Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
29
máj

BIP 148.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    4 hozzászólás
  • Kategória

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? A poszt alatt megtalálod a tárcáink címét. Előre is köszi!

Most, hogy elfogadták a Segwit-et a Bitcoin kapcsán is, felmerült a kérdés, hogy hogyan kéne erre a bányászokat is rávenni, vagyis, hogy támogassák, vagy ha nem is támogatják, de végrehajtsák a Segwit implementációt?

Egy digitális fizetőeszköz közösségen belül van szavazati joga a bányászoknak is egy protokoll (vagyis egy blokkláncot érintő változtatás) végrehajtása/módosítása kapcsán, na, de van a közösségnek is, a felhasználóknak. A régi BIP9-es protokoll rendszert pedig  nagyon kisajátították a bányászok egyes hangok szerint. Legalábbis, sokan úgy érezték, hogy túlzottan irányítani akarnak a bányászok bizonyos, az egész közösséget érintő (pl: Segwit) kérdések kapcsán, sokszor a díjjazásukat (ami a felhasználók által fizetett díjjakból folyik be) előtérbe helyezve. Éppen ezért jött egy új kezdeményezés ( a misztikus nevű Shaolinfry-tól), ami a BIP 148 és BIP 149 névre hallgat.

A BIP 148 (Bitcoin Improvement Proposal 148) egy ún. (User Activated Soft Fork=UASF) vagyis egy a felhasználók kezébe szavazati jogot telepítő eszköz, már, ami a Bitcoin közösséget illető kérdéseket illeti. Ilyen pl. a fenti Segwit implementáció is. Tehát a bányászoknak jelezni kell, ha készen állanak Segwit elfogadására és végrehajtására. Akkor is, ha ez adott esetben nem egyezik az akaratukkal/érdekükkel.

Egy soft fork ugye egy új szabályrendszer kapcsán az új szabályrendszert bemutató/kezdeményező közösség  próbálja rávenni a nagyobb közösség tagjait az új rendszer elismerésére és használatára. Azok, akik ezt nem fogadják el (ti: az új szabályokat) a régi lánc tagjai maradnak, tehát azé a láncé, ami még a régi szabályok szerint működik.

A hard fork lenne egy teljesen másik lánc kialakítása, de ez most nem fog megtörténni reményeink szerint.

Mivel jelen esetben a “hash power gazda” bányászok nem nagyon kezdtek el visszajelezni a Segwit ügyben, ezért elő kellett állnia Shaolinfrynak és a BIP148-nak és megpróbálni “befolyásolni” őket.

(Annak, hogy a bányászok miért nem működnek együtt a nagyobb közösséggel, az anyagiakon túl politikai és anonimitás beli okai is vannak, tekintettel arra, hogy a “bányák” nagy része Kínában van,)

A  UASF (nevezzük most felhasználók által kontrollált soft forknak) lényege , hogy a soft forkot a közösség tagjai elfogadják és használják egy bizonyos időpillanattól fogva. Ha a soft forkot elfogadók aránya az egész Bitcoin közösségen (váltók, tőzsdék, felhasználók, bányászok) nagyobb többségbe kerül, úgy innentől a blokklánc rendszer az új szabályok (pl: Segwit) szerint működik, míg azok, akik ellenezték, azok vagy elfogadják a többségi akaratot vagy értéktelen blokkokat (amik nem felelnek meg a bevezetett újításoknak) bányásznak majd, ami financiálisan nem lesz kifizetődő.

Egyébként volt már hasonló a történelemben és még az sem biztos, hogy a régi blokkok értéküket vesztik, lásd még: ETH-ETC. Az viszont elgondolkodtató, hogy mennyi ideig tartott megizmosodni az ETC-nek árfolyamát tekintve…

2017. augusztus 1-től minden bányász el lesz utasítva, aki nem támogatja a BIP 148-at (Segwit). Ez tehát a dátum, amikorra készen kell állniuk, minimum a Segwit végrehajtására, ha nem is a támogatására.

Ennek a kérdésnek még számos vetülete van, mert mi van akkor, ha nem fogadják el a BIP 148-at, vagy nem akkora számban, vagy ketté válik a lánc, esetleg a bányászok megtámadják a mostani láncot?

Nos, nincs nálunk a kristálygömb, de reméljük minden jól fog menni. Egyébként is augusztusig még van idő. No para(cetamol:-)

A BIP 149 leírásába most nem megyek bele, mert a célom nem a rémisztgetés, meg amúgy is Segwit pártiak vagyunk és a BIP 149 csak 2018-ban valósulna meg, azt meg nem szeretnénk.

Ha bővebben érdekel a téma, akkor olvasd el a BIP148/UASF oldalán és aztán írjál nekünk bátran, hogy Te mit gondolsz a kérdésről.

Mi hiszünk a kompromisszumban és reméljük a bányászok is belátóak lesznek.

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? Alább találod meg a tárcáink címét. Előre is köszi!

BTC: 18Z2LGDFKFJrPrFkm4oXi3kCggGEAYXYaT

LTC: LVddRoA3XE6vYUoM4ZTDq8rCz4xF4Fczje

DASH: XsxNHGP635dnnf1Watk2JP7zPZcMuckDz5

ETH: 0x718c385e93c1de153dc0ecb953035d007fd0e6a6

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

    dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
    Ajánlott bejegyzések
    SZÓLJ HOZZÁ
    4 hozzászólás

    Leave A Comment

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Digitalcash.hu