Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinÚton az átlátható, blokklánc alapú államháztartás felé.
14
máj

Úton az átlátható, blokklánc alapú államháztartás felé.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Nem leszólva a hazai DÁP-ot (digitális állampolgárság program, amely által digitális okmányokat (pl: erkölcsi bizonyítvány) lehet átvenni és ilyen ügyintézést tud majd megvalósítani a programban résztvevő állampolgár), nekem mindig fájóan hiányzik a “digitalizáció” másik lába, jelesül a digitális gazdasági vonal, azaz, hogy lássuk, tudjuk, hogy mire is mennek el az adóforintok (és nem a közpénz, mert közpénz nincs, adóforintok vannak csak, az Államnak nincs pénze önmagától, csak az adófizető állampolgárai által), illetve, hogy az ország digitális eszközökkel is rendelkezzen.

Persze értem én, hogy az elvi sík (áttekinthetőbbé tétel) sem mindenkinek tetszik, (mert minek látnia az adófizetőnek, hogy hova is megy el az Államnak befizetett adóforintja, hiszen az már “politika”, avagy minden szentnek maga felé hajlik a keze) és a gyakorlati sík (megvalósítás) sem feltétlen egyszerű, de mégis jobban esik az adózó lelkének, ha látja azt, hogy mire is használják fel az adóforintjait.

Vannak erre már példák (pl: Ausztrália), ahol az adófizető állampolgár megkapja lebontásban a kormányzati szervtől, hogy hova is fordították a befizetett adóját.

Nyilván nem vagyok naiv, mert ott is (ti: Ausztrália) is megtörténik az, hogy a politikusok felé lejt a pálya (mert az osztók szeretnek maguknak is osztani ugye, “1 lap ide, még 1 lap ide, most 1 lap a többieknek is” alapon), de legalább egyszerűbb és nyomon követhetőbb a költés.

El Salvador nemrégiben elindított egy weboldalt, ahol mindenki valós időben tekintheti meg az ország Bitcoin tartalékát, amely jelenleg cca. 5750 BTC , és aminek a jelenlegi értéke körülbelül 490,480 millió dollár, a 32ixEdVJWo3kmvJGMTZq5jAQVZZeuwnqzo címen tárolva. Az oldalon látható mempool is, ami külön jó dolog.

Ez az átláthatóság hatalmas előrelépés, kihasználja a Bitcoin nyílt, decentralizált technológiáját a nyilvánosság tájékoztatására, ami üdvözlendő dolog szerintem.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden szentek maga felé hajlik a keze, avagy…

… és akkor még nem beszéltünk arról, hogy vannak, akik pedig egészen másképp gondolják még magát az adózást is, valahogy ilyen formán:

“Nem létezhet olyan, hogy „méltányosság az adózásban”. Az adózás nem más, mint szervezett lopás, ezért a „tisztességes adó” fogalma éppoly abszurd, mint a „tisztességes lopás”. – Murray Rothbard

Szóval ilyen megközelítésből az átláthatóságért küzdő hangok nem is szeretnének talán túl sokat.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu