Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinA NAV állásfoglalása a Bitcoinról TAO szempontok alapján.
17
júl

A NAV állásfoglalása a Bitcoinról TAO szempontok alapján.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    14 hozzászólás
  • Kategória

Mai posztunkban következzen az, amit már Ti is és mi is régen várunk:

A NAV állásfoglalása a Bitcoin értékesítéséről a társasági adó szempontjából (ilyenkor tehát nem magánszemélyként, – mert ennek a szabályozását már ismerjük – hanem gazdasági társaságként értékesítjük a digitális devizánkat).

Mielőtt magára az állásfoglalásra rátérnénk, 3 dolgot szeretnénk előrebocsátani.

 1. Köszönetünket szeretnénk kifejezni a NAV Központi Irányítás Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának Észak-budapesti Tájékoztatási Osztálya Ügyintézőjének és Osztályvezetőjének egyaránt. Alapból is úgy gondoljuk, hogy a NAV a maga „fél-katonai” szervezetével:-), messze a legeredményesebb közigazgatási szerv a közigazgatási/szabályozási pályán, amit jelen levél is megerősített. Legjobb tudomásunk szerint igen jó mutatókkal büszkélkedhetnek a NAV-osok az I. és II. fokú helybenhagyó határozatok és a bírósági felülvizsgálatok kapcsán is. Úgy tűnik, hogy az „ügyfélbarát” szlogen is megállja a helyét (legalábbis esetünkben), mert a megkeresett szervek közül a NAV reagált leghamarabb. Kívánunk nekik egy szignifikáns „mozgót”, ha még létezik ez a fogalom:-D

2. Kérjük, hogy akik számára a NAV állásfoglalása segítség volt, az a jelen poszt alatt egy mondattal/pár szóval jelezze azt nekünk komment formájában, ezzel is segítve a jövőbeni munkánkat.

3. Továbbra is várjuk az MNB válaszát (A NAIH-é közben megjött) a témában (digitális devizák) azzal, hogy természetesen a Nemzetgazdasági Minisztériumot is megkerestük gyorsan a kérdéseinkkel. Amennyiben Nektek is lenne kérdésetek úgy szívesen feltesszük azokat, ha eljuttatjátok a digitalisfizetoeszkoz@gmail.com címre.

Itt: (Adó2) találjátok magát a NAV-os állásfoglalást, annyit fűznénk hozzá, hogy reméljük nem lesz túl zavaró a „beépített szerzői jogi védelem” a digitalcash.hu jelzés használata a pdf-en:D

Eredeti kérdéseink voltak:

  1. Mi a NAV állásfoglalása, ha a Bitcoinba fektető személy társasági adóalany?
  2. Milyen adójogi követelményeknek kell megfelelni egy ún. Bitcoin ATM felállítása és üzemeltetése kapcsán?
  3. Közreműködik-e a NAV adójogi (SZJA, TAO, stb.) törvények kidolgozásában a digitális devizák kapcsán, illetve a DAO és decentralizált értékpapírok fogalmának kidolgozása és szabályozása kapcsán?
  4. A DAO kapcsán a kibocsátott tokenek/coinok tekinthetőek-e dematerializált értékpapírnak (okos szerződésekkel együtt nézve)?
  5. Milyen adójogi jogosítványokkal fog rendelkezni felállása utána az Európai Ügyészség?

Jó olvasást, hasznos ismeretszerzést!

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

 

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
14 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu