnem minden szegmensben ott vannak a helyi szerencsejátékosok…izé befektetők. S bár  walletek száma is szépen növekszik, de a kínaiak szeretik a tőzsdén tartani a coinjaikat, éppen a  fentebb leírt ok miatt. Ez persze azzal jár, hogyha a legnagyobb kínai tőzsdékkel (BTC China, Huobi, OKcoin) valami gond van, felröppen a BTC kereskedelem korlátozásának ötlete vagy a tőzsde bezárása: az ár csökken, aztán esik.

/Ezt az összefüggést (ti: Kínának nagy szerepe van a Bitcoin árának alakulásában) egyébként a mi nagy eszű elnökünk is felismerte/

Vannak akik éppen ezért már régóta kongatják a harangot a kínai ingatlan és részvénypiaci árak miatt. Merthogy túlvett/túlértékelt. Ugyanakkor Kína olyan hatalmas ország, hogy ugyanezek az arcok nem rémüldöznek a Bitcoin miatt, mert úgy gondolják, hogy az még nincsen “túlvéve”.

Azt tudjuk, hogy a yüan az elmúlt években kemény leértékelődésen esett át, valamint az is ismert, hogy bár Kínában (hivatalosan) nincs korrupció,de mégis van (sőt! miazhogy? nagyon is! ), így el tudjuk képzelni azt is, hogy a korrupcióból busásan meggazdagodott kínai elit egyesülve a szerencsét üldöző kínai tömegekkel szép kis csapatot alkothatnak.

Teljesen mindegy, hogy éppen a gyors meggazdagodás vágyától vagy az országból való vagyonkimentés érzületétől hajtva veszik a Bitcoint, ha veszik.

Tovább “súlyosbítja” a helyzetet, hogy maga a kínai állam is támogatja közvetlen és közvetett formában a Bitcoint.

A kínai kommunista párt nagy befolyással tud(na) lenni a Bitcoin árára, akár tiltja, akár tűri vagy engedi azt, hiszen alapvetően tönkre is tudja vágni a piacot, ha nagyon akarja. Mégsem teszi. A  Kínai Nemzeti Bank (People Bank of China) is lehetne ellenséges a Bitcoinnal szemben. De nem az.

Sőt! Állítólag léteznek titkos bányák (bár én még egyben sem voltam), amiket az állam támogat kedvezményes (ingyen?) árammal. Ez azért nem rossz, ha azt tekintjük, hogy magának a globális Bitcoin bányászatnak is az 50%-a Kínában történik.

A kínai vezetés, úgy van a dologgal, hogy 4 fő szcenárió biztosan létezik a Bitcoin kapcsán:

1. A Bitcoin, mint globális fizetési eszköz terjed el.

2. A Bitcoin, mint fejlett pénztranszfer rendszer terjed el, ami felváltja a mostani klíring rendszert.

3. Bitcoin, mint fizetési rendszer terjed el, kvázi pénzhelyettesítő fizetési eszközként.

4. Bitcoin, mint nem pénzügyi eszköz, hanem mint blokklánc technológia terjed el (hiszen decentralizált, autonóm,stb.) az okos szerződésekkel együtt.

Kínának mindegyik irány jó. 

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu