Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinFejlődik a Villámhálózat: itt Lightning Loop (Alpha).
22
márc

Fejlődik a Villámhálózat: itt Lightning Loop (Alpha).

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A digitalcash korábban többször írt már a Lightning Networkről (LN, magyarosítva: villámhálózatról), ami az alacsonyabb értékű (azaz mikro) ügyletek kapcsáni korlátlan számú és közel azonnali, valamint gyakorlatilag díj nélküli tranzakciókat jelentené.

Az LN többoldali fizetési csatornákat, többszörös aláírást és későbbi időre szóló kötelezettségvállalást tartalmaz jogi szemmel nézve.

Ugyanígy írtunk az LN-nel kapcsolatos aggályokról is, mert azok is felmerültek korábban. A villám fizetési csatornák olyanok, mint a csövek: minél többet pénzt küldesz, annál többet kaphatsz, és fordítva. A pénz a csőben mozog, de a teljes “letéti” pénzösszeg állandó marad. Tehát, ellentétben más fizetési rendszerekkel, a villám „bejövő kapacitást” igényel a pénzeszközök fogadásához.

Litecoin szempontjából nézve egyébként kifejezetten jó dologról beszélünk, ami most úgy tűnik, hogy még tovább fejlődik.

Nemrég jelentették be a Lightning Loop első “kiadását”/alfa verzióját (kinek, hogy tetszik), ami egy nem custodial (tehát nem 3. szereplős kulcs letétkezelős) szolgáltatás, amely megkönnyíti az emberek számára, hogy a Lightning-on keresztül kapjanak kripto pénzeszközöket.

Mivel a hálózat és a Lightning alkalmazások száma az elmúlt évben nőtt, sok felhasználó jelezte a fejlesztőknek, hogy érdekli őket a Lightning használatával kapcsolatos megoldás.

Egyre több felhasználási esetet láthattunk, (pl: mikro munkák elvégzése mikro pénzért (satoshi-ért), termékek LN-en történő értékesítésén keresztül, a peer-to-peer kifizetések küldéséig a világ minden tájáról), ahol a küldés, de méginkább a fogadás képessége kulcsfontosságú.

A Lightning Loop Out lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy növeljék a “befogadóképességüket” a kripto pénzeszközeik hálózaton történő csökkentésével, miközben a fizetési csatornák nyitva maradnak.

Loop out:

Tegyük fel, hogy egy új cég elindítja a pizzaértékesítő szolgáltatását a LN segítségével kriptoért.

Tök jó, szalad a szekér, sok pizzát értékesítenek. Idővel azonban az LN csatornáinak kapacitása “megtelik” a Lightning-on kapott bitcoinnal, amely ponton túl már nem tud több fizetést (el)fogadni BTC-ben a cég.

A Loop Out segítségével a cég átteheti a pénzeket a Lightningból egy bitcoin pénztárcába, cold walletba vagy fiat pénznembe egy tőzsde közbeiktatásával. A csatorna kiürítése lehetővé teszi számukra, hogy további díjjakat kapjanak a pizzákért és folytassák a pizzáik eladását.

Továbbá, ha egy kereskedő csatlakozik a villámhálózathoz (LN), akkor a Loop Out-ot is használhatják kezdeti fogadó kapacitáshoz. Ennek következtében a hálózaton lévő új cím(zettek)nek nem kell többé támaszkodniuk másokra a csatornák megnyitásához, mielőtt megkezdhetik a kifizetések fogadását.

A következő fejlesztés az ún. Loop In lesz, amivel fordított módon azt kívánják lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a villámcsatorná(ka)t (on chain módon) bitcoinnal töltsék fel pénztárcáikból vagy a tőzsdékből.

Ahogy egy felhasználó vásárol bármit a Lightning segítségével, a csatorna egyenlege ugye csökken. Ezután a Loop In segítségével újratöltheti a Lightning-ből származó forrásait egy (on-chain) bitcoin pénztárcából vagy egy tőzsdei számlán keresztül, és szükség esetén további pénzeszközöket is hozzáadhat.

Az alfa verzió a parancssori felületen vagy a Lightning Loop gRPC API-n keresztül használható. Az ügyféloldali Lightning Loop szoftver és protokoll nyílt forráskódú és MIT licenccel rendelkezik, míg a szerver oldala teljes mértékben ellenőrizhető a Bitcoin szerződések használatával.

A kezdeti kibocsátáshoz a Loop Out tranzakciók legfeljebb 0,01 BTC (1M sats) nagyságúak lehetnek. Az alpha “tesztelése” alatt semmilyen használati díjat nem számítanak fel, csak a lánc díjait kell majd alkalmazni.

A fejlesztők hiszik, hogy a Loop hozzájárul a Lightning hatékonyságához, méretezhetőségéhez és használhatóságához. Éppen ezért arra ösztönzik a felhasználókat, tesztelőket és rajongókat, hogy még ma kezdjék el a Loop használatát.

Ahogy írják:

A Lightning közösségtől kapott minden visszajelzést mindig nagyra értékeljük – kérjük, bátran forduljatok a Lightning Loop Github repo-hoz, vagy lépjen kapcsolatba velünk a Slack segítségével.

Forrás: itt.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu