Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökBiden ransomware félelmei.
03
jún

Biden ransomware félelmei.

Vannak témák, amiről már régóta szeretnék írni, de sajnos idő hiányában eddig még nem volt rá alkalmam.

Ilyen a SolarWinds (kiber)támadás és a Colonial Pipeline esete az U.S.A.-ban. Remélem egyszer majd ezekre is sor kerülhet, de addig is nézzük, a mai napra rendelt kriptós hírünket, amiben mégiscsak van utalás ez utóbbira (ti: Colonial Pipeline).

Joe Biden amerikai elnök – a hírek szerint – azt akarja, hogy a ransomware-támadások kapcsán adandó kormányzati válasz elsődlegesen a kriptovaluta használatára összpontosítson – nyilatkozta kedden a kormányzati szóvivő.

Ennek egyik – nem kizárólagos oka – az utóbbi időben elszaporodott ransomware-es (és egyéb kibertámadás, lásd még: Solarwinds) esetek.

A JBS nevú húsfeldolgozó most vasárnap megerősítette, hogy ransomware-es támadást (én nem nevezném incidensnek, mint az eredeti angol cikkben nevezik) szenvedett el, és egy “bűnszervezet” követelésével néz(ett) szembe “- mondta Karine Jean-Pierre sajtótitkár-helyettes az újságíróknak.

Erre és a korábbiakra válaszul a Fehér Ház jobban ki akarja értékelni a ransomware támadásokat, és nyomon akarja követni a zsarolók által követelt kripto pénz (ki)fizetéseket.

“Biden elnök gyors stratégiai felülvizsgálatot indított a ransomware megnövekedett fenyegetésének kezelése érdekében, amely felülvizsgálat négy javaslatot tartalmazott, ide értve a kriptovaluta-elemzés kiterjesztését a bűncselekmények felderítésére és üldözésére” – mondta.

Egy másik ás vizsgálati vonal közé tartozik a ransomware terjesztésének értékelése és más nemzetekkel való együttműködés annak érdekében, hogy „a váltságdíj követelőket” felelősségre vonják (ide értve a ransomware-t támogató nemzetekkel kapcsolatos válaszlépéseket is)” – mondta.

A Ransomware támadások akkor fordulnak elő, amikor a rosszindulatú szereplők olyan szoftvert telepítenek az áldozat számítógépére vagy hálózatára, amely lényegében minden fájlt és adatot zárol. A támadók felajánlhatják, hogy az áldozatnak dekódoló kulcsot küldenek, ha váltságdíjat fizet(nek).

Ezt a váltságdíjat gyakran bitcoinban vagy egyéb kriptopénzben kérik és az ilyen támadások az elmúlt hónapokban egyre jövedelmezőbbek lettek – áll a Chainalysis jelentésében.

A legutóbbi, nagy jelentőségű ransomware-támadások közé tartozik a Colonial Pipeline üzemanyag-szállító cég, az ír egészségügyi szolgáltató és a CNA Financial nevű biztosító egyes részeinek működésképtelenné tétele.

Ezek- az árukat vagy szolgáltatásokat nyújtó cégek elleni – támadások az emberek ezreinek vagy millióinak életét nehezíthetik vagy lehetetleníthetik el.

Példának okáért a Colonial Pipeline üzemanyag-szállító cég leáll(ít)ása üzemanyaghiánnyal fenyegetett az Egyesült Államok keleti partvidékén.

A keddi tájékoztatón Jean-Pierre elmondta, hogy a ransomware elleni küzdelem ma “prioritás” a Biden-kormány számára.

„Ez Biden elnök végrehajtási rendeletére épül, amelyet most hajtanak végre. A rendelet öt kiemelt fontosságú kiberbiztonsági kezdeményezést vázol fel, amelyek megvalósítása csökkenti a kibertámadások, köztük a ransomware kockázatát is ”- nyilatkozta a szóvivő.

Forrás: itt.


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu