Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerHány banki botrány kell még nekünk?
07
jún

Hány banki botrány kell még nekünk?

Az alábbiakban egy jogos kérdéseket felvető Zerohedge cikket közlünk.

A szerzőnek az a véleménye, hogy bár van abban valami, hogy amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek, na, de nem ennyire nyilvánvalóan. Ha ez így van, akkor hasznosítsuk ugyanígy a Mária Terézia féle mondást is és engedjünk egy kis levegőt a kripto vállalkozások számára is.

A “The Australian” nevű ausztrál lap közölt cikket nemrégiben arról, hogy 6 top bankárt vádolnak az ügyfeleik sérelmére elkövetett komoly csalásokkal.

A cikk arról szól, hogy 6 kiemelkedő befektetési bankár Ausztráliában becsapta a  befektetőket.

Mindezt azután 1 nappal, hogy az ausztrál pénzügyi szabályozó, a Commonwealth Bankot 700 millió ausztrál dolláros (kb. 525 millió amerikai dollár) összegű bírsággal sújtotta, a különböző bűnszervezeteknek végzett  pénzmosásáért.

A hét elején az Egyesült Államok kormánya egy közel 1 milliárd dolláros bírságot szabott ki a francia bank, a Société Générale számára, a kamatok manipulálásáért és líbiai kormánytisztviselők megvesztegetéséért

Kis szünetet tartok és elismétlem a nyilvánvalót: a bankok folyamatosan átverik a saját a fogyasztóikat és megsértik a közbizalmat.

Ismételten bebizonyosodott tehát, hogy a bankok hazudnak, csalnak, lopnak, és egyébként mindent megtesznek, azért, hogy több pénzt csináljanak, persze csak a mi költségünkre.

A piacokat manipulálják. Szélsőséges “fogadásokat” eszközölnek ügyfeleik megtakarításával, valamint számviteli trükköket alkalmaznak, hogy pénzügyileg egészségesebbeknek tűnjenek, mint valójában.

Ha ez nem lenne elegendő, akkor a bankoknak van bátorságuk arra is, hogy úgy bánjanak az ügyfelekkel, mintha azok bűnözők lennénk.

Teljesen normális, ártatlan banki tranzakciókat gyanakvással és alaposan vizsgálnak át.

Ha elég kalandvágyónak érezzük magunkat  akkor próbáljunk meg  készpénzben felvenni néhány ezer dollárt a saját pénzünkből, és nézzük meg, hogy mennyire érezzük közben magunkat értékes ügyfélnek vagy inkább bűnözőnek.

Ráadásul – hogy finoman fogalmazzunk – a bankok a mi kárunkra nem követik a jegybanki alapkamat változást sem.

A JP Morgan, Bank of America és Wells Fargo jelenleg 0,01% és 0,04% közötti kamatot kínálnak a náluk elhelyezett pénzekért. Persze, a kamatlábak mostanában alacsonyak mindenhol, de már régen nem nulla, hiszen a Federal Reserve fokozatosan emelte azt az elmúlt 2 és fél év során. Még a rövid lejáratú Kincstárjegyek is évente közel 2%-ot fizetnek, szemben a banki 0,X-es százalékokkal. Persze ezt a folyamatot a bankok nem követték le.

Mindezek fényében szó szerint nincs ok arra, hogy a megtakarításokat banki környezetben tartsuk, különösen úgy hogy annyi egyéb alternatíva van a kripto pénzektől a blokklánc hálózatig vagy a peer-to peer kölcsön nyújtást szolgáltató weboldalakig.

Mégis, valamiféle bizarr pénzügyi stockholm szindrómában szenved a legtöbb ember amikor a megtakarításai  túlnyomó többségét ugyanazokban a  bankokban tartja,  amelyek egyébként már  hírhedtek a korábban elkövetett csalásaik és manipulációik kapcsán.  Ez minimum is furcsa viselkedés. Ezek a bankok ellopják az odatett pénzt, függetlenül attól, hogy közvetlenül (Wells Fargo) vagy közvetve (a kamatokkal) teszik.

Persze ez nincs fű alatt tartva és a bankok is elismerik a bűnösségüket, vígan fizetik a bírságokat, hiszen aztán majd máshol ismét behozzák az így elmaradt hasznot. A helyzet tehát az, hogy a pénzüket bankban tartó emberek és azok, akik nem tesznek semmit a pénzügyi változásért, saját maguk adják oda a pórázaikat a „gazdáik” kezébe. Szomorú, de ez van.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu