Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinA BTC-e eset margójára…
29
júl

A BTC-e eset margójára…

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    1 Komment
  • Kategória

Nem is olyan régen beszélgettem a Crypto Trader Hungary csoport pár tagjával és előkerült jó pár olyan kérdés (adózás, adó optimalizálás és a digitális devizák szabályozásának kérdése, amire az élet megadta a csattanós választ.

Nagy meglepetést nem okozok, ha azt mondom, hogy jogászként, a digitális devizák kapcsán, az adózást firtató kérdésekre, határozott NEM-et mondtam az adóelkerülésre, azzal, hogy az adóbevallást kikényszeríteni nem lehet senki által, csak szankcionálni annak elmaradását.

Ingatlanforgalmi szakjogászként azt szoktam mondani, hogy kicsi az esélye annak, hogy valakit a be nem vallott ingatlan kiadásból származó jövedelmével „megfogjanak”, de ha „megfogja” a NAV, akkor meg is fogják forgatni és a végén az illegálisan megszerzett bevétele felett fog befizetni a költségvetésbe. Ne tévesszen meg senkit, hogy jelenleg nincsenek vagyonosodási vizsgálatok és az sem, hogy az adócsalás költségvetési csalássá alakult. Az előbbi (vagy bármi hasonló) bármikor visszahozható, az utóbbinál meg bővültek a tényállási elemek és szigorúbbak is lettek. A fentiek szerint mérlegeljen mindenki a digitális devizákból származó jövedelme kapcsán. A döntés a Tiéd kedves Olvasó és vele – természetesen – a felelősség is.

Ugyanezt az analógiát tudom hozni a terület (ti: digitális devizák és a blokklánc technológia) szabályozása kapcsán. Itt van példának okáért a BTC-e.com esete, ami a héten „bukott ki”. Ez egy kisebb, de arányaiban népszerű, Bulgáriában „üzemelő” kripto tőzsde (valamikor én is tartottam rajta pénzt).

Rosszul írtam: Ez egy kisebb, de arányaiban népszerű kripto tőzsde VOLT.

A héten ugyanis „lekapcsolták” az üzemeltetőjét, az orosz származású Alexander Vinnik-et. Meg is lett vádolva az Egyesült Államokban, rögtön nem egy, hanem több bűncselekménnyel is (adócsalás, pénzmosás, lopás, egyéb információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás (alias hackerkedés). Csupa olyan dologgal, amit az Államokban különösen szigorúan vesznek. Ráadásul külön kiemelték, hogy mivel a BTC-e az ügyfelek azonosítását – szándékosan – igen lazán kezelte, ezért a különböző  szervezett bűnözői csoportoknak (pl: terrorizmus) is segíthetett a pénzügyi céljaik megvalósításában.

Szóval készül már Mr. Vinniknek a vizes lepedő. Úgy tűnik, hogy abból is a méretesebb fajta.

Továbbá az is nagyon valószínű, hogy Vinnik és köre állt a Mt.Gox japán bitcoin tőzsde 2013-as „kirablása” mögött is, amikor is 630.000 BTC került eltulajdonításra. Ez ügyben még azért nincs kimondva a végső verdikt, nem világos, hogy milyen „belső” segítséggel sikerült ezt megcsinálniuk.

Ami nekünk felhasználóknak érdekes lehet, az 2 dolog.

1.            A BTC-e.com közel 66.000 BTC-t tárolt, de volt ott ETH, DASH, Litecoin  is bőven, hogy csak a nagyobb értékűeket említsem, mert a nagy pénz nyilván nem a Novacoinban, meg a PPC-ben, az NMC-ben volt. Igen, csak volt, mert az oldal gyakorlatilag elérhetetlen.

Ha meg az oldal elérhetetlen, akkor a pénz is elérhetetlen, ami “rajta” volt.

Elnézve a BTC-e trollboxát, figyelve az ott zajló beszélgetéseket, bizony tartottak ott szép pénzeket emberek és nem csak az oroszok!

A day-tradinget 2 forinttal nem érdemes elkezdeni azt mondják. Márpedig az oldalon komoly day trading is folyt. Na, most nem szívesen lenne senki ezeknek a tradereknek a helyében, pláne akkor nem, ha esetleg mások pénzét (szervezett bűnözői csoportok) kezelték. Hirtelen Rory Breaker és a füvész-kertészek ugranak be a „Blöff” című filmből. Biztosak lehettek benne, hogy pár telefon egy-két találkozó kapcsán már elindult az ügyben.

Hogy mi ebből a tanulság? Csak annyi, amit már korábban is elmondtunk, leírtunk, hogy ne tarts komolyabb pénzt semelyik tőzsdén, semelyik váltón. Ez a terület (tőzsdék és váltók) jelenleg SZABÁLYOZATLANOK. Nem véletlen, hogy távol tartják magukat egyelőre tőlük az intézményi befektetők. Egy ilyen fiaskó után, nem csak Tomi, de az amerikai nyugdíjasok is szomorúak lennének.

2.            A másik tanulság pedig az, amit szintén megírtunk már korábban.

Ha és amennyiben védelmet szeretnél a befektetéseid után az Államtól, akkor engedned kell, hogy bizonyos dolgokat ő is kérjen tőled. Regisztráció, adóbevallás, etc. Tudod: mint a Keresztapában. Egyszer majd kérnek valamit. Persze ez nem kötelező, ha Te azt mondod, hogy vagy annyira érett, hogy tisztában vagy a kockázatokkal és ha bukod a pénzedet, akkor sem állsz neki sírni, hogy mentsenek ki. Na, de a kérdés az, hogy vagy-e annyira érett? Nem kívánunk megbántani senkit, de a Questor ügy kapcsán „naponta” látjuk a tüntető embereket a Kúria előtt. Ezek ugyanazok az emberek, akiknek egy pillanatra sem tűnt fel az, hogy hogyan adhat a Questor a piaci „áron” felüli kamatokat? Kun mediátor Marcsi mitől olyan okos, hogy simán veri a professzionális alapkezelőket is? Hogyan lehetséges ez? Nagy megfejtések sajnos nincsenek az életben. Valami olyan dolgot kell tenni a kiemelkedő hozamért, ami vagy nagyon innovatív/kreatív/nagy igény van rá, vagy nagyon illegális. Van egy mondás, amit anno még Jókai „Az arany ember” című könyvében olvastam és kevés kivételtől eltekintve – tapasztalataim alapján – azért elég igaznak látszik az életben is:

„ Akinek pénze van, az azt mind lopta. Akinek sok pénze van, sokat lopott, akinek kevés, keveset lopott; aki nem maga lopta, annak az apja, a nagyapja lopott. Éppen százharminchárom neme van a lopásnak, s azok közül csak huszonhárom olyan, amiért az ember a gályára kerül.”

Itt most természetesen ne a lopás BTK szerinti definíciójából induljunk ki, hiszen egy jól fizető igazgatói állás, ami nem áll arányban az elvégzett munkával is „lopás” ilyen értelemben, csak ott a részvényesek pénzéből lopnak, tehát kevésbé feltűnő. Kiemelkedő hozamokhoz kiemelkedő tudás/innováció/kreativitás vagy illegális tevékenység szükséges (A BTC nyilvánvalóan az első kategóriába tartozik mielőtt még nagyon megijednétek. Ott csak a mértéken lehet vitatkozni, a spirituszon nem).

Azt mondanunk sem kell, hogy a BTC-e.com sehol nem volt beregisztrálva a felügyeleti szerveknél, a KYC és az AML fogalmát hírből sem ismerte, az ügyfelek adatainak védelmét csak messziről ugatta, amellett hogy saját célra is használta azok pénzét. Amellett, hogy őszinte részvétünk minden egyes BTC-e ügyfélnek idézzük ide, hogy – áttételesen – mi vezetett ide. Az állami szabályozás hiánya. Arról meg mit mondtunk korábban?

” Ezek a rendszerek az állam-egyén macska-egér harcában keletkeznek.

A legtöbb ember egy “permanens kamaszkorban” él. Igényli az állam védelmét és apáskodását, de szabad és független is akar lenni, le akarja rázni a szülői rabigát. A digitális fizetőeszközök kifejlődésének és az azt követő reguláért kiáltásnak is ez ad alapot. Láthatatlanná válni az állam előtt (mit vesz vagy ad el valaki, adó elkerülés, állam által hozzáférhetetlen vagyon felhalmozása, az állam által üldözött vagy kifejezetten állam ellenes üzletek támogatása).

Nem csoda, hogy az állam meg akarja regulázni és (totális) kontroll alá vonni ezt a területet (is). Az is természetes, hogy a polgárban, ha ilyen eszközökbe fektet, felmerül a veszteségtől való félelem érzése és rögtön az állam-apácskához szalad védelemért (miközben előtte kilopta a pénzt a zsebéből!)

Ez már csak ilyen, emberi természetből fakadó játék! 

Azt azonban látni kell, hogy amint az állam megtalálja a jogi, technikai lehetőséget a szabályozásra és ellenőrzésre ezen rendszerek elveszítik eredeti funkciójukat, fejlesztői és használói bázisukat (Ez nem azt jelenti, hogy eltűnnek. Sőt! Csak mások más irányban viszik tovább.). Majd újabbak kerülnek kifejlesztésre és minden kezdődik elölről. ”

El lehet tehát mindenkinek döntenie, hogy érettsége függvényében mire szavaz. Biztonság vagy a teljes szabadság? Tekintettel arra, hogy sok embernek csak „nyűg” a szabadsága, ezért a szerzőnek nincsenek kétségei arra vonatkozóan, hogy mi a „helyes” út a társadalom nagy többsége számára. Szabályozzunk!

írta: dr. Varsányi Károly, jogtanácsos

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu