Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinBitcoin: először keresztre feszítik, azután feltámad?
30
dec

Bitcoin: először keresztre feszítik, azután feltámad?

A mai posztunk lesz kereken a 200. a sorban, fogadjátok sok szeretettel. Ennek a kerek számnak az örömére fel is pattintottunk egy üveg portói bort. Egészségetekre!

Ahogy egyre jobban és jobban kezdem megismerni a bitcoin különböző oldalait (fizetési rendszer), értéktároló (store of value), hálózati érték (Network Value to Transactions Ratio, NVT), kriptográfiai úttörő, szervezetszociológiai novum úgy alakul ki bennem egyre jobban az a nézet, hogy a bitcoin csak egy eszköz a világgazdaságban és nem a cél.

A bitcoin farvizén ugyanis sok olyan dolgot lehet megvalósítani, amire első ránézésre talán nem is gondolnánk.

Legyen az a központi bankok által kibocsátott – blokklánc vagy egyéb alapú – digitális deviza, amivel szabályozni lehet a világgazdaságba „beömlő” pénzmennyiséget, vagy csak a kriptográfia azon területe, ami majd „megvéd” minket pl. a kvantumszámítógépektől és ami által végső soron a biztonságosan tárolt adatokért és ID-kért/DI-okért fogunk fizetni az olyan szolgáltatóknak, mint a jövőbeni Google vagy Apple.

Azért is erősödik bennem a gondolat, hogy a bitcoint (fel)használják, majd „eldobják”, helyettesítik, szép öregségi nyugdíjjal nyugdíjba küldik stb., mert szaporodnak a bitcoin „megfeszítéséért” kiáltó hangok.

Az egyik ilyen teória szerint a bitcoin és a többi digitális deviza nagy veszélyt jelent a világgazdaság számára, mert a növekvő piaci kapitalizációjukkal és az ahhoz kapcsolódó lehetséges hatásokkal könnyen be tudják dönteni a világgazdaságot és újra itt a recesszió 2.0. Ilyen értelmezésben a bitcoin a „trigger”, vagyis abból az irányból fogják begyújtani a kancócot, ami majd a robbanáshoz vezet.

A fenti nézetnek az egyik válfaja azon aggódik, hogy a bitcoin és társai végső soron pénz multiplikátorokként működnek és ezáltal ösztönzőleg hatnak az összes eszközárakra és végső soron a világgazdaságra. Az elmélet támogatói szerint ennek eredményeképpen a globális pénzügyi piacok növekvő torzulását eredményezik. A félelem az, hogy a növekvő árfolyamok miatt évente több száz milliárd dollárt bocsáthatnak ki a világgazdaságba és ez potenciálisan katasztrofális következményekkel járhat, megteremtődhet az új globális pénzügyi válság lehetősége.

Bár én nem vagyok közgazdász, de annyit én is tudok, hogy végső soron a bankok is pontosan ugyanezt csinálják kereskedelmi és jegybanki (quantitative easing) szinten is, maximum azt vetheti közbe talán valamely pénzügyi szakember, hogy ott talán (?!) valamivel szabályozottabban, tekintettel arra, hogy a bankok és különféle Kormányok között nagyobb kooperáció látszik, mint a decentralizált digitális devizák és a Kormányok között.

Ráadásul mások véleménye szerint a kriptopénzek bedőlésének semmilyen, azaz semmilyen hatása nem lenne jelenleg (és még sokáig) a világgazdaságra.

A másik nézet viszont azt mondja, hogy a bitcoin lesz a „megmentő” a pénzügyi robbanáskor (talán az arannyal együtt), mert oda fognak „menekülni” a pénzügyi és egyéb piacokon jól megégett befektetők. Ezen elmélet szerint a bitcoin és társai lesznek az ún. „káosz hedge”, amikor eszkalálódnak a dolgok és a pénzügyi apokalipszis lovasai megjelennek a színen.

(Aztán vannak olyanok is szép számmal, akik várják ezt a pénzügyi válsághelyzetet, a recesszió 2.0-át, ők az „Apokalipszis most” mozgalom tagjainak tekinthetőek. Rosszabb napjainkon mi is ide vagyunk sorolhatóak.)

Arról már ne is beszéljünk, hogy miért van lehetősége akár a „káosz hedge”, akár a „pénzügyi fekete lyuk” elképzelések megteremtődésére?

Csak nem azért, mert alapvető piaci mechanizmusok, a piaci árképzés nem működik jelenleg a rendszerben, vagyis nyakunkon a minden eszközosztály infláció?

A emberi mozgatórugók („triggerek”) ugyanis eléggé változatlannak tűnnek, vagyis működik a mohóság, az „in greed we trust”, ami szépen megágyaz a jelenlegi folyamatoknak is, ahogy ez az alábbi ábrán is látható:

Szóval a nagy kérdés, hogy amikor a kapitalizmus diszkrét báját felváltja ugyanannak (ti: kapitalizmus) az instant baja, akkor a bitcoin hogyan fog viselkedni majd? Áldás vagy átok lesz?

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu