Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökÁrnyékbanki rendszertől tart az amerikai szabályozó?
01
jún

Árnyékbanki rendszertől tart az amerikai szabályozó?

Hogy őszinte legyek, nem tudom eldönteni, hogy ez most valós dolog vagy afféle “smoke and mirror” az amerikai szabályozótól, hiszen tudjuk, hogy nyílnak azok a banki kapuk már és van/volt ott előremutató szabályozási kezdeményezés is.

Az viszont biztos, hogy jelenleg az amerikai pénzügyi hatóságok aktívabb szerepvállalásra készülnek az 1,5 billió dolláros kriptovaluta piac szabályozásában, mivel növekszik az aggodalom, hogy a megfelelő felügyelet hiánya károsíthatja a megtakarítókat és a befektetőket.

Az új erőfeszítések a Trump-adminisztrációval való szakítást tükrözik, amely egyes esetekben a kriptovaluták használatát ösztönözte a pénzügyi rendszerben. Időbe telhet, mire ezek az ösztönzések gyümölcsöt teremnek, addig is az amerikai szabályozók küzdenek annak megállapításáért, hogy kinek van jogi hatásköre az ingatag piac felügyeletére?

A Financial Timesnak adott interjúban Michael Hsu, – akit egyfajta megbízott ellenőrnek kértek fel a kormányzati oldalról -, azt mondta, reméli, hogy az amerikai tisztviselők együttműködnek a kriptovaluták „szabályozási hatókörének” meghatározásában.

“Valójában az ügynökségek közötti koordinációról van szó. Néhány társammal beszélgetek annak érdekében, hogy még sok mindent összehangoljunk.” – mondta Hsu, aki a szövetségi bankokat felügyelő Pénzügyminisztérium irodájának vezetője.

Az új amerikai megközelítés egyik jele ebben a hónapban jelent meg az ügynökségek közötti kriptográfiai inter-operábilis “sprint” csapat első találkozóján, amelyen a három vezető szövetségi banki szabályozó hatóság (Office of the Comptroller of the Currency, the Federal Reserve, Federal Deposit Insurance Corporation) vezetői vettek részt.

Hsu szerint a csapat célja nem az volt, hogy politikát alakítson ki, hanem hogy “ötleteket tegyen az ügynökségek elé, megfontolásra”, miközben megpróbálják utolérni a kriptovaluták növekedését.

Közben az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet és az Árutőzsdei Kereskedelmi Bizottság szintén megvitatta a kriptopiac befektetőinek védelmét.

Ez egyébként nem meglepő, hiszen Gary Gensler, a SEC elnöke a múlt héten egy házbizottságnak elmondta, hogy „hiányosságok vannak a jelenlegi rendszerünkben”, rámutatva arra, hogy jogszabályokra van szükség annak meghatározása érdekében, hogy melyik szabályozó felügyelje a kriptográfiai eszközöket.

(Szerkesztő megjegyzése: ez a vetélkedés már itthon is meg volt bizonyos szereplők között, de szerintem nemsokára majd az MNB új lendületet ad neki és lesz még új nyár, ezer új csók, új ölelés.)

Gensler elmondta, hogy célja az volt, hogy „hasonló védelmet nyújtson azoknak a tőzsdéknek, ahol kriptográfiai eszközökkel kereskednek, mint amire számíthat a New York-i tőzsdén vagy a Nasdaq-on”.

Míg Hsu úgy véli, hogy nincs visszafordulás az olyan újítások elől, mint a kriptovalutákban alkalmazott blokklánc-technológia, a korábbi kongresszusi meghallgatásában azért elmondta, hogy a banki innováció jelenlegi lelkesedése emlékeztette a pénzügyi válság előtti évekre.

A veszély az, hogy az új és továbbfejlesztett technikák „nagy és kevésbé szabályozott árnyékbanki rendszert eredményeznek”. Ma a fintech cégek és a technológiai platformok olyan fizetésfeldolgozó eszközöket dolgoznak ki, amelyek „nagy ígéretet hoznak” – mondta -, ugyanakkor kockázatokat is jelentenek.

“Számomra nehéz nem érezni némi déjà vu-t” – mondta Hsu a törvényhozóknak a már idézett meghallgatásán.

Forrás: itt.


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu