Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapSzabályozásA SEC 2019-es célkeresztjében a digitális pénzügyi eszközök.
12
jan

A SEC 2019-es célkeresztjében a digitális pénzügyi eszközök.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A SEC-et és a SEC digitális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos állásfoglalásait régóta figyelemmel követi oldalunk. Ez egyfelől jelenti a SEC-hez a különböző piaci szereplők által intézett leveleket, legyen az magán vagy akár intézményi szinten is.

Másfelől pedig jelenti magának a SEC-nek a hivatalos állásfoglalásait a digitális pénzügyi eszközöket illetően.

Mai posztunkban a SEC egyik irodájának a Megfelelőségi Ellenőrzések és Vizsgálatok Hivatalának (OCIE) a digitális pénzügyi eszközöket illető 2019-es évre vonatkozó megállapításaiból idézzük ide a – szerintünk – releváns részeket.

Magát a teljes vizsgálati célkitűzést itt olvashatjátok teljes terjedelemben.

Lássuk a megállapításokat:

A Hivatal (ellenőrzési) személyi hatálya alá 13.200 befektetési tanácsadó, mintegy 10.000 befektetési és tőzsdén kereskedett alap, mintegy 3800 bróker, cca. 330 (átruházási) ügynök, 7 aktív klíring-ügynökség, 21 nemzeti tőzsde és közel 600 önkormányzati tanácsadó tartozik.

A Hivatal szerint tovább folytatódik a pénzügyi piacok, a termékek és szolgáltatások, valamint a fejlett technológia innovációja, hiszen ezek a területek gyorsan növekednek és a regisztrált entitások működése is bonyolultabb, változatosabb, mert ezek összekapcsolódnak, és egyre inkább összefüggenek az egyéb, az egész világon található szervezetek működésével. Ezenkívül az OCIE erőforrásai iránti igények is tovább növekednek, miközben folyamatosan növekszik számos cég, különösen a SEC-nél bejegyzett befektetési tanácsadók száma.

Az elmúlt évben a regisztrált befektetési tanácsadók száma közel 5 százalékkal nőtt, míg a tanácsadók által kezelt eszközök összege körülbelül 84 milliárd dollárra nőtt.

A Hivatal többféle módon méri a teljesítményt, és mérései során mindig mindent az alábbi 4 pillérének rendel alá:

a megfelelés előmozdítása,

a csalás megelőzése,

a kockázat azonosítása és nyomon követése, valamint

a döntéshozók és a nagyközönség tájékoztatása.

2019-ben az OCIE bizonyos gyakorlatokat, termékeket és szolgáltatásokat kiemelten fog kezelni, amelyek – úgy vélik, hogy – (potenciálisan) fokozott kockázatot jelentenek a befektetők vagy az Egyesült Államok tőkepiacainak integritása szempontjából.

A SEC missziója a befektetők védelme, a tisztességes, rendezett és hatékony piacok fenntartása és a tőke képződés és áramlás megkönnyítése.

Az OCIE 2019-es vizsgálati prioritásainak 6 témája, amelyek magukban foglalják a több éven átívelő kockázati területeket és termékek/szolgáltatások fejlesztésének ellenőrzését is:

1. A lakossági befektetők számára fontos kérdések, beleértve az időseket és a nyugdíjba vonulásra gyűjtők megtakarítását.

2. A kritikus piaci infrastruktúrákért való felelősség, valamint az oda beregisztrálók megfelelősége és kockázata.

3.  A FINRA és az MSRB megfelelő területei és programjai.

4. Digitális pénzügyi eszközök.

5. Kiberbiztonság

6. Pénzmosás.

A digitális pénzügyi eszközpiac az elmúlt években gyorsan növekedett, és kockázatot jelenthet a lakossági befektetők számára. 

A digitális pénzügyi eszközpiaci szereplők, köztük a bróker-kereskedők, a kereskedelmi platformok és a befektetési tanácsadók száma is tovább növekszik. Tekintettel az e piacon jelentkező jelentős növekedésre és kockázatokra, az OCIE továbbra is figyelemmel kíséri a digitális pénzügyi eszközök kínálatát, értékesítését, kereskedelmét és kezelését, és ahol a pénzügyi termékek értékpapírnak minősülnek, ott vizsgálja a szabályozási megfelelést.

Különösen a magas szintű vizsgálatok révén, az OCIE lépéseket tesz a piaci szereplők azonosítása, a szereplők értékesítései, kereskedése, az általuk kínált pénzügyi termékek menedzselése kapcsán, hiszen ezek a termékek a hagyományos pénzügyi tevékenységek kiterjesztését jelentik.

A digitális eszközpiacon tevékenykedő cégekkel kapcsolatban az OCIE vizsgálatokat fog végezni, ahol elsősorban a digitális eszközök portfóliókezelésére, a kereskedésre, az ügyfélalapok biztonságára összpontosít majd, valamint az ilyen eszközök és ügyfélportfóliók árképzésére, ezek megfelelésére és a belső kontroll mechanizmusaira.

A vizsgálandó résztvevők magukban foglalják azokat a ügynököket, akik a digitális pénzügyi eszköz kibocsátók (fizetési) ügynökei, a blokklánc technológiát fejlesztő ügynökök, vagy olyan ügynökök, akik szolgáltatásokat nyújtanak a mikro kapitalizációval rendelkező kibocsátóknak az általuk kibocsátott értékpapírok, privát kibocsátások, ICO-k és STO-k vagy egyéb  digitális eszközök kapcsán.

Eddig találtuk relevánsnak a vonatkozó részeket, de mindenki saját maga is átolvashatja azokat a Hivatal által közzétettek alapján.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu