Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerA pszichológia a Bitcoin mögött.
14
jún

A pszichológia a Bitcoin mögött.

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? A poszt alatt megtalálod a tárcáink címét. Előre is köszi!

Egészen pontosan nem csak a Bitcoin mögött, hanem az egész digitális deviza világ, a tokenekkel és coinokkal való kereskedés és a beléjük történő befektetés mögött.

Ugye azt szokták mondani, hogy a fundamentumok + pszichológia=ár.

Szerintem ez nem (teljesen) igaz, mert az emberek igen gyakran hajlamosak a racionális dolgokról (pl: fundementumok) elfeledkezni a pszichológia (érzelmek) javára.

(Kicsit ilyennek tűnik most az Ethereum esete nekem, de ebbe most ne menjünk bele, hadd szágoldjon csak tovább, ha akar.)

A digitális deviza piacon is a nyerés és vesztés, azaz a félelem valaminek az elvesztésétől (negativitás) és valaminek a megszerzése (lehetőleg a legkönnyebb, legrövidebb úton), valami pozitívnak a megnyerése áll szemben. Ha a nyerés érzete dominál, akkor az árak száguldanak, jön a bika. Ha a félelemé, akkor mindenki elad, vérzik a piac.

Jelen félelmek most a Bitcoin kapcsán pl: a közelgő BIP 148 vagy a korábbi indiai eset, hogy nem lehet már megbízni a nemzeti fieztőeszközben, át kell transzferálni mindent kriptoba. Ezért van hiány a Ledger Nano-ból és most már a Trezor-ból is.

A nyerés lehetősége kapcsán jó néhányan itt vannak a fő bűnök közül (pl: büszkeség, kapzsiság, irígység), de mi most ragadjunk le a kapzsiságnál, hiszen nem csak a Ledger-ből, Trezor-ból van hiány, hanem párhuzamosan a bányászathoz szükséges videókártyákból is .

Kapzsik vagyunk, mert munka nélkül szeretnénk minnél nagyobb, minnél gyorsabb vagyont felhalmozni. Majd a coinok elvégzik a “dolgukat”, irány a sztratoszféra. Hajrá! (Jim Cramer és Max Keiser meg még “fűti is” a dolgokat, szóval nem csoda, ha egyesek szemében a sztratoszféra máris ott van a horizonton:.D)

Ez kicsit hajaz a lottóra és a szerencsejátékokra, de azért annyit tegyünk hozzá, hogy itt valós és jóval nagyobb esélyek vannak a várakozásaink bekövetkeztére. Szóval csak ne tagadjuk el, hogy van bennünk egy kis (nagy) adag kapzsiság. A kevélységet táplálhatja a tudat, hogy benne vagyunk abban az 1-5 százalékban, aki tud a “dologról”, “vágja a témát”, tehát van némi fogalma a digitális devizákról. Mert, hogy egyelőre még nincs jelen olyan szinten a magyarországi és világ (mainstrem) médiában, ahogy lehetne, vagy kellene, az biztos.

Ezeket mind azért írom le, hogy ha felismerjük magunkban ezeket az érzéseket, ne tagadjuk le magunk előtt. Ha pl. irígy vagy megosztani az ismerőseiddel a kripto pénzekbeli történéseket és egyáltalán az információt róluk (ti: BTC és altcoinok), akkor legalább tudatosítsd ezt magadban.

Aztán itt vannak  a gondolatok, amit Kalo Zoltán barátunk fogalmazott meg a mai nap során egy a Bitcoint illető eszmecsere kapcsán, amit a tegnapi nap posztja ihletett. Annyira találó, hogy egy az egyben beidézem ide őket, mint ami a Bitcoinokról és az altcoinokról is szól:

” Ezek a rendszerek az állam-egyén macska-egér harcában keletkeznek.

A legtöbb ember egy “permanens kamaszkorban” él. Igényli az állam védelmét és apáskodását, de szabad és független is akar lenni, le akarja rázni a szülői rabigát. A digitális fizetőeszközök kifejlődésének és az azt követő reguláért kiáltásnak is ez ad alapot. Láthatatlanná válni az állam előtt (mit vesz vagy ad el valaki, adó elkerülés, állam által hozzáférhetetlen vagyon felhalmozása, az állam által üldözött vagy kifejezetten állam ellenes üzletek támogatása).

Nem csoda, hogy az állam meg akarja regulázni és (totális) kontroll alá vonni ezt a területet (is). Az is természetes, hogy a polgárban, ha ilyen eszközökbe fektet, felmerül a veszteségtől való félelem érzése és rögtön az állam-apácskához szalad védelemért (miközben előtte kilopta a pénzt a zsebéből!)

Ez már csak ilyen, emberi természetből fakadó játék!

Azt azonban látni kell, hogy amint az állam megtalálja a jogi, technikai lehetőséget a szabályozásra és ellenőrzésre ezen rendszerek elveszítik eredeti funkciójukat, fejlesztői és használói bázisukat (Ez nem azt jelenti, hogy eltűnnek. Sőt! Csak mások más irányban viszik tovább.). Majd újabbak kerülnek kifejlesztésre és minden kezdődik elölről. “

Na, most az eltűnéssel nem értek egyet, mert a technika, ami ezek mögött a rendszerek mögött áll nagyon is valós és értéket hordozó. A nyereség “behúzásáról” és a veszteség másra hárításáról leírtak helytállónak tűnnek, tényleg ilyenek (felelősséget nem vállalók) vagyunk. Abban is egyetértek, hogy az állam előbb-utóbb szabályozni lesz kénytelen a digitális devizákat a dolog természete miatt (is).

Ami viszont még érdekes lehet az az, hogy milyen hosszátávú következményei lesznek a blokklánc használatának? Adott esetben olyanok, amik most még nem előre láthatóak vagy következtethetőek. Ha a technikai eszközöknek (rádió, tv, mobil telefon, számítógép és internet) van és volt hatásuk, akkor nyilvánvalóan a blokklánc technológiának is lesz.

Na, ezek érdekelnének engem, már most jó előre:-D

Szóval, akinek van valami elképzelése az ügyben, az ne habozzon: szóljon hozzá! Pszichológusok előnyben:D

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

 


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu