Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokkláncCenzúra mentesség=Mindent meg lehet tenni, amit akarsz?
  • bitcoin gold
30
szept

Cenzúra mentesség=Mindent meg lehet tenni, amit akarsz?

A tegnapi posztunk témája kapcsán jelent meg egy érdekes interview a Bitcoin Gold (BTG) egyik fejlesztőjével H4x3-al.

Úgy tűnik, hogy Robert Kuhne, (NO2X) a Bitcoin Gold team vezetője.

Kis aggodalomra adhat okot, hogy nincs még tesztnet a csapat kreálmánya mögött, ezért a bányászok nem tudják tesztelni azt. Emelett ún. Emergency Difficulty Adjustment (EDA)-val sem rendelkeznek.

Azon túl, hogy a BTG egy Segwit2x ellenes csapat (NO2x movement) a téma szerintem nagyon jól rávilágít arra, hogy bár a Bitcoin cenzúra mentes, azaz nincsen irányító (fő) hatalom, de azért mégiscsak van annyi hatalom a szoftverfejlesztők kezében, hogy idézem

“Anyone can fork Bitcoin at any time for any reason, and the community will ultimately decide whether that fork has any value.”

Ami szabadfordításban annyit tesz, hogy már miért ne forkolhatná a Bitcoint bármikor, bárki? Majd a (Bitcoin) Közösség eldönti, hogy van-e értéke a forknak vagy sincs.

Ez pedig 2 dolgot is jelent.

  1. Egyfajta libertariánus hozzáállást a téma kapcsán. Virágozzék 100 iskola, 100 virág, ilyesmi.
  2. Ennek leple alatt nagyon jól lehet “támadásokat” intézni a másik oldal ellen, hiszen aki bármit is “centralizálni” vagy szabályozni akar, az csak rossz ember lehet ugye (lásd még: digitalcash.hu /itt most egy smiley lenne, de vmiért nem vette be a WP/ )

Érdekelene az Olvasóink véleménye arról, hogy van-e cenzúra a szoftverfejlesztők kezében vagy ez csak a dolgok velejárója?

Kéretik szigorúan a kérdésre szorítkozni a hozzászólásokban, alább pedig elolvashatjátok az interview szövegét szabad fordításban, azzal, hogy ha valaki mást olvas ki belőle az nyugodtan jelezze, mi is cenzúra mentesek vagyunk:-D

Bitcoin.com (továbbiakban: BC): Miért akarjátok a forkot végrehajtani október 25-én? A meglévő algoritmust Equihash-re cserélnétek ezzel.

H4x3: Igen, ez így van, ez a célunk pontosan. A PoW-ről (proof of work) átálni az Equihash-re. Mi hiszünk Satoshi azon elképzelésében, hogy 1 CPU, 1 szavazat. Most az a helyzet, hogy 1 – kiszámíthatatlan – cég kezében van az egész gyártás (bányász hardware) és az elosztása is ennek a hardware-nek. Ezzel majdnem monopólium közeli állapot áll fent. Ez – hogy finoman mondjam – jelentős biztonsági kockázat az egész bitcoin hálózat számára, nem utolsó sorban teljesen idegen a decentralizált bitcoin hálózat eszméjétől.

A Bitcoin Gold úgy is felfogható, mint ami lehetővé teszi a biztonságosabb Bitcoin “termelődést” és elosztást. Pont ez a megoldás (GPU) a biztosíték arra nézve, hogyha a SHA256 algoritmust alkalmazó gépek hálózatával történne valami. Elvileg a Litecoin is képes erre (mert az is másik algoritmust használ), de mi úgy gondoljuk, hogy a Bitcoin Gold alkalmasabb erre a szerepre, mert az eredeti Bitcoin hálózaton működik, míg a Litecoin felhasználói köre jóval szűkebb, ezáltal pont az univerzális értékállóság és tartalék valuta szerep sérülne, azzal, hogy a Litecoin nincsen elterjedve olyan széles körben, mint a Bitcoin.

BC: Ti ellenzitek a Bitcoin Core (fejlesztői csapat) működését vagy a Segwit2x-et, esetleg a Bitcoin Cash-t és annak protokollját?

H4x3: A Bitcoin Core-ral nincs bajunk. Pont ellenkezőleg. Tudjuk, hogy ők jelentik most a legnagyobb biztonságot az eredeti Bitcoin hálózatra nézve, amellett, hogy a leginnovatívabbak is.Pontosan ezért fogjuk az ő útjukat követni pl. a „on-chain” skálázás, a „layer 2” skálázhatóság, erősebb privacy és a „helyettesíthetőség” kapcsán is. Ha még egyszer megtörténne, hogy a bányászok egy csoportja valamit elhatároz (blokk méret növelése), mi ott leszünk és végrehajtjuk majd az újításokat, ha blokkolni akarnák azt bárhonnan.

Bárki és bármikor forkolhatja a Bitcoint, bármilyen oknál fogva, aztán bízzuk a Bitcoin Közösségre, hogy eldöntse, hogy hordoz-e értéket a fork (és az előálló „új coin”). Sokan gondolják azt, hogy a Bitcoin Cash és a 2x mozgalom is egyfajta támadás a Bitcoin ellen, míg mások fontos és jó „újításnak” élik meg a hálózaton belül. Anélkül, hogy bárki felett is pálcát törnénk, vagy a megmondó szerepében tetszelegnénk, annyit hadd mondjunk el, hogy nagyon is látjuk a rossz (tervezési) döntéseket a meglévő hálózaton és el fogjuk mondani majd, hogy a Bitcoin Gold miben és mennyiben jobb a meglévő coin-nál.

A rossz a meglévő forkokban az az, hogy mind a kettő megmaradt a SHA256 algoritmusnál, ezáltal pontosan a Bitcoin „ellenfelei” lettek. Ráadásul a Bitcoin Cash alkalmazza az ún. „emergency difficulty adjustment”-et is, ami nagy „rezgést” okoz a hashrate kapcsán, kiszámíthatalan blokk hitelesítési idővel, akár 12 óra is eltelhet 2 blokk között. Emellett – ha szabad ezt mondanom – jobban „inflálódik” a coin is, hiszen a feleződés előre került 2018-ra 2020-ról. A Segwit eltörlését sem tartjuk jó ötletnek a részükről, miközben nem adtak rá alternatívát. Sokak szerint a Segwit eltávolítása (a rendszerből) egyszerű (politikai) üzenet volt a Bitcoin Core felé, nem igazán volt technikai oka a dolognak.

Mi a magunk részéről 2 ponton is szeretnénk „megdicsérni” a Bitcoin Casht és „alkotóit”. Egyrészt a „replay protection” miatt, hiszen a Segwit2x ezt elutasította, ezzel fölösleges kockázatnak kitéve a hálózatot, másrészt pedig azért, hogy először valósítottak meg működő és értékes forkot, vagyis alkottak „új” kriptopénzt. Az augusztus 1-jei „kezdésük” óta a BCC a Bitcoin 6-22%-a között mozog értékben, ami nem is rossz érték egy „kezdőtől”.

BC: Szerinted van valós közösségi támogatás a Bitcoin GPU-s bányászata mögött?

Simán.Már most nagyon sok érdeklődés van iránta a kriptopénz közösségen belül, anélkül, hogy bárminemű marketing kampányt folytattunk volna le. 2 héten belül 1600 Twitter követő, 400 új Slack tag az egész világból. Satoshi „1 CPU, 1 szavazat” víziója nagyon is élő dolog, amivel – úgy tűnik – a Közösség nagy része egyetért (fizetett) propaganda kampány nélkül is. Minekutánna az Ethereum platform is váltani fog a PoW-ről a PoS-re (proof-of-stake), elég sokan érdeklődnek a Bitcoin Gold bányászat iránt a bányászok köreiből. Ha pedig azt vesszük, hogy várhatóan milliók fognak belépni a kriptopénz világába éveken belül, akkor nekik egyértelműen jobb választás a GPU-s bányászat a drága és monopolizált ASIC alapú bányászat helyett. A GPU mindenkinek elérhető, szemben az ASIC-cal.

A Bitcoin Gold még csak most van kialakulóban. Nyitottak vagyunk minden visszajelzésre, akár a Közösségtől, akár egyes kiemelkedő szereplőktől. Annyi transzparenciát akarunk a rendszerbe tenni amennyi(t) csak lehetséges, de az emberek magánszféráját (lenyomozhatatlanságát) is tiszteletben kívánjuk tartani.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu