Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinMiért döntött Salvador a Bitcoin mellett?
06
jún

Miért döntött Salvador a Bitcoin mellett?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A Bitcoin 2021 Konferencia egyik fontos és érdekes híre volt az, amikor bejelentették, hogy a Salvadori Köztársaság (Salvador,  El Salvador, jelentése: A Megváltó) vélhetőleg rövid időn belül el fogja fogadni a Bitcoint törvényes fizetőeszköznek az országon belül.

A Miamiban rendezett 2021-es Bitcoin konferencián a salvadori elnök Nayib Bukele – Zoomon keresztül – jelentette be, hogy ebben a tárgykörben jövő héten új törvényjavaslatot nyújt be az ország törvényhozása elé.

Salvador Magyarország egynegyedét kitevő területű állam a közép amerikai kontinenshíd csendes-óceáni partján. Az országot Jézus Krisztusról, a „Megváltóról” nevezték el és 1821-ben nyerte el függetlenségét az egykori spanyol gyarmat.

A bejelentés önmagában felvet egy csomó kérdést, például azt, hogy akkor most a nemzetközi kereskedelemben is lehet majd Bitcoinban fizetni az ország felé vagy csak a belföldi kereskedelemben számolhatnak el egymás közt a felek?

Minekutána az elnök Twitteren tette közzé a meglátásait a Bitcoin bevezetése kapcsán, bátorkodtam lefordítani azokat.

“A Bitcoin piaci kapitalizációja jelenleg 680 milliárd dollár.

Ha ennek az összegnek 1% -át El Salvadorba fektetik be (oda érkezne be), az 25%-kal növelné GDP-t.

A másik oldalon a Bitcoin 10 millió potenciális új felhasználóval rendelkezik, és a leggyorsabban növekvő módja az évi 6 milliárd dollár átutalásos piac(unk)nak.

(Szerkesztő megjegyzése: az elnök itt arra gondolhat, hogy a más országokban dolgozó állampolgárok nem kevés pénzt utalhatnak haza családtagjaiknak, ezzel segítve őket az országban való boldogulásban. Erről egyébként mi is írtunk még 2018-ban hosszabban.)

Ebből a 6 milliárd dollárból nagy rész “elvész” a közvetítők miatt.

A Bitcoin használatával költséget lehet spórolni és használatával, több mint egymillió alacsony jövedelmű család dollármilliárdoknak megfelelő költséget tud megspórolni.

Ez milliók életét és jövőjét javítja majd országunkban.

Ezenkívül El Salvador lakosságának 70%-ának nincs bankszámlája és az informális gazdaságban dolgozik.

Így ez a fajta pénzügyi befogadás nemcsak erkölcsi kötelesség(ünk), hanem az ország gazdasági növekedésének egyik módja, hozzáférést biztosít hitelekhez, megtakarításokhoz, befektetésekhez és biztonságos tranzakciókhoz.

(Szerkesztő megjegyzése: ebben az erkölcsi kötelességben van valami, mert valóban nem mindegy, hogy ki kontrollálja a pénzedet?)

Reméljük, hogy ez a döntés csak a kezdet lesz annak a térnek a biztosításában, ahol a vezető innovátorok újra tudják gondolni a pénzügyek jövőjét, és ezzel potenciálisan milliárdokat segíthetnek szerte a világon.”

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu