Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapArany1921 + 83 tonna hamis arany.
  • bitcoin gold
30
jún

1921 + 83 tonna hamis arany.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Eredetileg az 1921-hez kapcsolódóan akartam írni, de mivel nem igazán olvastam magyar nyelvű anyagot róla, muszáj hírt adnom arról, hogy nemrégiben 83 tonna hamis aranyat foglaltak le a hatóságok Kínában.

Az 1921-es számhoz kapcsolódó cikk arról szólt volna, hogy vajon meg lesz-e az arany árfolyamának az idén az 1921 dollár, vagyis az új all time high, vagy sem?

Elég sokan ajánlják meg az új ATH-t a sárga nemesfémnek, mondván, hogy az ún. naked shortosokat majd jól kirázzák a gatyájukból és a különböző (banki) trading deskek sem véletlen állnak le az arany kereskedéssel.

Ha valakit nagyon érdekel, akkor elmondom, hogy én azok közé tartozom, akik azt mondják, hogy ha meg lesz az arany árfolyamnak az 1800 dollár, – tehát ha azt átviszi -, akkor meg lesz idén az új ATH is.

Persze semmilyen varázsgömb nincs nálam, de ez az én véleményem.

Ami viszont a 83 tonna aranyat illeti, az bizony sebet ejtett a kínai pénzügyi rendszeren. A szálak ugyanis az árnyékbankokon keresztül egészen a Kínai Népi Felszabadító Hadseregig vezetnek.

Mi is írtunk már arról korábbi posztunkban, hogy feszültség van a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg és a Kínai Kommunista Párt között.

Nos, a jelen arany hamisítási botrány főszereplőjét erős szálak kötik a Hadsereghez, magyarul mások is érintetettek lehetnek a botrányban.

Aminek a lényege az, hogy több mint egy tucat kínai pénzügyi intézmény, elsősorban vagyonkezelő társaságok (azaz árnyékbankok) cca. 20 milliárd jüant (2,8 milliárd dollárt) kölcsönzöttek az elmúlt öt évben a wuhani Kingold Jewelry-nek, amely cég részvényeit egyébként a new-yorki Nasdaq tőzsdén is jegyzik. (Wuhan, Wuhan bizony Rád jár a rúd a médiában. Igen, ez ugyanaz a Wuhan, lásd még Covid 19.)

A Wuhan Kingold Jewelry évek óta aranyfedezetet ajánlott fel a hitelként kapott pénz ellenében és a dolog működött is. Csak egy probléma volt: az (az) “arany” aranyozott réznek (meg tungsztennek) bizonyult.

A story amúgy valóban filmbe illő és elég áttételes is, ugyanis az aranyat nem közvetlenül a hitelt nyújtó cégeknek adták át, hanem a kért kölcsönöket 30 milliárd jüan ingatlanbiztosítási kötvények fedezte, amelyeket az állami biztosító, a PICC Property and Casualty és számos más kisebb biztosító adott ki.

A hamis arany “minősége” egyébként idén februárban vált nyilvánvalóvá (és figyeljük meg, hogy mikor is ért el a nyugati mainstream médiába, köszönhetően annak, hogy a kínaiak nem kicsit összezárnak) amikor a Dongguan Trust (az egyik hírhedt kínai árnyékbank) elhatározta, hogy felszámolja a Kingold fedezetét a Kingold nem teljesített tartozásai kapcsán.

A Kingold ugyanis 2019 végén nem tudta visszafizetni a befektetőknek a kapott kölcsönt.

A Dongguan Trust parányit sokkolódott, amikor felfedezték, hogy a ragyogó aranyrudak valójában aranyozott rézötvözetből készültek. A hír nagy hullámokat vert a Kingold hitelezői között.

A China Minsheng Trust – egy másik árnyékbanki társaság és a Kingold egyik legnagyobb hitelezője – bírósági végzést kapott a fedezetül adott biztosítékok kipróbálására, még mielőtt a Kingold tartozásainak visszafizetése esedékessé vált volna.

Május 22-én a teszt eredménye az lett, hogy a Minsheng Trust széfjében lezárt aranyrudak szintén rézötvözetből készültek. Persze a Kingold vezérigazgatója határozottan tagadta, hogy bármi baj lenne a társaságának nyújtott biztosítékkal. Nos, mit is mondhatott volna mást?

Az viszont nem kétséges, hogy a dolog nem működhetett volna másképp, mint, hogy azok, akik certifikátot adtak vagy fogadtak el az arany kapcsán, szintén benne voltak a “buliban”.

Erre utal az is egyfelől, hogy az arany hamisítási ügy gyökere 2016-ig nyúlik vissza és bizony mások is éltek “ezzel a módszerrel”, másfelől pedig az is, hogy 2018-ban a Kingold számos versenytársat legyőzött az állami tulajdonú autóalkatrész-gyártó Tri-Ring Group ellenőrző részesedésének megvásárlására vonatkozó versenyben.

A Kingold 7 milliárd jüant kínált a Tri-Ring 99,97% -áért. A Hubei kormány az ügyletet az úgynevezett vegyes tulajdonú reform mintájának nevezte, amelynek célja a magántulajdonosok meghívása az állami tulajdonú vállalatokba. A Kingoldnak azonban a Tri-Ring vagyonának átvételével kapcsolatos problémákkal kellett szembenéznie (korrupcióval kapcsolatos problémák és a Tri-Ringet érintő viták sorozata. Márpedig tudhatjuk, hogy ezek a civódások néha igen komolyak tudnak lenni Kínában (is).

Egyébként is Tri-Ring megszerzése mögött nem annyira a profilbővítés, mint inkább az egész Kínát átható ingatlan panama és business állt.

A Kingold ugyanis meg akarta szerezni a Tri-Ring tulajdonában álló ipari területeket, hogy aztán azokat kereskedelmi vagy vendéglátóipari területekké alakítsa át. Akárhogy is, az biztos, hogy nem kicsiben és nem pár kiló arany meghamisításában gondolkodtak.

A Kingold hamisítási ügye Kína legnagyobb aranyfedezetű hitelcsalási esete, amely 2016 óta bontakozik ki Shaanxi tartomány északnyugati részén és a szomszédos Hunanban, ahol a szabályozók 19 hitelező “pénztárában” hamisított aranyrudakat fedeztek fel 19 milliárd jüan, vagyis körülbelül 2,5 milliárd dollár értékben.

Leírom mégegyszer: 2,5 milliár dollár érékben. Hogy jobban érzékeljük a 83 tonna hamis arany fogalomát, írjuk le, hogy ez a 2019-es évi kínai éves aranytermelésének 22% -ával, az állami aranytartalék 4,2% -ával egyenértékű.

Ezért is írtam korábban, hogy sebet ejtett a kínai pénzügyi rendszeren az eset, finoman szólva is.

Arról nem is beszélve, hogyha vannak/voltak tervek a kínai digitális jegybankpénz arany fedezetűvé tételére, akkor azok a tervek most kicsit kisiklottak.

Ami számomra még sokkolóbb: évek óta senki sem ellenőrizte a biztosíték valódiságát!

Tudom most sokan azt mondják, hogy kicsiben adós, nagyban üzleti partner. Na, de akkor is. Ha az MNB is így járt volna el az aranytartalék növelésekor, amikor megtízszerezte azt, akkor hol tartanánk?

Szóval azon túl, hogy most a BTC maxik örülnek és az aranyra mutogatnak, azért tartsuk a fejünkben, hogy ez az egész nem jöhetett volna létre, ha…

Nincs a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg, egy (másik) sereg korrupt biztosítótársaság, a kínai árnyékbankrendszer és még egy sor olyan dolog, ami garantálta a svindli ekkora mértékben és ennyi ideig tartó működését.

Az arany árfolyamát amúgy a hír nem igazán érintette meg, szóval továbbra is valid a kérdés, hogy merre tovább arany és, hogy 2020-ban lesz-e 1921?

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu