Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökKriptopénzek=híd a legális és az illegális között.
26
jan

Kriptopénzek=híd a legális és az illegális között.

A múlt héten Elon Musk a Tesla CEO-ja a Bitcoin és a kriptopénzek jövőjéről nyilatkozott egy podcastben.

A kriptopénzekről alkotott véleménye meglehetősen realisztikusnak tűnik.

Már csak azért is, mert – bár sokan félreértik – ő nem értékítéletet mondott, hanem megfigyelést közölt, ráadásul azt is kihangsúlyozta, hogy a fennálló status quo-n is lenne mit változtatni.

Na, de kezdjük az elején.

A fekete vagy ún. underground gazdaság olyan tiltott tevékenységekből származó pénzeket jelent, mint például a prostitúció és az illegális drogok eladása, ha mondjuk az alkoholt ugye legális drognak tekintjük.

Tágabb értelemben pedig utal minden be nem jelentett jövedelemre, például a be nem jelentett szerencsejáték-nyereményekre, be nem jelentett juttatásokra, vagy akár számlát nem látott (ki)fizetésekre, legyen az éppen építőmunkásoknak vagy az orvosoknak odaadott pénz.

Az elemzők becslése szerint a földalatti gazdasági tranzakciók a fejlődő országok teljes gazdaságának 1/3-át, a fejlett országokban pedig a teljes gazdaság 10-15% -át teszik ki.

Ezt nem nehéz elképzelni, hiszen egy India, Kína, Törökország példája magáért beszél és bizony Magyarország is le van maradva mondjuk a finnekhez vagy norvégokhoz képest e téren.

Mivel a föld alatti gazdasági tranzakciók nem jelennek meg nyilvánosan (a felszínen), ezért torzítják a bruttó hazai termék (GDP) – amúgy is elavult – mérőszámának pontosságát, ami következésképpen hátrányosan befolyásolhatja a kormány monetáris politikáját.

A földalatti gazdaság emellett milliárdos adóveszteséget okoz.

Nyilván normális adókulcsokkal lehetne ösztönözni a jogkövetőbb magatartást, amely mellé kemény adóelkerülési szankciók is kellenének, csak hát ennek ugye hosszabb a kifutása és azonnali bevétel csökkenéssel járna az államkassza számára.

Aki már kicsit is elgondolkodott valaha a Tether jelenségen, az látni fogja, hogy Elon Musknak miért van igaza abban, amit mondott.

Nemrégiben hangzott el egy amerikai kongresszusi meghallgatáson, – melyet a mexikói kábítószer-kartellek és a határbiztonság kérdése körében tartottak -, hogy a szervezett bűnözői csoportok szorosabbra fűzték a transznacionális kínai bűnszervezetekkel folytatott kapcsolataikat.

Paul Knierim, az Egyesült Államok Kábítószer-végrehajtási Igazgatóságának (DEA) Globális Végrehajtási Hivatalának helyettes operációja elmondta:

„Az ázsiai pénzmosók részvétele egyes területeken jelentősebbé vált. Úgy gondoljuk, hogy a kínai és ázsiai pénzmosók felé való elmozdulás részben annak a természetes kapcsolatnak köszönhető, amely a Kínából behozott legális és tiltott kereskedelemből származó áruk és vegyi anyagok hatalmas mennyisége okán jött létre.”

Janice Ayala, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának nyomozásért felelős közös munkacsoportjának igazgatója hozzátette, hogy „a kriptovaluták felhasználásával történő pénzmosás a közelmúltban jelentősen növekedett”.

Mielőtt valaki kígyót-békát kiálltana a digitalcash-re, szeretnénk elmondani, hogy bár kicsit sem támogatjuk sem a pénzmosást, sem a tiltott áruk, anyagok kereskedelmét, azért azt látni kell, hogy a feketegazdaságból származó pénzek mindenkoron keresték az újtukat a “felszín” vagyis a legális gazdaság felé és igen a kriptopénzek (pláne az anonimitást elősegítőek) ezt támogatni tudják.

Ebben a témában (anonimitás vs. bűnüldözés) írtunk már többször korábban, ahogyan a dolog pszichológiájáról is. Ahogy mi látjuk az okos emberek nem szívesen vetik magukat alá az állam akaratának. Pláne, ha az állam nem mindig hoz okos döntéseket. Ez van.

Elon Musk is így láthatja, mert a fentebb említett podcastben az alábbiakat nyilatkozta a téma kapcsán:

“Tudom, hogy most jópár kriptopénz rajongót feldühítek, de azt azért látni kell, hogy vannak olyan ügyletek, amelyek nem esnek a törvényes keretek közé. Nyilvánvalóan sok törvény létezik a különböző országokban és ezek nem mindig egyformák, mégis jó néhány ügylet tiltva van egységesen. Az is tudva való, hogy általában készpénzt használnak ezekre az ügyletekre. Azonban az illegális tranzakciók érdekében a készpénzt legális tranzakciókhoz kell felhasználni, tehát szüksége van egy illegális és legális közötti hídra. Itt jönnek be a kriptopénzek.”

Azt is el szeretném mondani, hogy nem vagyok sem a Bitcoin ellen, sem mellette. Ugyanígy igaz ez az egyéb kriptopénzekre is, mert azt is látni kell, hogy sok olyan dolog illegális, aminek nem kellene illegálisnak lennie. Úgy gondolom, hogy a kormányok túl sok törvényt írnak elő. Nem kellene ennyi dolgot az illegális dolgok közé sorolniuk.”

Aki pedig azt gondolná, hogy mindez az államok/kormányok ellen történik, nos az gondolkodjon el azon, hogy illegális az, ami az állam/társadalom érdekei ellen való.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu