Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokkláncAdjunk a közszolgálatiságnak.
25
jún

Adjunk a közszolgálatiságnak.

Ma 2 “közszolgálatinak mondható” hírt is leközlünk azzal, hogy ezek nincsenek semmilyen kapcsolatban egymással, csupán nem akartunk 2 posztot írni, ha nem muszáj.

Nézzük tehát az elsőt:

Éppen a múlt héten voltam helyettesíteni tárgyaláson egy Kollégát a Bíróságon (Varsányiként mindig szívesen megyek a Varsányi Irén utcába) és jót beszélgettem az ellenérdekű fél (NAV) jogtanácsosával.

A per tárgya nem kriptós dolog volt, hanem csak egy szimpla gazdasági társaság vezető tisztségviselő(i) felelősség(ének) megállapítása, viszont a tárgyalás előtt és után is szóba kerültek a kriptopénzek és a jogtanácsos Kolléga kérdezte, hogy vajon ez lesz-e tényleg a jövő? Én pedig mondtam, hogy – a magam részéről – úgy gondolom, hogy igen.

Akkor még nem sejtettem, hogy rá egy hétre manifesztálódik egy másik izgalmas dolog is a blokklánc és a NAV viszonyrendszerében, ami (vagy még inkább aki) nem más, mint a NAV új vezetője lesz.

Az új elnök az a Vágujhelyi Ferenc, aki végzettségét tekintve programozó matemetikus, fizika tanár, 2003 és 2010 között a Professzionál Informatikai Zrt. elnök-vezérigazgatója.

2010 és 2015 között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársa, 2013-tól a NAV informatikai elnökhelyetteseként dolgozott. Szakmai irányítása mellett vezették be Magyarországon az elektronikus pénztárgépek rendszerét.

2015. november 21-től a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, 2018-tól a Digitális Jólét Program Blockchain Munkacsoportjának vezetője.

Fő kutatási területe az elektronikus azonosítás és hitelesség, valamint a blokklánc technológia alkalmazási lehetősége a közigazgatásban.

Jómagam 2019. májusában hallottam előadását a BCC Nagyvállalati és közigazgatási Konferenciáján, ahol emlékeim szerint a vezetői engedélyek és a blokklánc kapcsolatáról is beszélt.

Az akkori konferencia érdekes volt, s bár én ügyvédként a szabályozási irányvonalat képviselem, mégsem volt olyan érzésem, hogy az állam agyon akarná nyomni a területet, inkább éreztem egyfajta fontolva haladást akkor.

A másik hírt pedig az egyik hazai kriptováltó juttatta el Szerkesztőségünkbe és imigyen szól (Zarathustra):

” A CoinCash kínálatába több tucat új coin vagy token került be, melyek eddig nem voltak elérhetőek. Jó hír, hogy újra elérhető a közvetlen eurós váltás is, ráadásul most az újra bevezetés örömére csak 0,99%-os váltási jutalékkal (az akció 2021 július 22-ig tart és maximum 5000 EUR értékű váltásokra vonatkozik)     

NFT tokenek a kínálatban

A Bitcoin hihetetlen emelkedése és esése mellett azonban kriptopiac egyik új ígéretes ága, a Non-Fungible tokenek (NFT) – azaz nem helyettesíthető tokenek – és azok virágzásának híre is körbejárta a világot.

Az új részpiac technológiájának segítségével digitális műalkotásokat, virtuális földbirtokot, vagy akár kripto cicákat, online játékokban használható egyedi skineket, kedvenc kosarasaink meghatározó pillanatait is megvásárolhatjuk. Hosszútávon pedig a fizikai világból is egyre több minden digitális reprezentációja kerülhet blokkláncra, például ingatlanok, értékes műtárgyak, egyedi alkotások, melyek megmásíthatatlan módon igazolják eredetiségüket és teszik lehetővé adás-vételüket.

Újabb taggal bővült a CoinCash ATM család

Magyarország legnagyobb Bitcoin ATM hálózata továbbra is töretlenül növekszik, mára már 20 ATM található országszerte. A CoinCash automata hálózatának legfiatalabb tagja a Kálvin téri Zing Burger falai között talált otthonra. Az új darab mellett az automaták kínálata is tovább bővült, így az eddig elérhető bitcoin, ether és litecoin mellett már Tether (USDT) és a Doge vásárlására is van lehetőség.

Ennyi volt mára a közszolgálatiság és felkészül a Hungarian Vizsla Inu projekt, akivel reményeink szerint lesz interjú is, amint erre lesz időnk.


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu