Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapEgyébNFTMagyarország előre megy, nem hátra, beszálltam az NFT-be (míg) nem drága!
04
jan

Magyarország előre megy, nem hátra, beszálltam az NFT-be (míg) nem drága!

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Nem éppen a minap és nem éppen Velencében olvastam Jaksity György egyik posztját, ami szerintem jól passzol az NFT-k világához is, ugyanis jól mutatja be, hogy mi is a különbség a Jaksity, vagy a magamfajta boomerek és a fiatalok között.

Értelemszerűen sok minden, még ha – remélem nem is vagyunk egymásnak az “Ég és a Föld” generációs szinten. Nem biztos, hogy használható tudást fogok majd tudni átadni a Lányaimnak, a kétségtelenül (vagy kétségesen) hasznos erkölcsi tanításokon túl, így a XXI. században. Mert mi is az erkölcs ma, eszik-e vagy isszák?

Már amikor olvastam a fenti írást, akkor akartam írni róla egy posztot pontosan az NFT -k miatt.

Az lett volna a címe, hogy “Jaksity György beájulna” és utalás lett volna az “Apám beájulna” c. filmre (amit ugyan nem láttam, de a címe és tán a története is ide passzol), mert az a helyzet, hogy az NFT-k világát szemlélve bizony sokan beájulunk nap, mint nap, (pláne – adott esetben Gyermekes Szülőként – a jövőre gondolva).

A mai 17 évesek tettethetik/nevezhetik magukat egy szub Reddit-en retardáltnak, én ebből csak annyit “értek” boomerként, hogy ez egyfajta pajzs a külvilág ellen, meg hogy az udvari bohóc lehet őszinte, akár bántóan őszinte is.

Ellenben a saját mindennapjaimban már nálam is kopogtat ügyvédként a dolog, mert amikor céges kripto letét kezelésre szeretnének felkérni vagy éppen az NFT-k jogi helyzetéről konzultálnának velem, akkor erről a valóságról beszélgetünk, nem másról.

Ebbe a helyzetbe “robbant bele” nem olyan régen az Opensea-n egy magyar (vonatkozású) NFT projekt Orbán Vikor Miniszterelnök(ünk)ről, az “Illeberal Arts” nevű entitástól (hogy 1 személy vagy több, azt nem tudom, ezért írtam entitást).

Az viszont nem vitás, hogy én meg is vettem az Ő NFT kollekciójukat (vagyis csak 2 darabját), képletesen és szó szerint is.

Anélkül, hogy politizálnék, annyit azért leírok, hogy kritizálni (vagy éppen “kiparodizálni”) is csak azt lehet jól, aki erre érdemileg okot adott, ergo érdemes és van is benne akkora kraft, hogy a kritika megtalálja (lásd még: Karinthy- Így írtok ti), ebben a tekintetben tehát egyet értek az NFT kollekció jellemzésével, miszerint:

“Politikus? Kalóz? Party arc? Pápa? Ki gondolta volna, hogy szeretett vezetőnknek ennyi arca van! Ez a kollekció azt a célt szolgálja, hogy bemutassa, Orbán Viktor nem pusztán miniszterelnök vagy politikus, hanem egy igazi sokrétű ember, és bármilyen szakmában, létállapotban próbálja is ki magát, mindegyikben mindenképpen kiemelkedő!

Ennyi. Ide más bizonyíték nem kell, hogy mi folyik itt Gyöngyösön?

(Már csak azért is egyet lehet érteni az NFT-k készítőinek arc poetica-jával, mert bármilyen rendszer, mi magunk vagyunk, azaz mi belőlünk emberekből áll össze. Ezért is olyan cefetül nehéz a rendszereket megváltoztatni, mert magunk is nehezen változ(tat)unk. Már az, hogy valakik ezt felismerik és megadják azt, amit látni és hallani szeretnénk, az csak egy jelenség (MUNDUS VULT DECIPI,ERGO DECIPIATUR – A világ azt akarja,hogy becsapják,tehát be kell csapni), ez nem magyar specifikum, illetve végső soron saját magunk imperialistái vagyunk.)

Summa summarum nekem bizony megtetszett ez az NFT Kollekció és ennek hangot is adtam némely FB-s fórumon, valamint rögtön el is határoztam, hogy “ahol a szám, ott legyen a pénzem” alapon, be is vásárolok belőle.

Mindent nem akartam megszerezni belőlük, úgyhogy maradtam végül a -számomra – classic standard-nál, azaz most már büszke tulajdonosa vagyok egy BTC-s és LTC-s Kollekció darabnak.

Bár nem vagyok “nagy buzzancs”, ahogy a klasszikus mondaná, de 0,05 Ethert a BTC-s darabra, illetve 0,025 Ethert az LTC-s darabra rááldoztam, nekem ennyit megért.

(Már 1,7 Ethert az Ethereum-os MinElnökre, nem áldoznék, kivéve, ha behúzzák a kövi választást, mert akkor “megmegy” az én NFT-im értéke is (nevet).)

Szóval most az van, hogy a 2 NFT “digitális tulaja” (kis segítséggel, – mert nem használok MetaMaskot – köszi Dawe) vagyok és egyelőre annyit fogok csinálni, hogy szeretném viszontlátni az NFT-s képeket póló formájában a magam és a Barátaim számára.

(Azért írtam digitális tulajdonost, mert igazából jogilag tekintve ez egy korlátozott tulajdonjog, én a digitális érték korlátozott tulajdonosa vagyok csak, hiszen nem rendelkezem sem a birtok, sem egyéb tulajdonhoz fűződő jogosítványok korlátlan jogával, és igazából az NFT hálózaton lévősége miatt, ha kompromittálódik a hálózat, elenyészhet a tulajdon jogom is végső soron, bár ez IRL is megtörténhet bizonyos körülmények között, szóval minden ellen az sem véd, lásd: háború.)

Rövid ideig kacérkodtam a gondolattal, hogy megkeresem a Min.Elnökséget és engedélyt kérek póló forgalmazására ezzel a nyomattal, aminek az árát aztán jótékonyságra ajánlom fel, de aztán rájöttem, hogy 1) simán NEM-et mondanának, 2) nem biztos, hogy, ami nekem bejön, az másnak is, sőt, inkább az ellenkezője vélelmezhető.

Szóval maradunk a Duna partján, azzal, hogyha elkészülnek a pólók, azt azért még bemutatnám az Olvasóknak, addig meg legyetek türelemmel.

Az egyik megvásárolt NFT
Ez meg a másik.
Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu