Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
20
ápr

3 éves a DigitalCash.hu

Ma 3 éve indult útjára a DigitalCash.hu.

A magam részéről teljesen tisztán emlékszem a kezdetekre, az érzésre, hogy írni szeretnék, mert úgy érzem, hogy van miről. Igazából ez a kettő, vagyis az írás szeretete és az, hogy az A.I. majd megszünteti a munkám, – munkánkat, sokunk munkáját – motivált. Merthogy előtte még el szerettem volna mondani, hogy…

(Ha amúgy kételkednél abban, hogy az A.I.meg fogja szüntetni a mostani melók jó részét, akkor egyrészt ajánlom Neked ezt a videót (vagy ezt a másikat, ha muzikális kedvedben vagy), másrészt gondold végig, hogy mit is tett a koronavírus a munka fronton és hova fog a súlypont tolódni a gazdaság újraépítésekor) 

Ahogy a DC “Real Deal” menüpontjában is írjuk “a trend –  szerintem – egyértelmű, az időtáv és az átalakulás százalékos mértéke nyitott.” Na, ez van szerintem az A.I. és a munka világa kapcsán is.

Írni meg mindig is szerettem. Emlékszem 2017. áprilisában éppen a ‘közigben’ dolgoztam 5 év Anglia után, de engem  igazából a blokkláncos témák izgattak, a “miértek és hogyanok” mozgatták meg a fantáziámat. Nem a – számomra ismeretlen – technikai/kódolói vonalon, hanem a jogin. Merthogy akkor még ezekre a kérdésekre Magyarországon nem igazán voltak válaszok, sőt maguk a kérdések se voltak feltéve.

Ment az agyalás, hogy akkor a Bitcoin mi (dolog-e vagy sem, eszik-e vagy isszák, stb.) Én viszont abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az angliai melómnak köszönhetően rengeteg youtube-os videót tudtam megnézni és e mellé rengeteg blokklánccal/kriptopénzzel foglalkozó oldalt elolvasni.

Emiatt pedig, ha szabad ezt mondanom kicsit “advanced “kérdéseim voltak azoknál, mint amilyenek akkor itthon jellemzőek voltak. Válaszok nem lévén, elhatároztam, hogy akkor legalább kiírom magamból a kérdéseket.

A blogot eredetileg 3-an kezdtük, de elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy “one man show” lesz ez, mert senki mást nem fűtött belül annyira az a sok kérdés, mint engem.

Aztán induláskor kaptam egy fontos biztatást egy hivataltól, majd később még egyet , ami pedig megerősített abban, hogy jó úton járok. Azóta egyébként már jó pár joghallgató is írt nekem, hogy a blokklánc jogi vetületét tekintve hiánypótló az, amit csinálok.

Na, de vissza a kezdetekhez. Az oldal nevén nem kellett sokat gondolkodnom, mert ismertem már valamelyest David Chaum munkásságát és Satoshi white paperjét is olvastam már akkora (ahogy ezt már leírtam (magáról) a Bitcoinról, szerintem először Plastik Jocónál olvastam 2011-ben (valahol itt). 

Következett hát egy gyors domain foglalás, hogy aztán belevágjunk az írásba.

Kezdetben – talán még emlékszik rá valaki – egy a témához semmilyen szinten nem illő kaktuszos WP sablonos megjelenése volt a blognak, aztán páran szóltak, hogy lehetne valami más is. Ez utóbbi, amúgy azóta  is megmaradt, vagyis az, hogy nem helyezek nagy hangsúlyt a digitalcash.hu dizájnjára, mert a mondanivaló jobban érdekel(t).

A 2017-es évben 2 fontos adójogi (szja, tao) kérdést is körbe jártam a kriptopénzek kapcsán, elkezdtek felkérni előadásokra a blokklánc jogi vetülete kapcsán, aztán mire feleszméltem már 2017. decembere volt és én igyekeztem “megvédeni” a programozható pénz ideológiáját az egyébként általam sokra becsült Kiszámolóval “szemben.” 

2018-ban aztán elkezdtem cikkeket írni a Kripto Akadémiának és mellette pedig egy nagy hazai kriptopénz váltó témával kapcsolatos szabályzatait megírni. Ezzel párhuzamosan elég sok mindenben sikerült kibontakoznom.

A következő nagyobb ugrás az 2019. márciusa volt, amikor sok év hazai jogtanácsosi munka után végre formát váltottam, ügyvéd lettem és kimentem magam megméretni a szabad piacra, ahol azóta is vagyok. 

A kezdeti DigitalCash.hu ígéretet (“tőlünk ne várj se technikai elemzést (Fibonacci és társai), se technikai leírást (hogyan kell pl. Ethereumot bányászni), ezt megtalálod máshol. Nem vagyunk sem technikai szakértők, sem pénzügyi tanácsadók. Amit várhatsz tőlünk, az a születőben lévő új világ (programozható pénz, blokklánc technológia, okos szerződések, stb.) kapcsán történő elemzések, gondolatok, meglátások. Mindezt folyamatosan blogposzt, videók és hírek formájában”) természetesen azóta is igyekszem betartani, csak annyi a különbség, hogy most már túl vagyok a 720. saját posztomon, amellett, hogy a mai napig is írok máshova is, ha felkérnek.

Ami miatt eredményesnek érzem az elmúlt 3 évet a digitalcash.hu életében, az az, hogy – legalábbis a jogi területen jelentkező “követők” számából ítélve – sikeresen rá tudtam irányítani a téma fontosságára a figyelmet, és olyan érdeklődést tudtam generálni a jogi oldal felől, ami talán korábban nem volt meg.

Egyelőre még az az álmom, hogy egy blokklánc/kriptopénz témájú szerkesztőségben dolgozzam nem valósult meg, de ki tudja, talán idővel ez is el fog jönni.

dr. Varsányi Károly, ügyvéd

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu