Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerNyílnak a banki kapuk az U.S.A.-ban. A Magyar Bankszövetség erre azt mondja, hogy…
23
júl

Nyílnak a banki kapuk az U.S.A.-ban. A Magyar Bankszövetség erre azt mondja, hogy…

Nincs időm most ugyan lefordítani, de azért hírt adok róla és tartalmi kivonatot közlök az OCC leveléről.

Az amerikai Valuta/Fizetőeszköz Ellenőrzési Hivatal (OCC) levelet adott ki tegnap, melyben a nemzeti bankok és (szövetségi) takarékszövetkezetek/pénzintézetek felhatalmazást kapnak arra, hogy kriptovaluták letéti őrizetével kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak az ügyfelek számára.

A nemzeti és tagállami bankok, valamint a takarékszövetkezetek már régóta őrzési és letétkezelési szolgáltatásokat nyújtanak, ideértve mind a tárgyak megőrzését (széf szolgáltatás), mind az elektronikus eszközöket.

Jómagam ügyvédként, ha nem is ugyanezen a szinten, de jogosult vagyok letétkezelésre és üdvösnek tartanám, ha az erre vonatkozó MÜK szabályzat kiegészülne egy kripto szekcióval.

Az OCC kifejezetten elismerte a digitális pénzügyi eszközök fontosságát és ezért a bankok 1998 óta fennálló hatáskörét kiterjesztette az ilyen eszközök letétkezelésére is.

A levélben az OCC arra a következtetésre jutott, hogy a kriptovaluta letétkezelési szolgáltatások nyújtása, ideértve a kriptovalutához kapcsolódó egyedi kriptográfiai kulcsok tárolását is, a letéti szolgáltatásokkal kapcsolatos hagyományos banki tevékenységek modern formája.

(Szerkesztő megjegyzése: itt álljunk meg egy pillanatra. Ugyan nem vagyok banki szakjogász, csak egy ügyvéd, de a Magyar Bankszövetség szíves figyelmébe, illetve az MNB szíves figyelmébe ajánlom magát a levelet és annak tartalmát is.

Mit mond a levél?

Azt, hogy a kriptovalutához kapcsolódó egyedi kriptográfiai kulcsok letéti tárolása a hagyományos banki tevékenységek modern formája.

Na, mármost ugyan egy valamire való kriptopénzekkel foglalkozó személy, soha a büdös életben nem fogja letétbe tenni a kulcsait a bankoknál, de a lakosságszerintem – frankón harapni fogja az ötletet, merthogy a biztonság, stb.

Ha ide vesszük még a kriptoértékpapírosítás felől érkező előnyöket és kihívásokat, a Napnál is világosabb, hogy a Magyar Bankszövetségnek össze kéne rántania egy nyitott konferenciát és oda nemcsak a bankárokat, de a kripto szféra szereplőit is meg kellene hívnia.

Kérdésem már csak annyi: erre mikor kerül sor?

Mit mondott erre a levélre a mi kripto jogászunk (az ex ügyvéd) Brian P. Brooks?

“A széftől a virtuális értékmegőrzőkig kezdve biztosítani kell, hogy a bankok ma is kielégítsék ügyfeleik pénzügyi szolgáltatási igényeit.”

Kell ennél jobb üzenet Magyar Bankszövetség?

Szerintem nem.

A levelet itt, lehet olvasni.


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu