Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokkláncEthereum + AI = Skynet?
12
jún

Ethereum + AI = Skynet?

Mielőtt kifejtenénk a fenti kérdést, azelőtt hadd osszunk meg Veletek 2 örvendetes hírt.

A szívünknek oly kedves Litecoin “kitalálója” Charlie Lee elhagyta a Coinbase-t. Hogy ebben mi a jó hír? Hát csak az, hogy azért hagyta el, hogy minden erejével a Litecoin fejlesztésén dolgozzon, hogy minden maradéktalanul megvalósuljon a 2017-es Roadmap-ből. Fókuszálni akar az öreg Charlie és ennek a fókuszálásnak meg is lesz az eredménye, believe me.

A másik jó hír, az pedig az ethereum alapú decentralizált tőzsde ötlete Josep Poon-tól, aki a Litecoin fejlesztésekből lehet ismerős. Nagyon ígéretes dolog, meg látjuk majd mi lesz belőle.

Ethereum

Ennyi kitérő után ugorjunk rá az Ethereumra, ami mostanában szédületes növekedést produkál. A növekedés mögött az alábbi okok állhatnak:

1. Kína ETH kereslete (2/3-a a tőzsdéknek már kereskedik vele)

2. Dél-Korea

3. Putyin “beszélgetése” Vitalikkal

4. EEA bejelentésekről szóló pletykák

5. Ark, Bancor, EOS

Persze ez csak a felszín, mert vélhetően ami a dolgok lényegi részét illeti: nem kis szerepe van a Bitcoin féle UASF (Bip 148)-nak és annak, hogy ennek hatására talán kezdhetik egy kicsit kiáramoltatni az emberek a pénzüket a Bitcoinból.

Na, de mi is az Ethereum?

Az Ethereum az ún. programozható blokklánc. Értjük ezt akként, hogy lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy maguk alkossák meg a saját decentralizált applikációját (dapp-jaikat).

Megcsinálhatod az új Facebook-ot vagy bármilyen más social network platformot, vagy az új Wikipediat, mert a rendszer Turing teljes.  Ha a blokklánc technológiára épült Ethereumot egyfajta decentralizált össz-alkalmazásnak fogjuk fel, akkor az Ethereum platformon belül a felhasználóknak nem kell csak és kizárólag a digitális devizákban gondolkodnia, “építhetnek” mást is. Tehát nem csak pénzügyi elszámolásokban gondolkodhat az alkalmazások kapcsán, hanem bármi másban is (nyilvántartások, igazolások, stb.)

A rendszer felépítéséről

Van, aki szerint a blokklánc a TCP protokoll és az Ethereum a  HTTP protokoll, ami applikációs réteggel fedi be a TCP-t.

Ráadásul emelett egyfajta “részvényes” is lehetsz ebben a rendszerben az “okos szerződések” és a DAO által, hiszen ott, ahol a rendszer nincs teljesen szabályozva az automatizmusokkal, vagyis az emberi döntéseket igénylő kérdésekben, ott az “okos szerződés” szabályai szerint lebonyolított szavazással hozhatnak határozatot a tagok vagy “részvényesek.”

Az Ethereumnál a homokozó a Ethereum Virtual Machine (“EVM”), itt lehet “játszani” és ez elkülönül magától a hálózattól. Ez az, amiért világ számítógépnek is szokás nevezni, mert minden egyes node futtatja és végrehajtja az EVM-et, hogy fenntartsák a konszenzust a rendszeren belül.

Szokás ugyan a Golem-et is világszámítógépnek nevezni, mi most mégis megmaradunk az Ethereum rendszerénél a szó használatát illetően, bár  a Golem hálózata is használja a ETH-t (ETH egyébként azért kell mind a 2 rendszerben, mert az ETH hajtja végre a kódokat, tehát azzal hajtódnak végre az okos szerződések is).

Az ún. account-ok (számlák vagy jegyzékek) fontos szerepet töltenek be az Ethereum világában. 2 típusuk van:

1. Külsőleg kontrollált accountok, melyek a magán kulcscsal kontrollálhatóak

2. Szerződés accountok, amik az ún. szerződéses kulcscsal kontrollálhatóak, amihez viszont lehet a magán kulcsod is, tehát a szerződéses rendszer magában is jól üzemel, amélkül, hogy Neked kulcsod lenne hozzá.

Akit jobban érdekelne a szerződéses acc.-ok világa, itt megnézhet egy videót arról, hogy miről van szó dióhéjjban.

Az Ethereum, mint digitális deviza  piaci kapitalizációban ott van a BTC nyomában, nemsokára talán el is hagyja, amilyen ütemben halad.

Mit tartogathat a jövő?

Ha viszont a dinamikus fejlődése miatt valóban a jövő rendszere lesz az Ethereum rendszer (az Ethereum 2017-es Roadmapjáról itt olvashattok) , akkor talán jogosak lehetnek azok a hangok, amik szerint az Ethereummal jön el a Skynet korszaka, mert, ha a rendszert “összeeresztik” az AI-al , akkor aztán megnézhetjük magunkat. Bár Vitalik Buterin írásait olvasva, ő máris az AI-t szeretné bevezetni:D

Abban a korban, amikor az otthonaink beszélnek hozzánk, miközben 3D-s nyomtatókról nyomtatunk és a big data segítségével dolgozzák fel az  adatokat (rólunk is), vagyis amikor a tudat digitális kolonizációja folyik, igenis veszélyesnek tűnhet egyeseknek a Mesterséges intelligencia + Ethereum kombinációja.

Aztán ez is nézőpont kérdése ugye.

Támogatás

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

 

Címkék:

    dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
    Ajánlott bejegyzések
    SZÓLJ HOZZÁ
    12 hozzászólás

    Leave A Comment

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Digitalcash.hu